Πλησιάζει ώρα των κλητεύσεων υπόπτων (και των εξηγήσεων) για την τραγωδία στο Μάτι

28/08/2018, 16:10
MATI1-768x512

Με ταχύτατους ρυθμούς προχωράει η εισαγγελική έρευνα για την τραγωδία της 23ης Ιουλίου στο Μάτι της Ανατολικής Αττικής. Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλίας Ζαγοραίος και η εισαγγελέας Βαρβάρα Γνεσούλη, εμφανίζονται έτοιμοι για τις κλητεύσεις υπόπτων οι οποίοι θα δώσουν και τις σχετικές εξηγήσεις για την φονική πυρκαγιά. Η διαδικασία αυτή μάλιστα είναι ο προάγγελος της απονομής προσωποποιημένων ποινικών ευθυνών.

Μετά την ολοκλήρωση των μαρτυρικών καταθέσεων που έφτασαν αισίως τις 40 ο κ. Ζαγοραίος και η κυρία Γνεσούλη εισέρχονται στη διαδικασία αξιολόγησης του υλικού που θα οδηγήσει την έρευνα στο τελικό της στάδιο. Προηγουμένως θα πρέπει να παραληφθούν η πραγματογνωμοσύνη του ανεξάρτητου πραγματογνώμονα που έχουν οι ίδιοι ορίσει, αλλά και της Πυροσβεστικής, η οποία έχει διενεργήσει την δική της αυτοψία, αν και στελέχη της, μπορεί να είναι υπόλογα για λάθη ή παραλείψεις. Η τελευταία δεν αποκλείεται να παραδοθεί ακόμα και σήμερα και η πρώτη μέχρι τέλος του μήνα.

Ύποπτοι και διώξεις

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής διαθέσιμες πληροφορίες υπολογίζεται ότι τον Σεπτέμβριο, θα ξεκινήσει η διαδικασία κλήτευσης υπόπτων οι οποίοι θα προέρχονται σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις από τους φορείς του κρατικού μηχανισμού και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Τα πρόσωπα αυτά θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις για συγκεκριμένες κατηγορίες, δηλαδή θα καταθέσουν ανωμοτί. Κάποια από τα πρόσωπα αυτά δεν αποκλείεται να έχουν καταθέσει αρχικά ως μάρτυρες στην υπόθεση, γεγονός που σημαίνει πως οι μαρτυρικές τους καταθέσεις θα τεθούν στο αρχείο εφόσον θα έχουν κληθεί ως ύποπτοι στη συνέχεια. Η κλήση τους πάντως δεν συνεπάγεται αυτομάτως πως θα είναι και κατηγορούμενοι καθώς αυτό θα αξιολογηθεί από τους εισαγγελείς οι οποίοι θα σταθμίσουν τα στοιχεία που διαθέτουν σε σχέση με τις εξηγήσεις των προσώπων αυτών. Υπενθυμίζεται πως στον κατάλογο των μαρτύρων υπάρχουν 40 άτομα, που προέρχονται από την Πυροσβεστική, την Αστυνομία, το Λιμενικό, τους δήμους Μαραθώνα και Ραφήνας, από την Πολιτική Προστασία και την Περιφέρεια.

Επόμενο βήμα, αναμένεται να είναι η άσκηση ποινικών διώξεων, οι οποίες θα έχουν όνομα και επώνυμο, θα είναι δηλαδή προσωποποιημένες, όπως φαίνεται από την μέχρι τώρα έρευνα.

Οι πανεπιστημιακοί

Την ίδια στιγμή αποκαλύπτεται πως μεταξύ των επιζώντων της φωτιάς ήταν και τέσσερις πανεπιστημιακοί οι οποίοι προσέτρεξαν στον εισαγγελέα για να θέσουν ζήτημα απόδοσης ευθυνών. Όπως ανέφερε ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Ant1 πάλευαν αβοήθητοι στα βράχια, έκαναν δεκάδες τηλέφωνα από το κινητό τους για βοήθεια στο λιμενικό, αλλά αγνοήθηκαν. Οι τέσσερις πανεπιστημιακοί στρέφονται εναντίον όλων των φορέων που συμμετείχαν στις επιχειρήσεις διάσωσης, βάζοντας στο στόχαστρο μεταξύ άλλων συναρμόδιες υπηρεσίες, όπως η Πυροσβεστική η Αστυνομία και ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, το Λιμεναρχείο Ραφήνας κλπ. Όπως επισημαίνουν, παρά τις δεκάδες κλήσεις που έκαναν στο Λιμεναρχείο όλες αγνοήθηκαν.