Tο «πακέτο» Τσίπρα για τη ΔΕΘ

03/09/2018, 11:21
τσιπρασ δεθ

Φοροελαφρύνσεις, υποσχέσεις και… διαθέσεις αναμένεται να ανακοινώσει ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της ΔΕΘ την ερχόμενη εβδομάδα. Το «μενού», σύμφωνα με πληροφορίες, θα επιχειρηθεί να αγγίξει πολλές κοινωνικές ομάδες, μιας και άτυπα έχει ξεκινήσει μια μακρά προεκλογική περίοδος.

Το ΔΝΤ φαίνεται να… στυλώνει τα πόδια για τις μειώσεις στις συντάξεις το 2019. Επιμένει ότι οι μειώσεις θα πρέπει να γίνουν κανονικά, με το σκεπτικό ότι η Αθήνα θα πρέπει να εφαρμόσει συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις στη μεταμνημονιακή εποχή. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός θα απαντήσει εμμέσως στο ΔΝΤ, το οποίο έρχεται μαζί με τους άλλους δανειστές στις 12 Σεπτεμβρίου, στην πρώτη μεταμνημονιακή αποστολή. Εκτιμάται πως θα ανακοινώσει ότι η μείωση στις συντάξεις δεν πρόκειται να εφαρμοστεί. Μάλιστα, ότι δεν θα αναβληθεί ο νόμος αλλά θα ακυρωθεί. Με το τελευταίο, θα στείλει μήνυμα και στην αντιπολίτευση που κατηγορεί την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να… μεταθέσει για τα επόμενα χρόνια τις μειώσεις, για να αποφύγει το πολιτικό κόστος.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός θα… κλείσει το «μάτι» στους δανειστές που πιέζουν για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων. Θα πει, δηλαδή, ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση θα προωθηθεί κανονικά, προσπαθώντας να δώσει το στίγμα ότι οι δεσμεύσεις αναφορικά με αυτές δεν θα σταματήσουν. Επίσης, κυβερνητικά στελέχη ξεκαθαρίζουν ότι δεν θα γίνουν τελικά οι μειώσεις στις συντάξεις, καθώς η περικοπή τους δεν ήταν μέρος του τρίτου μνημονίου, αλλά μια απαίτηση του ΔΝΤ. Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση υποχώρησε το 2016 και ψήφισε τα προληπτικά μέτρα μόνο και μόνο για να κλείσει η συμφωνία. Από τη στιγμή που οι στόχοι του 3,5% του ΑΕΠ για το πρωτογενές πλεόνασμα θα επιτευχθούν (αυτό αμφισβητούσε το ΔΝΤ και ζήτησε τις περικοπές στις συντάξεις και στο αφορολόγητο), κατά την κυβέρνηση δεν υπάρχει λόγος εφαρμογής.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι φοροελαφρύνσεις δεν θα ξεκινήσουν άμεσα, αλλά το 2019. Επίσης, δεν θα είναι one-off, αλλά οι μειώσεις φόρων θα συνεχιστούν και το 2020 και το 2021. Το τελευταίο, φυσικά, αποτελεί καθαρή προεκλογική δέσμευση, καθώς η θητεία της κυβέρνησης λήγει το αργότερο τον Σεπτέμβριο του 2019. Βασικό κομμάτι των ελαφρύνσεων θα είναι η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%, κάτι που θα γίνει το… προεκλογικό έτος 2019. Στο «πακέτο» Τσίπρα συζητείται να ενταχθεί και η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης για τους μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ο πρωθυπουργός, στις αλλεπάλληλες συσκέψεις του Μαξιμου τις τελευταίες ημέρες, δέχεται εισηγήσεις για μείωση, ακόμα και κατάργηση της εισφοράς.

Κατώτατος μισθός και παροχές