«Ναι» από το Ευρωκοινοβούλιο στις κυρώσεις κατά της Ουγγαρίας

12/09/2018, 15:55
orban-14

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε με ψήφους 448 υπέρ, 197 κατά και 48 αποχές την ενεργοποίηση των διατάξεων του άρθρου 7 που προβλέπει ακόμα και αναστολή του δικαιώματος ψήφου στο Συμβούλιο για την Ουγγαρία του Βίκτορ Όρμπαν.

Παρόλο που ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας υποστηρίζει ότι ο λαός του και η χώρα τιμωρούνται για την αντιμεταναστευτική πολιτική που εφαρμόζει, στην πραγματικότητα οι αιτίες των κυρώσεων προς τη χώρα του αφορούν ελάχιστα στο ζήτημα της μετανάστευσης, ενώ αντίθετα εστιάζουν σε μια σειρά παραβιάσεων των θεμελιωδών αξίων της ΕΕ.

Από το 2010 μέχρι σήμερα ο Βίκτορ Όρμπαν με μια σειρά συνταγματικών μεταρρυθμίσεων προσπαθεί να εδραιωθεί ως «ισόβιος ηγέτης» στη χώρα του. Παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης με την μείωση των αρμοδιοτήτων του Συνταγματικού Δικαστηρίου, έμμεσος και άμεσος έλεγχος όλων των Μέσων Ενημέρωσης, απαγόρευση δράσης Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, ακόμα και όσων διαχειρίζονται κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απαγόρευση λειτουργίας συγκεκριμένων εκκλησιών και ναών και στοχοποίηση πολιτών του αντιπάλων και ανεξάρτητων δημοσιογράφων που χαρακτηρίζονται ως «εχθροί του έθνους».

Ευρωπαϊκά κονδύλια, περιπτώσεις των οποίων ερευνά η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), φαίνεται να διοχετεύονται σε φίλους και συγγενείς του Βίκτορ Όρμπαν. Την ίδια στιγμή το σύστημα υγείας της χώρας βρίσκεται σε παρακμή, ιδίως στην ουγγρική επαρχία, με τη χώρα να έχει προσδόκιμο ζωής 72,6 χρόνια, κατώτερο ακόμα και από την εκτός της ΕΕ, Αλβανία.

Το μεταναστευτικό ζήτημα που επικαλείται ως αφορμή ο κ. Όρμπαν υφίσταται μόνο στο βαθμό που η χώρα του αρνήθηκε να βοηθήσει την Ελλάδα και την Ιταλία, υποδεχόμενος έναν αριθμός προσφύγων, παρόλο που η χώρα του είχε συμφωνήσει στο σχέδιο στο Συμβούλιο της ΕΕ.

Τι προηγήθηκε

Την Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου πρωθυπουργός της Ουγγαρίας ταξίδεψε στην του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο με στόχο να πείσει όσο το δυνατόν περισσότερους Ευρωβουλευτές αντίπαλων πολιτικών ομάδων να καταψηφίσουν την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 7 και δεύτερον να διασπάσει την ενότητα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, της μεγαλύτερης πολιτικής ομάδας του ΕΚ, μέλος του οποίου είναι και το «Fidesz», το κόμμα του Ούγγρου πρωθυπουργού.

Οι περισσότερες πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, από τους Φιλελευθέρους Δημοκράτες, τους Σοσιαλδημοκράτες, την Αριστερά και τους Πράσινους, είχαν εξ αρχής ταχθεί υπέρ της επιβολής κυρώσεων στην Ουγγαρία, ενώ το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα εμφανιζόταν διαιρεμένο. Ωστόσο η τοποθέτηση του κ. Όρμπαν στην Ολομέλεια του Σώματος, όπου απέφυγε να απαντήσει στις κατηγορίες για διασπάθιση ευρωπαϊκών κονδυλίων υποστηρίζοντας ότι η ΕΕ τον «τιμωρεί» για την άρνησή του να δεχθεί έστω και έναν μόνο πρόσφυγα από την Ελλάδα και την Ιταλία, προκάλεσαν την οργή στελεχών της ίδιας της πολιτικής του ομάδας.

Τόσο ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ ο οποίος εξελέγη με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, όσο και ο Καγκελάριος της Αυστρίας Ζεμπάστιαν Κουρτς η χώρα του οποίου ασκεί την εξάμηνη προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ και ο υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν και στέλεχος των συντηρητικών Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας Μάνφερντ Βέμπερ, «άδειασαν» τον Βίκτορ Όρμπαν. Στο ίδιο πνεύμα και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος κάλεσε τους Ευρωβουλευτές του κόμματός του να υπερψηφίσουν την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 7 κατά της κυβέρνησης Όρμπαν.

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στο οποίο συμμετέχει το κυβερνών κόμμα του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας είναι το μεγαλύτερο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, «ελέγχοντας» 218 Ευρωβουλευτές σε σύνολο 751. Μέχρι σήμερα οι ηγέτες του ΕΛΚ έκαναν τα «στραβά μάτια» στις «αποκλίσεις» του Βίκτορ Όρμπαν με σκοπό να διατηρήσουν την ενότητα της πολιτικής τους ομάδας με το σκεπτικό ότι είναι καλύτερο να «κρατήσουμε στην οικογένεια τον Όρμπαν για να ελέγχουμε και να περιορίζουμε τις υπερβολές του».