Το «στοίχημα» των μισθών

30/09/2018, 18:08
minimum-wage

Μετά από οκταετία συμπίεσης των κατώτατων μισθών σε επίπεδα κάτω από τα όρια της φτώχειας, φαίνεται να εκκινούν οι διαδικασίες για την αναπροσαρμογή τους. Προπομπός είναι οι αποφάσεις του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας, οι οποίες είναι άμεσα εφαρμόσιμες, αλλά και η αύξηση του κατώτατου μισθού που νομοθετήθηκε όπως επίσης και η κατάργηση υποκατώτατου μισθού για τους νέους μέχρι 25 ετών.
Επίσης, ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη είναι η κατοχύρωση των επιδομάτων γάμου, προϋπηρεσίας, σπουδών κ.λ.π. τα οποία... ξεχάστηκαν στα χρόνια των μνημονίων.
Σε επόμενη φάση που εκδικάζονται και άλλες προσφυγές στον ΟΜΕΔ εκτιμάται ότι θα υπάρξουν ανάλογες αποφάσεις. Οι αυξήσεις μισθών, πλην των περιπτώσεων που αναπροσαρμόζονται οι βασικοί μισθοί, δεν είναι σημαντικές, αλλά έχουν ψυχολογική σημασία δεδομένου ότι δίνουν ένα στίγμα ότι έχει φρενάρει η πτώση και ξεκινάει η αύξηση.

Οι αυξήσεις

Η αύξηση των βασικών ποσών, που θα κυμαίνεται από 3% έως και πάνω από 5%, επηρεάζει τις μηνιαίες αποδοχές των μισθωτών αλλά και τα ημερομίσθια των εργατών.
Η αύξηση θα συμπαρασύρει ταυτόχρονα προς τα πάνω και τις αποδοχές όσων λαμβάνουν τα «παγωμένα» επιδόματα προϋπηρεσίας, όπως επίσης και το επίδομα γάμου 10% λόγω υπαγωγής στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση. Όπως ορίστηκε στον νόμο 4093 του 2012, ο κατώτατος μισθός προσαυξάνεται 10% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας και έως τρεις τριετίες και συνολικά 30% για προϋπηρεσία 9 ετών και άνω. Ταυτόχρονα, το κατώτατο ημερομίσθιο των εργατοτεχνιτών προσαυξάνεται με ποσοστό 5% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας και έως έξι τριετίες και συνολικά 30% για προϋπηρεσία 18 ετών και άνω.
Τις προσαυξήσεις αυτές δικαιούνται μόνο όσοι είχαν την αντίστοιχη προϋπηρεσία σε οποιονδήποτε εργοδότη και με οποιαδήποτε ειδικότητα έως τις 14 Φεβρουαρίου του 2012. Όσοι συμπληρώνουν μετά την ημερομηνία αυτή τις κρίσιμες 3ετίες δεν δικαιούνται επίδομα τριετιών. Σύμφωνα με την ρήτρα του 2012, έως ότου η ανεργία διαμορφωθεί σε ποσοστό κάτω του 10% έχει ανασταλεί η προσαύξηση του κατώτατου μισθού για προϋπηρεσία που συμπληρώνεται μετά τις 14 Φεβρουαρίου του 2012. Ο νέος κατώτατος που θα νομοθετηθεί τον Ιανουάριο του 2019 θα ισχύσει για όλους χωρίς ηλικιακές διακρίσεις.

Ο ΣΕΒ και οι μισθοί Δανίας

Το παράδειγμα της… Δανίας επικαλείται ο ΣΕΒ για τις αυξήσεις στον βασικό μισθό που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Ο Σύνδεσμος επισημαίνει ότι στη Δανία συνδυάζονται τα χαρακτηριστικά «μιας ανοιχτής οικονομίας, με ευελιξία στην αγορά εργασίας, υψηλή παραγωγικότητα, ανεργία μόλις στο 4,8% και ισχυρό κράτος πρόνοιας για τους εργαζόμενους».Όλα αυτά αναφέρονται από τον ΣΕΒ για να επισημανθεί ότι σήμερα απειλείται αυτή η κανονικότητα που έχει τις ρίζες της στα χρόνια της κρίσης. Η απειλή προκύπτει εάν «παγιωθούν εκ νέου βλαπτικές πρακτικές του παρελθόντος στην αγορά εργασίας, όπως η διαμόρφωση μισθών χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι δυνατότητες της οικονομίας, οι αλόγιστες επεκτάσεις συλλογικών συμβάσεων από διαιτητικές αποφάσεις ή ομοιοεπαγγελματικές συμβάσεις που δεν ικανοποιούν κανόνες αντιπροσωπευτικότητας». Για τον λόγο αυτόν, ο Σύνδεσμος επιμένει οι επιχειρησιακές συμβάσεις να υπερισχύουν των κλαδικών.Ο Σύνδεσμος χτυπά «καμπανάκι» ώστε να μην απειληθεί η κανονικότητα στη σχέση μισθών και παραγωγικότητας και να μη διαμορφωθούν οι μισθοί χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι δυνατότητες της οικονομίας. Όπως αναφέρεται, η επίσπευση της διαδικασίας καθορισμού του κατώτατου μισθού που ψηφίστηκε στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα ανοίγει εκ νέου το διάλογο για τους παράγοντες που καθορίζουν το ύψος των μισθών σε μια ελεύθερη, ανταγωνιστική οικονομία.