Πλαφόν στις τιμές των καυσίμων;

06/08/2018, 12:00
1534228_1280x720

Με την τιμή της βενζίνης να ξεπερνά και τα 2 ευρώ το λίτρο σε πολλές περιοχές της χώρας και κυρίως στα νησιά, αλλά και με τις προβλέψεις για τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου να παρουσιάζονται ανοδικές, έχει σημάνει συναγερμός.

Τι εξετάζει το υπουργείο

Την παρέμβαση του Υ.Π.ΕΝ. για το θέμα είχε ζητήσει ήδη από τον Ιούλιο η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, καθώς από το ανοδικό «ράλι» πλήττονται ιδιαίτερα τα νησιά, λόγω τόσο της κορύφωσης της τουριστικής περιόδου, όσο και της κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ σε ορισμένα από αυτά. Έτσι, σύμφωνα με πηγές από την περιφέρεια που βρίσκονται σε συνεχή επαφή με το υπουργείο, ήδη έχει ξεκινήσει η επεξεργασία ενός πλαισίου για την καλύτερη παρακολούθηση των τιμών στα πρατήρια. Παράλληλα, εξετάζεται επίσης η επιβολή πλαφόν στις τιμές ώστε να ανακοπεί η περαιτέρω αύξησή τους.

Είχε προειδοποιήσει

Μια περαιτέρω αύξηση θα επηρεάσει άμεσα τον πληθωρισμό της χώρας (όπως και της Ευρώπης και κατ’ επέκταση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας), αλλά και τον προϋπολογισμό που για φέτος έχει υπολογιστεί με μέση τιμή τα περίπου 50 δολάρια το βαρέλι. Προειδοποίηση για την επιβολή ανώτατων τιμών είχε κάνει τον περασμένο Ιανουάριο ο υπουργός Ενέργειας Γ. Σταθάκης, όταν με δηλώσεις του είχε επισημάνει πως το πλαφόν είναι το βασικό όπλο στο «οπλοστάσιο» των ελεγκτικών αρχών για την αντιμετώπιση αδικαιολόγητων αυξήσεων. Σύμφωνα με τις πηγές από την περιφέρεια, πρόθεση του υπουργείου είναι να αυστηροποιηθεί ο προσδιορισμός των ανώτατων ορίων, σε σχέση με ό,τι ίσχυσε το 2011 όταν και επιβλήθηκε πλαφόν στις τιμές λιανικής πώλησης υγρών καυσίμων σε 13 νομούς της χώρας

Κάλυψη των κενών του Παρατηρητηρίου

Την ίδια στιγμή, στόχος του νέου πλαισίου παρακολούθησης των τιμών στα πρατήρια είναι να καλύψει τα κενά που έχει το υφιστάμενο Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων. Κενά που έχουν ως αποτέλεσμα να μην μπορεί ο καταναλωτής να αποκτήσει μία σαφή εικόνα π.χ. για το κατά πόσο το περιθώριο κέρδους είναι υψηλό ή αν πρόκειται για απομακρυσμένη περιοχή με μικρές πωλήσεις. Παράλληλα, στο Νομό Δωδεκανήσων η μέση τιμή διαμορφωνόταν στο 1,783 ευρώ το λίτρο και σε κάποια νησιά όπως στη Σάμο έφτασε στο 1,805 ευρώ το λίτρο.