Οι προκλήσεις της επόμενης ημέρας

14/08/2018, 12:52
ΟΤΕ-Εργα-Αποκατάστασης-Πυρκαγιες-5

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μίχαλος, πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου

Δύο εβδομάδες μετά την καταστροφική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική η θλίψη για τα θύματα και για τους κόπους ζωής που χάθηκαν στις φλόγες είναι ακόμη νωπή. Δεν είναι νωρίς, ωστόσο, για να αρχίσουμε να σχεδιάζουμε την επόμενη μέρα. Πολιτεία και φορείς οφείλουν τώρα να εστιάσουν τις προσπάθειές τους σε δύο πεδία προτεραιότητας.

Το πρώτο αφορά τον εντοπισμό με αντικειμενικότητα και νηφαλιότητα των αδυναμιών του μηχανισμού πολιτικής προστασίας του κράτους, με σκοπό τη δραστική αντιμετώπισή τους. Πέρα από τις αλληλοκατηγορίες και τις αντιπαραθέσεις, είναι απαραίτητο να υπάρξει μία εμπεριστατωμένη μελέτη, η οποία θα αναδείξει κενά, δυσλειτουργίες και προβληματικά σημεία προς διόρθωση. Το αμέσως επόμενο βήμα θα πρέπει να είναι ο ανασχεδιασμός του συστήματος με γενναίες αλλαγές όπου αυτό απαιτείται. Η διεθνής εμπειρία παρέχει λύσεις και δοκιμασμένες πρακτικές. Το ζητούμενο είναι να επιλέξουμε, να προσαρμόσουμε και –κυρίως– να εφαρμόσουμε αυστηρά αυτές που ανταποκρίνονται καλύτερα στα δεδομένα, στις ιδιαιτερότητες και στις ανάγκες της χώρας.

Το δεύτερο, εξίσου σημαντικό, πεδίο δράσης αφορά τη στήριξη των πυρόπληκτων πολιτών και επιχειρήσεων, την ανοικοδόμηση και την αποκατάσταση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής στις πληγείσες περιοχές. Στο πλαίσιο αυτό προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί, εκτός από τα μέτρα ανακούφισης των πληγέντων στις πρώτες δύσκολες μέρες, στην αποκατάσταση των κτιρίων που αποτελούν μόνιμη κατοικία, στην αποκατάσταση σημαντικών υποδομών, καθώς και των ζημιών που έχουν υποστεί οι επιχειρήσεις.

Τα μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση προς αυτή την κατεύθυνση είναι αρκετά γενναία, περιλαμβάνοντας αποζημιώσεις, ενισχύσεις, επιδόματα και συντάξεις, διαγραφές χρεών και άλλες διευκολύνσεις για τους πληγέντες, ενώ υπάρχει η δέσμευση και για την ανοικοδόμηση της περιοχής. Σημαντική είναι επίσης η κινητοποίηση της κοινωνίας των πολιτών αλλά και του ιδιωτικού τομέα, επιβεβαιώνοντας για ακόμη μία φορά ότι στις δύσκολες στιγμές, οι ελληνικές επιχειρήσεις στηρίζουν με πράξεις την ελληνική κοινωνία.

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών βρέθηκε από την πρώτη στιγμή κοντά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις συστήνοντας άμεσα ειδικά συνεργεία για την καταγραφή των ζημιών προκειμένου να αποτυπωθεί η κατάσταση και να ενημερωθούν σχετικά τα αρμόδια υπουργεία. Άνοιξε επίσης ειδικό λογαριασμό με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων για την άμεση στήριξη των πυρόπληκτων επιχειρήσεων. Χάρη στην άμεση και γενναία ανταπόκριση των μελών του προχωρά στη διάθεση βοηθήματος ύψους 2.000 ευρώ στις επιχειρήσεις οι οποίες υπέστησαν ζημιές, ενώ έχει ήδη αποστείλει φωτιστικά δρόμων και είδη πρώτης ανάγκης, στις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Ραφήνας.

Ωστόσο, η επιστροφή στην κανονικότητα μετά από μια τέτοια καταστροφή απαιτεί χρόνο, σχέδιο, συνέπεια και συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Χρειάζεται ένας ευρύτερος σχεδιασμός ώστε η δημιουργία των νέων υποδομών να προχωρήσει συντεταγμένα και με ταχείς ρυθμούς αξιοποιώντας πλήρως τόσο τη διαθέσιμη τεχνογνωσία όσο και τους πόρους και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που παρέχονται στη χώρα από την Ε.Ε. Πρόταση της Επιμελητηριακής Κοινότητας είναι η σύσταση ενός συντονιστικού οργάνου άμεσης δράσης, στο οποίο θα πρέπει να μετέχουν εξειδικευμένοι επιστήμονες από την Περιφέρεια Αττικής και από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος για τη δημιουργία ενός νέου ρυμοτομικού σχεδίου και το σχεδιασμό των νέων κτιρίων με τρόπο που θα αποτρέπει την άναρχη δόμηση, από την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος, για την εξυπηρέτηση και τη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας, από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης που παρουσιάζει η ευρύτερη περιοχή, αλλά και από την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των εργαλείων χρηματοδότησης των έργων που πρέπει να γίνουν.

Η ταχεία αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσε η πυρκαγιά μαζί με τον ριζικό ανασχεδιασμό του συστήματος πολιτικής προστασίας είναι η διπλή πρόκληση που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τώρα. Οφείλουμε να την αντιμετωπίσουμε άμεσα με γνώση και συνεργασία.