Καρκινοπαθείς δεν κάνουν χημειοθεραπείες λόγω έλλειψης ετοποζίδης!

Σε σοβαρές καταγγελίες προχώρησε η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου με αφορμή τις συνεχείς αναβολές χημειοθεραπειών σε ασθενείς με καρκίνο. Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα δεν υποβλήθηκαν στα κατάλληλα θεραπευτικά σχήματά τους οι καρκινοπαθείς εξαιτίας της έλλειψης ετοποζίδης

Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Καίτη Αποστολίδου, δηλώνει ότι ο πρώτος Αντιπρόεδρος του ΕΟΦ Ιωάννης Μαλέμης επικοινώνησε μαζί της και της δήλωσε ότι υπάρχει ποσότητα του φαρμάκου. Επίσης, υποστήριξε ότι τα νοσοκομεία που έχουν έλλειψη μπορούν να απευθύνονται στον ΙΦΕΤ κι ότι μετά τις 15 Αυγούστου 2018 αναμένεται ότι θα υπάρξει επάρκεια ετοποζίδης.

Πάντως, η Ομοσπονδία καταγγέλλει ότι ο ΕΟΔ γνώριζε από τις αρχές του χρόνου ότι από τον Μάρτιο έως τον Αύγουστο θα υπάρξει έλλειψη ετοποζίδης και διερωτάται γιατί «δεν είχε έγκαιρα φροντίσει για την κάλυψη των αναγκών, εφόσον είναι γνωστά τα προβλήματα παραγωγής του;».

“Δεν υπάρχει σεβασμός”

Επίσης, ρωτά «γιατί ο ΕΟΦ δεν εξέδωσε σε συνέχεια της πρώτης ανακοίνωσης του, επόμενες ανακοινώσεις με τις οποίες θα ενημέρωνε όλους τους ενδιαφερομένους για την διαθεσιμότητα του φαρμάκου;».

«Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχει ο απαιτούμενος σεβασμός προς τους ασθενείς με καρκίνο και δεν είναι δυνατόν να δεχθούμε σε καμία περίπτωση ανεύθυνες συμπεριφορές, που καταλήγουν σε εμπαιγμό των ίδιων των ασθενών από επίσημους φορείς», τονίζει η Ομοσπονδία, που καλεί τον ΕΟΦ και κάθε αρμόδιο φορέα να σταθεί μπροστά στις ευθύνες του και να αποκαταστήσουν άμεσα την ομαλότητα.

«Θεωρούμε επίσης απαράδεκτη την έλλειψη επίσημης ενημέρωσης προς την επιστημονική κοινότητα και τους ασθενείς και απαιτούμε άμεση επανόρθωση το ταχύτερο δυνατό», επισημαίνει η ανακοίνωση.