Προσχέδιο μεν, κανονικός προυπολογισμός δε...

08/08/2018, 14:18
logistirio

Αυτή τη φορά το προσχέδιο προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στη Βουλή την 1η Οκτωβρίου δεν μπορεί να είναι ένα σχέδιο επί χάρτου. Αντίθετα, αυτό το πρσχέδιο θα κρίνει πολλά εάν όχι τα πάντα: από την "ομαλότητα" ένταξης στο μεταμνημονιακό πλαίσιο παρακολούθησης, έως τις κυβερνητικές επιδιώξεις για παροχές προς τους πολίτες.

Γι' αυτόν τον λόγο η συλλογή δεδομένων για το 2019 έχει ξεκινήσει, όπως και το "σκανάρισμα" των φετινών δημοσιονομικών στόχων, ειδικά στο κρίσιμο πεδίο των εσόδων. Ο χρόνος που απομένει δεν είναι πολύς, αφού τον Σεπτέμβριο, το ίδιο ακριβώς "σκανάρισμα" θα γίνει και από τους δανειστές.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες των φορέων του δημοσίου ετοιμάζονται να στείλουν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, όπως έχουν υποχρέωση, στοιχεία δεσμευτικών ορίων δαπανών με βάση τις σχετικές εγκυκλίους που εστάλησαν τον Ιούλιο

Στις δαπάνες, η έμφαση δίδεται στο "ευρύ" δημόσιο και ειδικά στα ασφαλιστικά ταμεία. Το 2019 ζητείται να παράσχουν αποδείξεις για υπερπλεονάσματα που θα στηρίξουν τις κυβερνητικές επιδιώξεις για δημοσιονομικό χώρο και για αλλαγές "πλεύσης" στο συνταξιοδοτικό.

Από την άλλη πλευρά, στις φορολογικές υπηρεσίες, η αγωνία κορυφώνεται για την ανταπόκριση στην πληρωμή των δόσεων φορολογίας εισοδήματος (τα στοιχεία για τη δόση του Ιουλίου θα φανούν την άλλη εβδομάδα). Τα πρώτα στοιχεία, σύμφωνα με πληροφορίες, δείχνουν υστέρηση στα δηλωθέντα εισοδήματα από τους ελεύθερους επαγγελματίες και από τα "μπλοκάκια".

Όσον αφορά στις πληρωμές δόσεων, πλήρης εικόνα θα υπάρχει στις αρχές Σεπτεμβρίου (όταν θα ολοκληρωθεί η πληρωμή της πρώτης δόσης και από τα νομικά πρόσωπα). Επόμενο βήμα θα είναι η ολοκλήρωση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ που θα ακολουθήσει τον Σεπτέμβριο.

Πάντως, τα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ για τον Ιούλιο, έδειξαν μια μικρή υπέρβαση στόχου, αλλά βασισμένη σε αναθεωρημένους στόχους. Με το μεσοπρόθεσμο που ψήφισε η Βουλή, τα καθαρά έσοδα κρατικού προϋπολογισμού του 2018 επαναπροσδιορίστηκαν από 54,24 δισ. ευρώ σε 52,82 δισ. ευρώ.

Δεν... αλλάζει