Καθηλωμένη η Ε.Ε. για το μεταναστευτικό

20/09/2018, 12:56
Ε.Ε.

Χωρίς ουσιαστική πρόοδο μέχρι το βράδυ της Τετάρτης συνεχίστηκαν οι συνομιλίες των ηγετών των χωρών-μελών της Ε.Ε. στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας, για το μεταναστευτικό. Σύμφωνα με πληροφορίες από την αυστριακή πόλη στο μόνο στο οποίο συναίνεσαν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης ήταν η οικοδόμηση μιας στενότερης συνεργασίας με την Αίγυπτο για το ζήτημα.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ τόνισε, μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο, ότι οι ηγέτες δεν έκαναν επαρκείς υποχωρήσεις κατά την πρώτη ημέρα της άτυπης Συνόδου Κορυφής. Η Ιταλία, η Αυστρία και κράτη της κεντρικής Ευρώπης επέμειναν στο ότι ο μοναδικός τρόπος να σταματήσει η παράτυπη μετανάστευση είναι να ενισχυθούν οι έλεγχοι στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, ενώ ειδικά οι ηγέτες χωρών της ανατολικής Ευρώπης αντιτάχθηκαν ξανά στην ανακατανομή των αιτούντων άσυλο μεταξύ των κρατών-μελών.

Άλλοι ηγέτες τόνισαν ότι πρέπει να ξεπεραστεί το αδιέξοδο, διότι εξέφρασαν τον φόβο ότι θα ενισχυθούν λαϊκιστικά κόμματα στις ευρωεκλογές του 2019 εάν δεν συμβεί αυτό.

Παράλληλα, ορισμένοι ηγέτες εξέφρασαν επιφυλάξεις για την ενίσχυση των εξουσιών και της δικαιοδοσίας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ακτοφυλακής και Συνοριοφυλακής. «Σε ό,τι αφορά την εσωτερική διάσταση της μετανάστευσης, η συζήτηση επιβεβαίωσε ότι συνεχίζουν να υπάρχουν διαφωνίες», δήλωσε καθ’ ύλην αρμόδια ευρωπαϊκή πηγή.

Συνεργασία με τρίτες χώρες