Καθαρό τηλεοπτικό τοπίο μόνο με ελέγχους

Οι άοκνες προσπάθειες του Νίκου Νικολόπουλου για να μπει τάξη στο χάος -Σαφέστατες οι καταγγελίες για ξέπλυμα μαύρου χρήματος από καναλάρχες και στελέχη Μέσων Ενημέρωσης

Η καθαρότητα του τηλεοπτικού τοπίου, με αφορμή τις νέες άδειες, ήταν ανέκαθεν σαφής επιδίωξη του προέδρου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος και ανεξάρτητου βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου, ο οποίος είναι γνωστό ότι έχει αναλάβει πολλές κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες κι έχει κάνει αλλεπάλληλες δημόσιες παρεμβάσεις για να παταχθούν η ανομία και η ασυδοσία στη ζοφερή μιντιακή πραγματικότητα.

Οι άοκνες προσπάθειες του Νίκου Νικολόπουλου επικεντρώνονται αφενός στην εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος και αφετέρου στην υπερίσχυση της διαφάνειας σ’ έναν νευραλγικό τομέα λειτουργίας της Δημοκρατία που επί 28 χρόνια είναι κράτος εν κράτει και φθάνει μέχρι τα όρια της μιντιακής «δικτατορίας»!

Στο πλαίσιο αυτό ο χριστιανοδημοκράτης βουλευτής τον περασμένο μήνα (συγκεκριμένα, στις 6 και την 31η Ιουλίου) απευθύνθηκε εγγράφως στην αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και πρόεδρο της Ανεξάρτητης Αρχής Έρευνας και Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματική Δραστηριότητα, κ. Άννα Ζαΐρη.

Οι δύο επιστολές του Νίκου Νικολόπουλου συνοδεύονταν από στοιχεία για το καθεστώς λειτουργίας των μίντια και δη στοιχεία που σχετίζονται με το ενδεχόμενο ξεπλύματος «μαύρου χρήματος» και άλλων άνομων πράξεων από την πλευρά καναλαρχών και στελεχών των ΜΜΕ.

«Δεν συγχωρούνται λάθη»

Αναφερόμενος στις εν λόγω τελευταίες πρωτοβουλίες του, ο Νίκος Νικολόπουλος υπογράμμισε:

«Βρισκόμαστε μπροστά σε ενέργειες που αποσκοπούν στην τακτοποίηση της πολύχρονης τηλεοπτικής αταξίας και δεν συγχωρούνται λάθη ή παραλείψεις για κερκόπορτες, που θα επιτρέψουν σε κάποιους νταβατζήδες της ενημέρωσης να συνεχίσουν τη λειτουργία των καναλιών σε θολά και ανέλεγκτα “νερά”. Υπ’ αυτή την έννοια, το κόσκινο των κρατικών αρχών πρέπει να είναι “ψιλό”, για να μην περάσει ούτε… κουνούπι παρανομίας απ’ αυτό.

Οφείλω να ξεκαθαρίσω ότι έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στις ικανότητες και την επάρκεια της προέδρου της Ανεξάρτητης Αρχής Έρευνας για την νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Άλλωστε με δική μου πρωτοβουλία έγινε συνάντησή μας στα γραφεία της, στις 4 Ιουλίου, σχετικά με θέματα της αδειοδότησης του τηλεοπτικού σταθμού ALPHA, συμφερόντων Δ. Κοντομηνά, από 27 Ιουνίου 2018.

Εκτιμώ ότι πρέπει να διερευνηθεί από την αντιεισαγγελέα Αρείου Πάγου κ. Άννα Ζαΐρη η απόκτηση των μετόχων της ALPHA Δορυφορική Α.Ε., δηλαδή ο τρόπος μεταβίβασης και το πόθεν έσχες.

Το δημόσιο συμφέρον επιτάσσει τη διερεύνηση αυτής της υπόθεσης και των ευθυνών όλων των εμπλεκομένων. Και όπως πολλές φορές έχω πει, απέναντι στο δημόσιο συμφέρον και στις απαντήσεις που οφείλονται σε έναν λαό που έχει υποστεί τα πάνδεινα δεν χωράει καμμία… έκπτωση και κανένας συμβιβασμός!

