Τραβάει το σκοινί με τις ΗΠΑ η Τουρκία

24/08/2018, 12:44
ΜΠΡΑΝΣΟΝ

Η Τουρκία συνεχίζει να αυξάνει το θερμόμετρο της έντασης στις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν κατήγγειλε την αδιαφορία της Ουάσιγκτον για τη νομιμότητα και τις δικαστικές διαδικασίες στην Τουρκία, προκαλώντας εκνευρισμό στον Λευκό Οίκο. Επίσης, ο κ. Καλίν επισήμανε ότι οι ΗΠΑ έχουν εγείρει παράλογες απαιτήσεις στο ζήτημα του κρατούμενου πάστορα Αντριου Μπράνσον.

Μιλώντας, χθες, στο πρακτορείο Reuters, ο Καλίν κάλεσε τις ΗΠΑ να επιδείξουν σεβασμό απέναντι στην ανεξαρτησία της τουρκικής δικαιοσύνης, υπενθυμίζοντας ότι η Αγκυρα δεν θα κάνει πίσω στην αντιπαράθεση γύρω από την κατ’ οίκον κράτηση του πάστορα.

«Η Τουρκία είναι κράτος δικαίου και η υπόθεση του Αντριου Μπράνσον αφορά μόνο τη δικαιοσύνη. Θεωρούμε απαράδεκτη την αδιαφορία των ΗΠΑ για την ανεξαρτησία της τουρκικής δικαιοσύνης και το γεγονός ότι η Ουάσιγκτον συνεχίζει να εγείρει απαιτήσεις, παρότι η υπόθεση δεν έχει ακόμη τελεσιδικήσει», είπε ο Καλίν.

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ είχε δηλώσει στο Reuters ότι η Τουρκία «διέπραξε μεγάλο σφάλμα» με την απόφασή της να μην απελευθερώσει τον Μπράνσον.

Ο πάστορας Μπράνσον, που ζει στην Τουρκία εδώ και δύο δεκαετίες, παραμένει εδώ και 21 μήνες σε καθεστώς κατ’ οίκον κράτησης, κατηγορούμενος για σχέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις.

Καταγγελία μέσω… Twitter