Ο καρκίνος είχε “λιώσει” τη “Βασίλισσα της Σόουλ”

Η Αρίθα Φράνκλιν διέπρεψε ως τραγουδίστρια, συνθέτης, και πιανίστρια και υπήρξε η δεύτερη πιο πολυβραβευμένη γυναίκα στην ιστορία των Γκράμι με 20 βραβεία

Δεν τα κατάφερε τελικά η Aretha Franklin, η οποία ήταν βαριά άρρωστη με καρκίνο στο πάγκρεας και είχε φτάσει να ζυγίζει μόλις 39 κιλά, ενώ νοσηλεύονταν εδώ και μερικές μέρες σε νοσοκομείο στο Ντιτρόιτ των Ηνωμένων Πολιτειών, έχοντας στο πλάι της τους φίλους και την οικογένειά της. Την τελευταία εβδομάδα η βασίλισσα της σόουλ λάμβανε βοήθεια από ειδικούς επαγγελματίες για να αντιμετωπίσει με γαλήνη το σοβαρό ενδεχόμενο του θανάτου της.

Η Αρίθα Φράνκλιν γεννήθηκε στις 25 Μαρτίου 1942 στο Μέμφις του Τένεσσί και διέπρεψε ως τραγουδίστρια, συνθέτης, και πιανίστρια. Στους θαυμαστές της είναι γνωστή ως “Βασίλισσα της Σόουλ”. Ήταν φημισμένη για τις σόουλ ηχογραφήσεις της, αλλά είχε τραγουδήσει επίσης τζαζ, ροκ, blues, ποπ, γκόσπελ, μέχρι και όπερα. Ήταν ευρύτατα αναγνωρισμένη για το γεμάτο πάθος ερμηνευτικό της στυλ, και τις φωνητικές της δυνατότητες.

Η Φράνκλιν, είναι η δεύτερη πιο πολυβραβευμένη γυναίκα στην ιστορία των βραβείων Γκράμι. Έχει κερδίσει 20 βραβεία, στα οποία συμπεριλαμβάνονται το βραβείο του Ζωντανού Θρύλου και αυτό της Συνολικής Προσφοράς. Μεταξύ του 1968 και του 1975 κέρδισε έξι συνεχόμενα βραβεία, ενώ για το διάστημα αυτό, η κατηγορία “Καλύτερη Γυναικεία R&B Φωνητική Ερμηνεία” πήρε το παρατσούκλι “Το βραβείο της Αρίθα”.

Η Φράνκλιν είχε ένα σύνολο είκοσι νούμερο 1 σινγκλς στο Billboard R&B Singles Chart. Δύο από αυτά, το “Respect” τη δεκαετία του 1960 και το ντουέτο της με τον Τζορτζ Μάικλ τη δεκαετία του 1980, “I Knew You Were Waiting (For Me)” ανέβηκαν μέχρι την πρώτη θέση του Billboard Hot 100.