Νέα στοιχεία για Παπαντωνίου στη Βουλή

Ο υπουργός Αμυνας των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, Γιάννος Παπαντωνίου.

Ολο και μεγαλώνει ο… φάκελος του πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου ο οποίος επί χρόνια ερευνάται από τη Δικαιοσύνη. Οι δύο νέες δικογραφίες που έφτασαν στη Βουλή το απόγευμα της Δευτέρας από τους ειδικούς ανακριτές Ηλιάνα Ζαμανίκα και τον συνεργάτη της Γεώργιο Ευαγγέλου περιέχουν, σύμφωνα με πληροφορίες, νέα στοιχεία που έχουν σταλεί από ελβετικές τράπεζες και τις κυπριακές αρχές, από ανοίγματα λογαριασμών και εντοπισμό εξωχώριων εταιρειών και σχετίζονται με εξοπλιστικά προγράμματα που υπεγράφησαν επί των ημερών του κ. Παπαντωνίου στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας και κυρίως με τις φρεγάτες, αλλά και την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων από τον ίδιο, με έμφαση στην απόκτηση ακινήτου στη Σύρο το οποίο στη συνέχεια πουλήθηκε.

Η Βουλή, η οποία μετά τη δικαστική ενέργεια διαβίβασης δύο ακόμα δικογραφιών για τον Γιάννο Παπαντωνίου, θα αποφασίσει τι γίνεται με την κατηγορία της δωροδοκίας, αν «ζει» ή αν έχει παραγραφεί με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, οπότε κάθε έρευνα για τη συγκεκριμένη κατηγορία δεν μπορεί στο εξής να συνεχιστεί από τις δικαστικές αρχές.

Ομως στην περίπτωση που η Βουλή αποφασίσει, όπως και στην υπόθεση της Novartis, ότι η δωροδοκία για τους πολιτικούς δεν παραγράφεται με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών -ο οποίος καταδικάζεται απ’ όλους αλλά εξακολουθεί να ισχύει, οι δικογραφίες για τον κ. Παπαντωνίου θα πάνε πίσω στη Δικαιοσύνη για συνέχιση των ερευνών που μπορεί να φθάσουν έως και την άσκηση ποινικής δίωξης.

Ωστόσο, μέχρι η Βουλή να ξεκαθαρίσει τι θα γίνει με τις δικογραφίες που μόλις παρέλαβε, η κυρία Ζαμανίκα που χειρίζεται τον ογκωδέστατο φάκελο Παπαντωνίου και της συζύγου του Σταυρούλας Κουράκου, τους έχει καλέσει σε απολογία για το τέλος Σεπτεμβρίου.

Η κατηγορία που τους αποδίδεται στο ογκωδέστατο κατηγορητήριο το οποίο ξεπερνά τις 800 σελίδες, αφορά το αδίκημα του ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος, για ποσά που υπολογίζονται από τις δικαστικές αρχές σε 3 εκατ. ευρώ ως προϊόντα νομιμοποίησης από εξοπλιστικές συμβάσεις για τις φρεγάτες.

Ο πρώην υπουργός από την πρώτη στιγμή των ερευνών εις βάρος του αρνείται οποιαδήποτε παράνομη πράξη σχετιζόμενη με τα υπουργικά του καθήκοντα και αποκρούει την οποιαδήποτε συναλλαγή, όμως στο κατηγορητήριο των ανακριτών, αναφέρονται σειρά λογαριασμών και υπολογαριασμών, που κατά την κατηγορία, συνιστούν πράξεις νομιμοποίησης παράνομων εσόδων και μάλιστα επισημαίνεται, ότι οι αλλεπάλληλες τραπεζικές πράξεις και οι πολλοί λογαριασμοί εξυπηρετούσαν την ανάγκη να μην εντοπιστεί το «μαύρο» χρήμα. Μάλιστα, στο κατηγορητήριο αναφέρονται επτά λογαριασμοί, 35 υπολογαριασμοί και αρκετά πιστωτικά ιδρύματα σε Ελβετία και στη χώρα μας που ελέγχθηκαν από τους ειδικούς ανακριτές για τη διακίνηση χρημάτων από τον πρώην υπουργό και τη σύζυγό του.