Στην Αθήνα τη Δευτέρα οι δανειστές

Ο πρώτος έλεγχος της μεταμνημονιακής περιόδου θα ξεκινήσει στον απόηχο των (όποιων) εξαγγελιών του Αλέξη Τσίπρα στην 83η ΔΕΘ

Ο πρώτος μεταμνημονιακός έλεγχος της χώρας μας θα ξεκινήσει τη Δευτέρα και θα είναι, επιπλέον, το πρώτο τεστ αντοχής της νέας φάσης των σχέσεων κυβέρνησης-θεσμών, καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών που θα έρθουν στην Αθήνα για τα… περαιτέρω, θα έχουν διαμορφώσει εικόνα και για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην 83η Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) ο οποίος αναμένεται να ανοίξει ολόκληρη των βεντάλια των προθέσεών του για τις φοροελαφρύνσεις και τις παροχές

Το πιο «καυτό» θέμα για την κυβέρνηση δεν είναι άλλο από τις συντάξεις και τα περιθώρια που θα έχει να αποτρέψει την περικοπή τους από 1η Ιανουαρίου 2019. Το ζήτημα των συντάξεων δεν αναμένεται να απασχολήσει το σημερινό άτυπο Eurogroup της αυστριακής προεδρίας στη Βιέννη, αν και στο περιθώριο της συνεδρίασης, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν αποκλείεται να λάβει μια πρόγευση των διαθέσεων των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών.

Οι αποφάσεις για τις συντάξεις δεν αναμένεται να ληφθούν κατά τη διάρκεια τις πρώτης αποστολής των θεσμών στην Αθήνα. Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2019, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή την 1η Οκτωβρίου, θα ενσωματώνεται πιθανότατα η περικοπή των συντάξεων, με την οριστική απόφαση να αφήνεται για αργότερα, στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού, όταν και η εικόνα εκτέλεσης του τρέχοντος προϋπολογισμού θα είναι πληρέστερη.

Τα φλέγοντα ζητήματα

Η αποστολή των θεσμών στην Αθήνα αναμένεται να ολοκληρωθεί την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου. Στην πρώτη αυτή επίσκεψη οι δανειστές θα θελήσουν να ενημερωθούν για όλα τα θέματα που περιλαμβάνει η μεταμνημονιακή, «ενισχυμένη εποπτεία», στην οποία υπάγεται πλέον η Ελλάδα.

Με τη συζήτηση για τα φλέγοντα ζητήματα όπως η τύχη των περικοπών στις συντάξεις και η διανομή του υπερπλεονάσματος να προγραμματίζεται να ξεκινήσει στο Eurogroup του Οκτωβρίου και ενδεχομένως να ολοκληρωθεί στο Eurogroup της 5ης Νοεμβρίου, στο επίκεντρο της πρώτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης θα βρεθούν ο προϋπολογισμός του 2019, τα εργασιακά και ειδικά το ζήτημα της αύξησης του κατώτατου μισθού, η πορεία εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, η τοποθέτηση μόνιμων γενικών γραμματέων και διευθυντών στο Δημόσιο, το πλάνο μείωσης των «κόκκινων» δανείων, η πρόοδος στις αποκρατικοποιήσεις, το σχέδιο ανάπτυξης των περιουσιακών στοιχείων του Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων, η καταπολέμηση της διαφθοράς και του οικονομικού εγκλήματος κ.ά.

Αμέσως μετά το τέλος της αξιολόγησης του Σεπτεμβρίου θα εκδοθούν δύο εκθέσεις. Η πρώτη έκθεση της ενισχυμένης εποπτείας θα δημοσιευθεί τον Νοέμβριο και η δεύτερη, στα τέλη Φεβρουαρίου. Η τρίτη έκθεση θα βγει τέλη Μαΐου, όταν η Κομισιόν θα εκδώσει και τις επιμέρους ανά κράτος συστάσεις για τα κράτη-μέλη. Και η τέταρτη πάλι τον Νοέμβριο του 2019, κλείνοντας τον κύκλο.

ΠΗΓΗ: EURO2DAY