Πέθανε ο εφευρέτης της "ανοικτής καρδιάς", Γ. Χατσόπουλος

28/09/2018, 11:51
ΧΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Γιώργος Χατσόπουλος, ένας από τους επιφανέστερους εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας στις ΗΠΑ, δεν βρίσκεται πλέον εν ζωή. Ο καθηγητής του ΜΙΤ, εφευρέτης της τεχνητής καρδιάς και επιτυχημένος επιχειρηματίας, άφησε την τελευταία του πνοή στις 20 Σεπτεμβρίου, σε ηλικία 91 ετών. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1927 και ήδη από την ηλικία των έξι ετών διακρίνεται για το ταλέντο του στη μηχανολογία.

Στη διάρκεια της Κατοχής κατασκευάζει στο υπόγειο του επιταγμένου πατρικού του στη Φιλοθέη ένα ραδιόφωνο που πιάνει την απαγορευμένη συχνότητα του BBC, φτιάχνει ένα ακόμα σε έναν γείτονα, όπως και έναν πομπό επικοινωνίας για το ΕΑΜ. Το 1948 πηγαίνει ως υπότροφος στο ΜΙΤ, όπου ολοκληρώνει όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης και αργότερα διδάσκει. Η διδακτορική του διατριβή τον οδηγεί στη μετατροπή της θερμότητας σε ηλεκτρική ενέργεια χωρίς κινούμενα μέρη. Βάσει αυτής της εφεύρεσης ιδρύει το 1956 σε ένα γκαράζ την εταιρεία Thermo Electron Corporation, η οποία φθάνει το 1999 να απασχολεί 24.000 εργαζομένους σε 23 χώρες.

Στην τελευταία του κατοικία τον συνόδευσαν η σύζυγός του, Δάφνη, τα παιδιά του, Νίκος και Μαρίνα, τα εγγόνια, λοιποί συγγενείς, πλήθος συνεργατών και μαθητών του. «Η ιστορία του Γιώργου Χατσόπουλου είναι ταυτόχρονα η ιστορία μιας Ελλάδας που διαπρέπει στο εξωτερικό, βασιζόμενη στην εργατικότητα, την αριστεία και την επιστημοσύνη», επεσήμανε ο γενικός πρόξενος στη Βοστώνη, κ. Στράτος Ευθυμίου.