Η Handelsblatt ξεγυμνώνει την κυβέρνηση

18/09/2018, 15:32
ΑΓΟΡΕΣ

Με μεγάλη προσοχή παρακολουθεί, όπως φαίνεται, ο ξένος τύπος τα τεκταινόμενα γύρω από την ελληνική οικονομία.

Λίγες ημέρες προτού συμπληρωθεί ένας μήνας από την έξοδο από το Μνημόνιο, η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, αφιερώνει εκτενές άρθρο της στη χώρα μας, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον της στα προβλήματα των ελληνικών τραπεζών και στην επίδρασή τους στη γενικότερη κατάσταση της οικονομίας.

Είναι ολοφάνερο ότι όσο περνούν οι μέρες από τους πρώτους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης, αποδομείται το αφήγημά της για την έξοδο από τα Μνημόνια και την ομαλή επιστροφή της χώρας στις αγορές.

Πιο συγκεκριμένα η Handelsblatt κάνει λόγο για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια τα οποία προκαλούν ανασφάλεια και κρατούν σε… απόσταση τους δυνητικούς επενδυτές!

Μόνο το Σεπτέμβριο, σύμφωνα πάντα με τη γερμανική εφημερίδα, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχασαν πάνω από το 25% της χρηματιστηριακής τους αξίας. Τους τελευταίους τέσσερις μήνες μάλιστα οι απώλειές τους αθροίζονται σε πάνω από 40%. Ο τραπεζικός δείκτης της Αθήνας υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 31 μηνών.

Και αυτό ενώ την άνοιξη πολλοί επενδυτές ήλπιζαν ακόμη σε ένα ράλι τιμών των τραπεζικών μετοχών. Τον Απρίλιο τα ινστιτούτα πέρασαν το εσπευσμένο τεστ αντοχής της ΕΚΤ. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος βοήθειας στα τέλη Αυγούστου η Ελλάδα φαινόταν να αφήνει την κρίση πίσω της.

Πιο δύσβατος ο δρόμος