Τα ΕΛ.ΠΕ και η κατρακύλα του Χρηματιστηρίου!

Ο επικεφαλής του Ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων, Στάθης Τσοτσορός.

Η κατρακύλα του Χρηματιστηρίου τις τελευταίες εβδομάδες έχει συμπαρασύρει και μετοχές επιχειρήσεων με αξιοσημείωτα οικονομικά μεγέθη.

Η περίπτωση του ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων είναι άκριως ενδεικτική του κλίματος που έχει διαμορφωθεί στην εγχώρια χρηματαγορά, καθώς η μετοχή του υποχωρεί την ώρα που:

α) ο πρόεδρος της εταιρείας κ. Ευστάθιος Τσοτσορός δηλώνει σε συνέντευξη του ότι, η εταιρεία θα πραγματοποιήσει κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (Ebitda) που θα υπερβούν το 1 δισ. ευρώ, όταν η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας είναι μόλις 2 δισ. ευρώ. Η εταιρεία λοιπόν θα βγάλει ως κέρδη Ebitda τη μισή της κεφαλαιοποίηση!

β) από την ιδιωτικοποίηση προκύπτει και θέμα δημόσιας πρότασης από τους δυο υποψήφιους traders. Με άλλα λόγια, εάν οι δυο υποψήφιοι προσφέρουν ένα premium (σε σχέση με όσα λέγεται ότι προσφέρουν και πρόκειται για ποσό της τάξεως του 1-1,2 δισ.) τότε υπάρχει το ενδεχόμενο, όχι μόνο να αποκτήσουν την πλειοψηφία των μετοχών, αλλά να εξέλθουν από το χρηματιστήριο και να καρπώνονται το σύνολο των κερδών.

Σύμφωνα με ξένους επενδυτές, και οι δυο υποψήφιοι αγοραστές θα ήταν διατεθειμένοι να αυξήσουν το τίμημα για την αγορά των ΕΛ.ΠΕ εφόσον υπάρχει η προοπτική της εξόδου από το χρηματιστήριο.

Είναι ξεκάθαρο πλέον πως η απαξίωση του Χρηματιστηρίου της Αθήνας έχει φτάσει σε τέτοιο βαθμό, ώστε ακόμη και οι εξόφθαλμες περιπτώσεις υποτίμησης των αξιών δεν ενδιαφέρουν τους ξένους επενδυτές.

Ακόμη κι αν οι εταιρείες ή τράπεζες προχωρούν σε σημαντικές κινήσεις, αυτό δεν το «ακούει» η αγορά, απλά γιατί στο παρελθόν έχασαν χρήματα όπως συνέβη επί παραδελιγματι με τις τράπεζες και δεν θέλουν να επαναληφθεί το ίδιο λάθος.

Επιπλέον, η απουσία ανάπτυξης της οικονομίας παρασύρει, μαζί με τα «ξερά» και τα «χλωρά», όπως για παράδειγμα η περίπτωση των ΕΛ.ΠΕ που προαναφέραμε.