Τσίπρας: "Θα κερδίσουμε το στοίχημα της εργασίας"

24/08/2018, 14:02
τσιπρασ

Την... πολιτική και ιδεολογική του καταγωγή θυμήθηκε σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στους εργαζόμενους του (πολύπαθου) ναυπηγείου στο Νεώριο της Σύρου.

"Το στοίχημα της μεταμνημονιακής εποχής δεν είναι απλά να επαναφέρουμε τη χώρα στην κανονικότητα αλλά κερδίσουμε το στοίχημα της εργασίας" είπε μεταξύ άλλων στους εργαζόμενου ο κ. Τσίπρας.

"Στα χρόνια των μνημονίων, ο κόσμος της δουλειάς και του μόχθου, υπέφερε περισσότερο από τον καθένα. Η εργασία έγινε το μόνο «εμπόρευμα», που οι δανειστές δεν επέτρεπαν να διαπραγματευτούν ελεύθερα την τιμή του οι «πωλητές» -δηλαδή οι εργαζόμενοι" σημείωσε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.

Και πρόσθεσε: "Οι συλλογικές συμβάσεις καταργήθηκαν. Οι εργαζόμενοι βρέθηκαν σε συνθήκες εργασιακής ζούγκλας. Η ανασφάλεια, η βία των απολύσεων, ο εκβιασμός της εργατικής τάξης με τη χρησιμοποίηση ως μοχλού μιας τεράστιας στρατιάς ανέργων, που δημιούργησαν τα μνημόνια, είχαν σαφείς στόχους.... Να συρρικνωθεί η αμοιβή της εργασίας. Να καταργηθούν δικαιώματα, ελευθερίες, συλλογικές δράσεις, που έδιναν τη δυνατότητα στους εργαζόμενους να διαπραγματεύονται με την εργοδοσία. Ο λεγόμενος κοινωνικός αυτοματισμός έγινε όπλο για την εντεινόμενη συντριβή της εργασίας. Το οριστικό λουκέτο στο Νεώριο, θα ήταν ένα τραύμα για κάθε Συριανό και Συριανή. Σήμερα μπορώ να πω με σιγουριά, ότι βρισκόμαστε μακριά από αυτή την εκδοχή. Ήδη 300 εργαζόμενοι βρίσκονται ξανά στις δουλειές τους, οι οφειλές έχουν ρυθμιστεί, και αυτά είναι μόνο η αρχή" τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός κατέληξε λέγοντας τα εξής: "Εμείς, ως πολιτεία, επιλέξαμε το δρόμο της ευθύνης. Δεν κάναμε τους Πόντιους Πιλάτους. Θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας, ούτως ώστε το Νεώριο να γίνει μία από τις μεγαλύτερες ναυπηγικές μονάδες της χώρας. Με ορίζοντα την επόμενη τριετία να απασχολεί 1000 εργαζόμενους".

Ο πρωθυπουργός βρίσκεται από το πρωί στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων προκειμένου να εγκαινιάσει το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης του νησιωτικού συμπλέγματος με την ηπειρωτική Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός, μιλώντας για το έργο, τόνισε ότι εξασφαλίζει την αξιόπιστη και επαρκή ενέργεια των νησιών με ηλεκτρική ενέργεια και επισήμανε ότι γίνεται πράξη ένα όραμα δεκαετιών. Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας, τόνισε ότι "ε το έργο αυτό προκύπτουν πολλαπλά οφέλη και επιτυγχάνονται πολλοί στόχοι, όπως η εξοικονόμηση κόστους για την παραγωγή ενέργειας, ένα καλύτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και δίνουμε αναπτυξιακή προοπτική".

Νωρίτερα ο κ. Τσίπρας είχε συνάντηση στο δημαρχιακό μέγαρο με τον δήμαρχο Σύρου-Ερμούπολης, Γιώργο Μαραγκό.