Η ιστορική υποχρέωση του μεσαίου χώρου

25/09/2018, 13:18
ΜΕΣΑΙΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το μέλλον δεν αποτελεί απαραίτητα και μοιραλατρικά ένα άθροισμα συγκυριών, τοποθετημένων ιεραρχικά ως αποτέλεσμα τυχαίων γεγονότων και απρόσμενων μεταβλητών. Το μέλλον μπορούμε και οφείλουμε να το προετοιμάσουμε. Να το διαμορφώσουμε. Επομένως και να το διορθώσουμε.

Η Ελλάδα της κρίσης έχει ανάγκη ακριβώς από αυτή την εθνική προτεραιότητα: Να διορθώσει το μέλλον της. Σήμερα...

Η διόρθωση του εθνικού μέλλοντος περνάει αναπόφευκτα μέσα από τη διόρθωση και τον εξορθολογισμό της εκλογικής συμπεριφοράς της κοινωνίας.

Η παράμετρος αυτή δεν έχει στον πυρήνα της κομματικές προτεραιότητες και προτιμήσεις. Στόχος πρέπει να είναι τα άκρα και οι ακρότητες που τα συνοδεύουν, όπως συνήθιζε να λέει ο Κώστας Καραμανλής. Δηλαδή, ο τελευταίος πρωθυπουργός τον οποίο εμπιστεύτηκε μια πλατιά κοινωνική πλειοψηφία, πέρα και πάνω από τις ασφυκτικές διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος σε σχέση με τους διαδόχους του στο Μέγαρο Μαξίμου, που αρκέστηκαν σε ατροφικές και θνησιγενείς κοινωνικές μειοψηφίες. Τα άκρα και οι ακρότητες. Το «ξεδόντιασμά» τους αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για το εθνικό μέλλον. Όχι μονάχα της Ελλάδας, αλλά συνολικά της Ενωμένης Ευρώπης. Φυσικά και της... άλλης όχθης του Ατλαντικού. Ο παραλογισμός της διαρκούς, βαθιάς, σύνθετης και πολυεπίπεδης κρίσης των τελευταίων οκτώ ετών ακύρωσε τον ζωτικό χώρο της μετριοπάθειας.

Υπονόμευσε τον ορθολογισμό και την ηθική διάσταση της πολιτικής.

Επέτρεψε στα άκρα και στις ακρότητες που τα συνοδεύουν να πάρουν θάρρος και να επιχειρήσουν τη θεσμική μετατόπισή τους από το περιθώριο στο κέντρο και τον πυρήνα άσκησης της εξουσίας. Άκρα και ακρότητες, που διατρέχουν οριζόντια το πολιτικό σύστημα. Και συναντά κανείς σε όλα τα κόμματα. Αλλού λιγότερο, αλλού περισσότερο. Σαν τους «Μοιραίους» του Βάρναλη, ωστόσο, αυτοί οι ακραίοι ευθύνονται για την παγίωση και επιδείνωση της εθνικής κρίσης.

Μετέτρεψαν την κρίση ενός ολόκληρου λαού σε ευκαιρία για τους ίδιους. Για να χτίσουν καριέρες. Και να εξελιχτούν σε... εισοδηματίες του εθνικού διχασμού χωρίς μάλιστα να... πληρώνουν ΕΝΦΙΑ. Αυτή η παρέα των ακραίων του διχασμού θα πρέπει να επιστρέψει στο περιθώριο. Διαφορετικά η Ελλάδα δεν θα βγει από την κρίση. Και το εθνικό μέλλον δεν θα διορθωθεί. Αυτή είναι η ιστορική υποχρέωση του μεσαίου χώρου. Της σιωπηλής πλειοψηφίας. Των μετριοπαθών Ελλήνων, απογοητευμένων από τον ξεπεσμό και τη φθορά του σημερινού πολιτικού συστήματος.

Να διορθώσουμε όλοι μαζί το μέλλον.

Όλοι. Και μαζί.

Twitter@EmOikonomidis

Facebook: Manos Oikonomidis