Κλιμακώνει τον εμπορικό πόλεμο ο Τραμπ με απειλές για δασμούς $267 δισ.

09/09/2018, 23:01
trade-war

Νέες απειλές εξαπέλυσε ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προς το Πεκίνο, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης εμπορικής διαμάχης μεταξύ των δύο χωρών, με «όπλα» τους εκατέρωθεν δασμούς.

«Ετοιμάζουμε τους δασμούς σε προϊόντα 200 δισ. δολ. από την Κίνα. Και λυπάμαι που θα το πω αυτό, αλλά είμαστε σε ετοιμότητα και για επιπλέον δασμούς σε προϊόντα 267 δισ. δολ., που θα μπορούσαν να τεθούν σε εφαρμογή, σε σύντομο χρονικό διάστημα» είπε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους, που τον συνόδευαν στο προεδρικό Air Force One, όπως μεταδίδει η WSJ.

Προς το παρόν οι ΗΠΑ επιβάλλουν δασμούς σε κινεζικά προϊόντα αξίας 50 δισ. δολαρίων και η Κίνα έχει απαντήσει αναλόγως. Ωστόσο, είναι άγνωστο ακόμα πότε ακριβώς θα έρθει η ανακοίνωση της ενεργοποίησης των δασμών στα προϊόντα αξίας 200 δισ. δολαρίων.

Εφόσον ο Τραμπ πραγματοποιήσει την απειλή του τότε οι δασμοί που θα επιβληθούν στην Κίνα θα ξεπερνούν το ύψος των εισαγωγών κινεζικών προϊόντων στις ΗΠΑ. Βάσει των επίσημων στοιχείων των ΗΠΑ η αξία των εισαγωγών κινεζικών προϊόντων έφθασε το 2017 στα 505 δισ. δολάρια.

Σημειώνεται ότι στον απόηχο της είδησης, ο Dow Jones σημείωσε «βουτιά» κατά 100 μονάδες, με τον βιομηχανικό κλάδο στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων.