Επιπλέον δασμούς 20 δισ. δολαρίων επιβάλλουν οι ΗΠΑ στην Κίνα

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανήγγειλε χθες Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου ότι θα επιβάλλει επιπρόσθετους δασμούς, ύψους 10% μέχρι το τέλος της χρονιάς, που κατόπιν θα αυξηθούν στο 25%, σε εισαγόμενα προϊόντα από την Κίνα αξίας περίπου 200 δισ. δολαρίων, ενώ διεμήνυσε ότι θα επιβληθούν δασμοί σε ακόμη περισσότερα προϊόντα, αθροιστικής αξίας άλλων 267 δισ. δολαρίων, σε περίπτωση που το Πεκίνο ανταποδώσει.

Στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου με την οποία αναγγέλλονται οι δασμοί, διατυπώνεται η προειδοποίηση ότι εάν η Κίνα προχωρήσει στη λήψη μέτρων αντιποίνων εναντίον αμερικανών αγροτών ή εναντίον αμερικανικών βιομηχανιών, «θα προχωρήσουμε αμέσως στην τρίτη φάση, η οποία είναι οι δασμοί σε επιπρόσθετα εισαγόμενα προϊόντα αξίας κατά προσέγγιση 267 δισεκατομμυρίων δολαρίων».

Η επιβολή των δασμών στα προϊόντα αυτά θα τεθεί σε εφαρμογή την 24η Σεπτεμβρίου και το ύψος τους θα αυξηθεί στο 25% από 1ης Ιανουαρίου 2019, ώστε να δοθεί χρόνος σε αμερικανικές εταιρείες να προσαρμόσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού τους στρέφοντάς τις σε άλλες χώρες, ανέφερε στέλεχος της κυβέρνησης του ρεπουμπλικάνου.

Αναμένεται η αντίδραση

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Κίνας Λίου Χε θα συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση αργότερα σήμερα το πρωί στο Πεκίνο κατά τη διάρκεια της οποίας θα συζητηθεί η κινεζική αντίδραση στην αναγγελία της κυβέρνησης των ΗΠΑ για την επιβολή επιπρόσθετων τελωνειακών δασμών σε προϊόντα συνολικής αξίας 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων που εισάγει η χώρα αυτή από την Κίνα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg επικαλούμενο πηγή που ενημερώθηκε σχετικά.

Επί δύο δεκαετίες

Την ίδια ώρα, ο ισχυρός άνδρας της Alibaba, Tζακ Μα, υποστηρίζει ότι Οι εμπορικές προστριβές μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας μπορεί να κρατήσουν δύο δεκαετίες και θα δημιουργούσαν ένα «χάος» για όλους τους εμπλεκόμενους, λόγω των αδύναμων κανόνων για το εμπόριο.

Οι δηλώσεις του κ. Μα πραγματοποιήθηκαν σε επενδυτικό συνέδριο της Alibaba μερικές ώρες αφού η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει δασμούς σε επιπλέον κινεζικές εισαγωγές αξίας 200 δισ. δολαρίων, με το Πεκίνο να προειδοποιεί ότι θα ανταπαντήσει.

Ο κ. Μα δήλωσε ότι οι εμπορικές εντάσεις θα επηρεάσουν πιθανόν τις κινεζικές και τις ξένες επιχειρήσεις, άμεσα και αρνητικά. Προέβλεψε ότι οι κινεζικές εταιρίες θα μεταφέρουν την παραγωγή σε άλλες χώρες μεσοπρόθεσμα για να αποφύγουν τους δασμούς.

«Μπορείς να κερδίζεις τη μάχη, αλλά χάνεις τον πόλεμο», δήλωσε ο κ. Μα σε εκδήλωση μετόχων στη Χανγκτζόου. «Μεσοπρόθεσμα, πολλές κινεζικές επιχειρήσεις θα μεταφερθούν σε άλλες χώρες», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της Alibaba επισήμανε ότι μακροπρόθεσμα χρειάζονται νέοι εμπορικοί κανόνες. «Ακόμα και αν αποσυρόταν ο Ντόναλντ Τραμπ, ένας νέος πρόεδρος θα έρθει, και πάλι θα συνεχιστεί… Χρειαζόμαστε νέους εμπορικούς κανόνες, χρειάζεται να αναβαθμίσουμε τον ΠΟΕ», δήλωσε, αναφερόμενος στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Ο Μα προέβη στα σχόλια αυτά στην τελευταία, όπως δήλωσε, ομιλία του προς τους μετόχους ως πρόεδρος του κινεζικού γίγαντα του διαδικτύου. Την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει από τη θέση του εντός του έτους και θα παραδώσει τα ηνία στον διευθύνοντα σύμβουλο Ντάνιελ Τζανγκ.