Ενα «ναι» γεμάτο ερωτήματα και αμφισημίες

01/10/2018, 12:32
ΤΣΙΠΡΑΣ-ΖΑΕΦ

«Ναι» στη Συμφωνία των Πρεσπών σε ποσοστό που ξεπερνά το 91% είπαν περίπου 630.000 πολίτες της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας στο χθεσινό δημοψήφισμα. Ωστόσο η εξαιρετικά χαμηλή συμμετοχή των ψηφοφόρων η οποία δεν ξεπέρασε το 40% (σ.σ.: 36,27% για την ακρίβεια) δημιουργεί σωρεία προβληματισμών για το μέλλον της συμφωνίας, τόσο στην Ελλάδα όσο και στα Σκόπια.

Το πολιτικό κλίμα αναφορικά με την πολυσυζητημένη συμφωνία είναι κακό στο εσωτερικό των δύο χωρών. Είναι ενδεικτικό ότι στα Σκόπια οι δρόμοι είχαν γεμίσει με αφίσες υπέρ του «Ναι στην Ευρωπαϊκή Μακεδονία» -σκόπιμα επιχειρήθηκε να απαλειφθεί ο γεωγραφικός προσδιορισμός «Βόρεια».

Στη χώρα μας από την άλλη πλευρά ο κυβερνητικός εταίρος του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, φαίνεται διατεθειμένος να κάνει το παν προκειμένου η Συμφωνία των Πρεσπών να μη φτάσει στη Βουλή και αν φτάσει, να μην ψηφιστεί. Ο κ. Καμμένος έσπευσε ήδη από χθες Κυριακή να χαρακτηρίσει «άκυρο» το δημοψήφισμα, προκαλώντας αντιδράσεις από σημαίνοντα στελέχη τόσο της κυβέρνησης όσο και του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα και η Νέα Δημοκρατία διαμηνύει ότι δεν θα επιτρέψει την κύρωση της συμφωνίας από την Βουλή, θέση την οποία ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε από την πρώτη στιγμή.

Επιμένει ο Ζάεφ