Ο Δεκέμβριος των τεχνοκρατών

25/09/2018, 16:03
ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Στο Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για τις συντάξεις καθώς επίσης και για όλο το υπόλοιπο κυβερνητικό πακέτο των αντίμετρων του 2019 και του μερίσματος του 2019.

Σύμφωνα, μάλιστα, με την επιβεβαίωση παραγόντων της Ευρωζώνης που κινούνται πολύ κοντά στους δανειστές διαμορφώνεται πλέον και το πλαίσιο διαπραγμάτευσης.

Οι αποφάσεις θα πρέπει να «περάσουν» πρώτα μέσα από το τεχνοκρατικό όργανο των εκπροσώπων των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, το Euroworking Group. Έτσι, ως πρώτο πολιτικό ορόσημο διαμορφώνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η 22α Νοεμβρίου, όταν θα λάβει χώρα η σύνοδος του Euroworking Group που καλείται να προετοιμάσει την κρίσιμη υπουργική σύνοδο του Δεκεμβρίου.

Εκεί θα γίνει η πρώτη απόπειρα εύρεσης κοινού τόπου για τα ελληνικά αιτήματα με βάση και τον Προϋπολογισμό του 2019 που θα έχει μόλις καταθέσει η κυβέρνηση στη Βουλή (σ.σ. κατατίθεται το αργότερο 40 ημέρες πριν τη λήξη του έτους). Ο λόγος για έναν προϋπολογισμό που (θεωρητικά) θα έχει προσαρμοσθεί με βάση την έκθεση της Κομισιόν η οποία αναμένεται μαζί με τις Φθινοπωρινές εκτιμήσεις το 2ο 15θήμερο του Νοεμβρίου. Θα περιλαμβάνει το «τελικό» ελληνικό αίτημα μη περικοπής των συντάξεων καθώς και τον κυβερνητικό σχεδιασμό για τα αντίμετρα του 2019 αλλά και την πρόταση για διανομή μερίσματος φέτος.

Το EWG θα κληθεί να αποτιμήσει την πρόταση όχι μόνο «τεχνοκρατικά» αλλά και πολιτικά αφού θα φανούν οι προθέσεις των εκπροσώπων των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης.

Προφανώς θα υπάρξουν ανάλογες σύνοδοι νωρίτερα, καθώς και ζυμώσεις σε υψηλότερο επίπεδο και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού. Αλλά, οι θεσμοί εκτιμούν ότι τότε θα έχουν στα χέρια τους όλα τα διαθέσιμα στοιχεία.

Ανάλογα λοιπόν με την «έκβαση» αυτής της τεχνοκρατικής συνεδρίασης της 22ας Νοεμβρίου, αλλά και με το αποτέλεσμα των πολιτικών ζυμώσεων, θα διαμορφωθεί το πλαίσιο συζήτησης του ελληνικού αιτήματος στο Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου.

Τότε βεβαίως, ο μεγαλύτερος «εχθρός» θα είναι ο χρόνος. Προς το παρόν, όπως είναι σαφές ότι δεν είναι δεδομένη μία απόφαση εντός του έτους, αφήνοντας ανοικτά όλα τα σενάρια για τις αποφάσεις που θα πρέπει να λάβει η ελληνική κυβέρνηση πριν έλθει το 2019.

Χθες, το πλαίσιο έγινε σαφές από αξιωματούχο της ευρωζώνης ο οποίος ερωτηθείς στο πλαίσιο ενημέρωσης για την υπουργική σύνοδο της Δευτέρας εξήγησε ότι πρώτα η κυβέρνηση θα αναλύσει τις προτάσεις της στον προϋπολογισμό και μετά θα εξεταστεί το ζήτημα πρώτα σε επίπεδο EWG. Εξήγησε και πάλι ότι δεν είναι εφικτές αποφάσεις τον Νοέμβριο αφού το Eurogroup συνεδριάζει πολύ νωρίς (στις 5/11 πολύ πιο πριν από τις ανακοινώσεις της Κομισιόν).

Για τη σύνοδο της 1ης Οκτωβρίου (θα λάβει χώρα την ίδια ημέρα με την ανακοίνωση του προϋπολογισμού και την κατάθεσή του στη Βουλή) ο αξιωματούχος ανέφερε ότι το ζήτημα μπορεί να συζητηθεί στο περιθώριο αυτής της συνόδου, χωρίς όμως να βρίσκεται επισήμως στην ατζέντα.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο της Ευρωζώνης, οι θεσμοί ενημέρωσαν τους εκπροσώπους των υπουργείων Οικονομικών για την πρώτη μεταμνημονιακή αποστολή στην Αθήνα και το επόμενο βήμα είναι η αποστολή των ελληνικών προτάσεων για τον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου.