Στην Αθήνα τη Δευτέρα οι δανειστές

07/09/2018, 11:03
ΤΣΙΠΡΑΣ

Ο πρώτος μεταμνημονιακός έλεγχος της χώρας μας θα ξεκινήσει τη Δευτέρα και θα είναι, επιπλέον, το πρώτο τεστ αντοχής της νέας φάσης των σχέσεων κυβέρνησης-θεσμών, καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών που θα έρθουν στην Αθήνα για τα... περαιτέρω, θα έχουν διαμορφώσει εικόνα και για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην 83η Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) ο οποίος αναμένεται να ανοίξει ολόκληρη των βεντάλια των προθέσεών του για τις φοροελαφρύνσεις και τις παροχές

Το πιο «καυτό» θέμα για την κυβέρνηση δεν είναι άλλο από τις συντάξεις και τα περιθώρια που θα έχει να αποτρέψει την περικοπή τους από 1η Ιανουαρίου 2019. Το ζήτημα των συντάξεων δεν αναμένεται να απασχολήσει το σημερινό άτυπο Eurogroup της αυστριακής προεδρίας στη Βιέννη, αν και στο περιθώριο της συνεδρίασης, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν αποκλείεται να λάβει μια πρόγευση των διαθέσεων των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών.

Οι αποφάσεις για τις συντάξεις δεν αναμένεται να ληφθούν κατά τη διάρκεια τις πρώτης αποστολής των θεσμών στην Αθήνα. Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2019, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή την 1η Οκτωβρίου, θα ενσωματώνεται πιθανότατα η περικοπή των συντάξεων, με την οριστική απόφαση να αφήνεται για αργότερα, στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού, όταν και η εικόνα εκτέλεσης του τρέχοντος προϋπολογισμού θα είναι πληρέστερη.

Τα φλέγοντα ζητήματα