Η πρώτη ήττα της Ιταλίας στις αγορές

28/09/2018, 13:58
ΑΓΟΡΕΣ

Αγνοώντας τις Βρυξέλλες, η κυβέρνηση της Ιταλίας έθεσε τον στόχο του ελλείμματος του προϋπολογισμού στο 2,4% για τα επόμενα τρία χρόνια, οδηγώντας σε «ήττα» τον υπουργό Οικονομικών Τζιοβάνι Τρία και σε νίκη των λαϊκιστικών κομμάτων, με τους αναλυτές να επισημαίνουν πως η χώρα βρίσκεται πλέον σε αχαρτογράφητα νερά. Οι υποβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης είναι πλέον βέβαιες ενώ τα ιταλικά assets δεν θα μπορέσουν να αποφύγουν το περαιτέρω sell-off. Ήδη ο ιταλικός δείκτης σημειώνει ισχυρές απώλειες ενώ οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων εκτοξεύονται κατά 11% στο 3,222% στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2014.

Οι εξελίξεις αυτές θα έχουν αδιαμφισβήτητα σημαντικές επιπτώσεις για τους ελληνικούς τίτλους οι οποίοι είναι στενά «δεμένοι» με την πορεία των ιταλικών. Αυτό αποδεικνύεται περίτρανα και σήμερα με την απόδοση τους ελληνικού 10ετούς ομολόγου να αυξάνεται στο 4,211% με άνοδο της τάξης του 4,23% από χθες ενώ κατά 5,36% αυξάνεται η απόδοση του 5ετούς και στο 3,322%.

Από τον Μάιο οπότε και ξέσπασε η πολιτική κρίση στην Ιταλία, τα ελληνικά ομόλογα μπήκαν σε έναν δρόμο έντονης αστάθειας με τις αποδόσεις του 10ετούς να μην μπορούν να υποχωρήσουν κάτω από τα «απαγορευτικά» επίπεδα του 4%. Όπως έχουν επισημάνει πολλοί αναλυτές, τα ελληνικά assets παραμένουν εξαιρετικά ευάλωτα στις εξωτερικές εξελίξεις και η Ιταλία έχει αποδειχθεί ότι αποτελεί μεγάλο «πονοκέφαλο» για την Ελλάδα, αφού συνέβαλε σημαντικά στο να μπουν στο συρτάρι οι όποιες σκέψεις της ελληνικής κυβέρνησης για έξοδο στις αγορές.

Μεγάλη απειλή