Οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα το 2019

21/09/2018, 13:08
ΒΑΣΙΚΟΣ ΜΙΣΘΟΣ

Νέο τοπίο θα διαμορφωθεί στις αποδοχές των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα με την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού από τον Γενάρη του 2019. Η αύξηση των βασικών ποσών που μπορεί να κυμαίνεται από 3% έως και ελαφρώς πάνω από 5% επηρεάζει τις μηνιαίες αποδοχές των μισθωτών αλλά και τα ημερομίσθια των εργατών. Η αύξηση θα συμπαρασύρει ταυτόχρονα προς τα πάνω και τις αποδοχές όσων λαμβάνουν τα «παγωμένα» επιδόματα προϋπηρεσίας όπως επίσης και το επίδομα γάμου 10% λόγω υπαγωγής στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβασης Εργασίας.

Όπως ορίστηκε στον νόμο 4093 του 2012, ο κατώτατος μισθός προσαυξάνεται 10% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας και έως τρεις τριετίες και συνολικά 30% για προϋπηρεσία 9 ετών και άνω.

Τις προσαυξήσεις αυτές δικαιούνται μόνο όσοι είχαν την αντίστοιχη προϋπηρεσία σε οποιονδήποτε εργοδότη και με οποιαδήποτε ειδικότητα έως τις 14 Φεβρουαρίου του 2012. Όσοι συμπληρώνουν μετά την ημερομηνία αυτή τις κρίσιμες 3ετίες δεν δικαιούνται επίδομα τριετιών.

Αξιοποιώντας όλα αυτά τα στοιχεία σήμερα παρουσιάζουμε αναλυτικούς πίνακες με τους νέους μισθούς και τα ημερομίσθια που θα ισχύουν από τον Γενάρη του 2019 με βάση τρία σενάρια αναπροσαρμογής των βασικών ποσών: αύξηση 4%, αύξηση 5% και αύξηση 6%. (Αναλυτικοί πίνακες για μισθωτούς - εργατοτεχνίτες εδώ)

ΠΗΓΗ: NEWMONEY.GR