Γερμανική «προφητεία» για το τέλος του Τσίπρα

Η Handelsblatt αναλύει τις εξελίξεις που θα επιφέρει το δημοψήφισμα στα Σκόπια για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Το… τέλος του Αλέξη Τσίπρα και της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ., προβλέπει η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, σε άρθρο της με τίτλο «Το δημοψήφισμα θα κρίνει το μέλλον του Τσίπρα». Φυσικά, η έγκυρη γερμανική εφημερίδα αναφέρεται στο δημοψήφισμα που θα γίνει στα Σκόπια για τη Συμφωνία των Πρεσπών, το οποίο ενδέχεται να αποβεί μοιραίο για τον πρωθυπουργό της Ελλάδας.

Η Handelsblatt σημειώνει σε ανταπόκριση από την Αθήνα ότι τόσο η ΕΕ και όσο και το ΝΑΤΟ αποδίδουν εύσημα στον κ. Τσίπρα γιατί έδωσε λύση στο ζήτημα του ονόματος παρομοιάζοντάς τον με τον Μέγα Αλέξανδρο που έκοψε τον γόρδιο δεσμό.
Ωστόσο, η οικονομική εφημερίδα συνεχίζει αναφερόμενη στα… κακά νέα για τον κ. Τσίπρα στο εσωτερικό της χώρας μας, αναφέροντας τα εξής: «Το 68% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα δεν θέλουν η γειτονική τους χώρα να χρησιμοποιεί το όνομα Μακεδονία. Και δεν είναι μόνο η Νέα Δημοκρατία που τάσσεται κατά του συμβιβασμού για το όνομα. Το ζήτημα διχάζει και τη συγκυβέρνηση στην Αθήνα με τους συγκυβερνώντες Ανεξάρτητους Έλληνες να ανακοινώνουν ότι δεν θα καταψηφίσουν μόνο τη συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή, όταν κατατεθεί προς ψήφιση πιθανότατα στις αρχές του χρόνου, αλλά ότι θα αποχωρήσουν και από τη συγκυβέρνηση. Τσίπρας και Καμμένος αποφάσισαν ένα είδος ανακωχής μέχρι τον Μάρτιο. Όπως όλα δείχνουν το ονοματολογικό θα πιέσει εν τέλει τον Αλέξη Τσίπρα να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Μια νίκη του ωστόσο δεν είναι πιθανή από τη στιγμή που η αντιπολίτευση προηγείται στις δημοσκοπήσεις από 5 μέχρι και 10%».

WZ: «Διαιρεμένη η πΓΔΜ»

Σε ανταπόκριση από το Σκόπια με τίτλο «Διαιρεμένη χώρα» η αυστριακή εφημερίδα Wiener Zeitung παρατηρεί: «Ο τοπικός προσδιορισμός “Βόρεια” είναι μια υποχώρηση των Σκοπίων έναντι της Αθήνας. Ως αντάλλαγμα η Ελλάδα αναγνωρίζει την ύπαρξη “μακεδονικού έθνους” και “μακεδονικής γλώσσας” στην πΓΔΜ. (…) Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ γνωρίζει ότι η συμφωνία με την Αθήνα πονά και ταπεινώνει, ίσως, πολλούς πολίτες στη χώρα του. Ας σημειωθεί ότι τόσο εκείνος όσο και τα μέλη του υπουργικού του συμβουλίου δεν χρησιμοποιούν το μελλοντικό όνομα “Βόρεια Μακεδονία” στην εκστρατεία ενόψει του δημοψηφίσματος. Οι υποστηρικτές του ‘ναι‘ μιλούν πάντοτε για την “ευρωπαϊκή Μακεδονία”. Με τον τρόπο αυτό προσπαθούν να αποδυναμώσουν τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης που μάχεται τη συμφωνία των Πρεσπών. (…)

Για αρκετούς νέους στα Σκόπια το “ναι” τους διασφαλίζει, πιθανότατα, ένα καλύτερο μέλλον. Οι χαμηλοί μισθοί, η υψηλή ανεργία και ελάχιστες ευκαιρίες για μια επαγγελματική σταδιοδρομία ορίζουν την καθημερινότητά τους. Δεν είναι λοιπόν τυχαίες οι τεράστιες ουρές που σχηματίζονται κάθε μέρα έξω από τις πρεσβείες Γερμανίας, Αυστρίας και Ελβετίας στα Σκόπια. Κυρίως νέοι θέλουν να διασφαλίσουν μια άδεια εργασίας στο εξωτερικό για να γυρίσουν την πλάτη στη χώρα τους. Είναι ούτως ή άλλως δύσκολο να το καταφέρουν. Πόσο μάλλον αν είναι πολίτες μιας τρίτης χώρας εκτός ΕΕ».