Έχω τονίσει πολλές φορές ότι εμείς, το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ελλάδος, θα επιμείνουμε για όλες τις περιπτώσεις που πιστεύουμε ότι η ελληνική δικαιοσύνη πρέπει να διερευνήσει, ξεκαθαρίζοντας υποθέσεις με έντονη… δυσοσμία, όπως για παράδειγμα είναι τα δάνεια των κομμάτων ή το σκάνδαλο του προαστιακού, κ.λ.π.

Η μεταβίβαση του Alpha

Ειδικότερα, για την περίπτωση του Δημήτρη Κοντομηνά ο ανεξάρτητος βουλευτής επισημαίνει ότι ο επιχειρηματίας διώκεται για φοροδιαφυγή δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ και ταυτόχρονα φέρεται να μεταβίβασε στον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA και στην κόρη του, αχρεωστήτως, φόρους ύψους 77 εκατ. ευρώ που του καταλόγισε η εφορεία το 2017. Επίσης, στην κόρη του μεταβίβασε και περιουσιακό στοιχείο αξίας 289.543.000 ευρώ, δηλαδή τον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA, με το 100% των μετοχών της ALHA MEDIA GROUP, χωρίς να πληρωθεί ούτε φόρος μεταβίβασης, ούτε φόρος υπεραξίας, ούτε φόρος δωρεάς.

Απέναντι σε αυτή την υπόθεση το ΕΣΡ φαίνεται πως ξεπέρασε με… ευκολία το γεγονός ότι από το 2012 έως το 2016 διενεργήθηκαν αφενός τεράστιες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και από 177.000.000 ευρώ ανήλθε το μετοχικό κεφάλαιο στα 289.543.000 ευρώ, αφετέρου διενεργήθηκαν μεταβιβάσεις και αλλαγές στους beneficial owners και αυτή η τεράστια περιουσία των 289.000.000 ευρώ πέρασε εν μιά νυκτί από τον Δημήτρη Κοντομηνά στην Μαρία Κοντομηνά, ενώ παραμένει άγνωστο εάν πληρώθηκε ο αναλογούν φόρος και παρότι εισαγγελικές και ανακριτικές Διατάξεις που ερευνούν τον Δημήτριο Κοντομηνά για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα είχαν απαγορεύσει ρητώς τη μεταβίβαση των περιουσιακών του στοιχείων.

«Επίορκος και υπόλογος»

Ολοκληρώνοντας τη δήλωσή του, ο Νίκος Νικολόπουλος τόνισε: «Θα ήμουν επίορκος και υπόλογος στη συνείδησή μου και στους εντολοδόχους πολίτες-ψηφοφόρους μου εάν έμενα απαθής και δεν έστελνα στη Δικαιοσύνη αυτοβούλως και αμελλητί την υπόθεση της παράνομης αδειοδότησης, όπως έχω υποχρέωση για κάθε καταγγελία που εμπεριέχεται σε γνώση μου μέσω του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου ή ακόμα και των ΜΜΕ. Έτσι λοιπόν, και με βάση το άρθρο 30 του Κ.Π.Δ., ζήτησα από την προϊστάμενο της Εισαγγελίας Αρείου Πάγου τη διερεύνηση πιθανών ποινικά κολάσιμων πράξεων και παραλείψεων όλων των εμπλεκομένων που ηθελημένα ή αθέλητα προκαλούν ζημιά στο Ελληνικό Δημόσιο. Είμαι σίγουρος πως οι Έλληνες εισαγγελείς, ενεργώντας όπως πάντα στο πλαίσιο του θεσμικού τους ρόλου, θα συμβάλουν με όλες τους τις δυνάμεις στην αναζήτηση, ανάδειξη και απόδοση των ποινικών ευθυνών στους υπευθύνους της εθνικής αυτής καταστροφής».