Πάνω από τις 680 μονάδες ο Δείκτης στο ΧΑ

Επέστρεψε στην άνοδο το Χρηματιστήριο της Αθήνας, καθώς ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται  πάνω απο τις 680 μονάδες, αφού μειώθηκαν οι πωλητές στις τράπεζες ενώ δυο – τρια blue chips ενισχύουν την αγορά, καθώς υπάρχουν και ορισμένες εισροές εξαιτίας της αναβάθμισης της πολωνικής αγοράς.

Επιπλέον αν κι η σημερινή αναβάθμιση της ελληνικής αγοράς έχει προεξοφληθεί από την άνοδο των προηγούμενων ημερών, οι χαμηλές τιμές στις τραπεζικές προσελκύουν κάποιο ενδιαφέρον καθώς το χάσμα είναι μεγάλο, αν αναλογιστεί κανείς τι προσπάθειες έχουν κάνει οι ελληνικές τράπεζες.

Η εικόνα για την συνέχεια της αγοράς θα δοθεί και από την τριπλή λήξη παραγώγων το μεσημέρι.

Πριν απο λίγο ο Γενικός Δείκτης βρισκόταν στις 685,64 μονάδες καταγράφοντας άνοδο 0,69%.

Ισορροπεί η μετοχή της Alpha Βank στα 1,207 ευρώ. Κέρδη 1,02% για την Eurobank στα 0,645 ευρώ. Άνοδος 0.,47% για την μετοχή της Εθνικής Τράπεζας στα 1,713 ερυώ. Άνοδος 1,84% η Τράπεζα Πειραιώς στα 2 ευρώ. Κέρδη 3,06% για την ΕΧΑΕ στα 4,38 ευρώ.

Άνοδος 0,99% για την Μπέλα στα 12,30 ευρώ. Κέρδη 1,15% για την ΜOH στα 22 ευρώ. Κέρδη 1,28% για τον ΟΠΑΠ στα 9,115 ευρώ. Άνοδος 0,73% για την Coca- cola στα 29,13 ευρώ.

Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 12,5 εκατ.ευρώ.

Οι ξένοι

Οι ξένοι επενδυτές γνωρίζοντας απο το ΔΝΤ τα προβλήματα χρέους και το γεγονός ότι η οικονομία αδυνατεί να αναπτυχθεί με πλεονάσματα της τάξης του 3,5%, αμφισβητούν ότι, οι τράπεζες μπορούν να λύσουν τα προβλήματα με τα υφιστάμενα κεφάλαια. Ως εκ τούτου, οι ελληνικές τράπεζες θα οδηγηθούν σε νέες αυξήσεις κεφαλαίου καθώς δεν μπορούν να προσφύγουν στις αγορές οι οποίες ζητούν υψηλκά επιτόκια.

Ένα άλλο πρόβλημα πέρα απο τα κόκκινα δάνεια και τις αγορές, είναι ότι σε δυο τράπεζες οι διοικήσεις δεν είναι «γνωστές» στους επενδυτές. Στη μια τράπεζα η δίοικηση είναι καινούργια και στην έτερη υπάρχει διαδικασία αλλαγής – η οποία κοστίζει «ακριβά».

Oι επενδυτές, λοιπόν προτιμούν να δουν την Ελλάδα τη νέα χρονιά, όταν θα υπάρχει η προοπτική των εκλογών τον Μαϊο σε δυο γύρους ή εκλογές – εξπρες τον Ιανουάριο ή Φεβρουάριο.

ΠΗΓΗ: NEWMONEY.GR