Καταπέλτης ο Μητσοτάκης για τη «μαύρη Δευτέρα» του τόπου

Σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα προσωπικά εξαπέλυσε σήμερα Τρίτη, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στους δημοσιογράφους με αφορμή την καταστροφή από τις φονικές πυρκαγιές της περασμένης Δευτέρας.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για απόδοση των ευθυνών αναφορικά με την τραγωδία και δήλωσε έτοιμος να αναλάβει την ευθύνη του από σήμερα κιόλας. Επιπλέον, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο πρωθυπουργικό αφήγημα περί… ανάληψης της πολιτικής ευθύνης και να το αποδομήσει με τον πιο απλό τρόπο, καθώς αναρωτήθηκε για το γεγονός ότι όλοι οι υπεύθυνοι για την τραγωδία παραμένουν στις θέσεις τους.

«Δεν πρέπει να ησυχάσουμε»

Εχοντας ζωντανή ακόμα την εικόνα της καταστροφής που αντίκρυσε στο Μάτι ο κ. Μητσοτάκης είπε χαρακτηριστικά:  «Τη Δευτέρα, 92 άτομα έχασαν τη ζωή τους με τον πιο φρικτό τρόπο. Ο αριθμός μπορεί να αποδειχθεί μεγαλύτερος. Καθένας μας βλέπει να καθρεφτίζονται στους δικούς μας ανθρώπους τα πρόσωπα της τραγωδίας. Είναι ένα μαύρο ψηφιδωτό από οικογενειακά δράματα και δεν μας αφήνει να ησυχάσουμε γιατί δεν πρέπει να ησυχάσουμε. Μπορούσε να ήταν δικοί μας άνθρωποι εκεί. Μια μάχη άδικη και άνιση».

Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι βρέθηκε, ως όφειλε, στο πλευρό αυτών των ανθρώπων, άκουσε πολύ και μίλησε λίγο, επισημαίνοντας, όμως, πως ποτέ δεν έχει νιώσει τόσο άσχημα όσο την περασμένη Πέμπτη όταν πήγε στο καμένο οικόπεδο που χάθηκαν συμπολίτες μας. «Ως αρχηγός της αντιπολίτευσης οφείλω να σταθώ με υπευθυνότητα, απέναντι στην τραγωδία. Κάθε δημόσιο πρόσωπο οφείλει να πάρει θέση. Είχαμε να κάνουμε με μια πρωτόγνωρη τραγωδία. Ούτε εγώ, ούτε η ΝΔ, έπρεπε να εμπλακούμε σε μία ανούσια αντιπαράθεση. Αυτά που λένε αυτοί που έζησαν τη μαύρη Δευτέρα έχουν πολύ μεγαλύτερο βάρος και πολύ περισσότερη αλήθεια από δηλώσεις» δήλωσε.

«Οι ευθύνες θα καταλογιστούν»

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως έχει εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη και θα κάνει ότι μπορεί ως αρχηγός της αντιπολίτευσης για να αποδοθούν οι ευθύνες γι αυτή την πρωτοφανή τραγωδία. «Τα πρόσωπα αυτής της τραγωδίας καθρεφτίζονται στους δικούς μας ανθρώπους. Δεν ησυχάζουμε. Θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου για να απαντηθούν όλα τα ερωτήματα και οι ευθύνες να ταυτοποιηθούν και να καταλογιστούν», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ παράλληλα συμπλήρωσε πως αδυνατεί να αντιληφθεί τι σημαίνει πολιτική ευθύνη δίχως καμία παραίτηση. «Η ευθύνη πρέπει να συνοδεύεται από πράξη. Αλλιώς εξυπηρετεί μόνο επικοινωνιακές σκοπιμότητες, όπως το σόου του πρωθυπουργού το βράδυ της μαύρης Δευτέρας», υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αναφερόμενος στην πολυσυζητημένη ανάληψη της πολιτικής ευθύνης ο κ. Μητσοτάκης είπε τα εξής: «Αδυνατώ να αντιληφθώ τι σημαίνει πολιτική ευθύνη χωρίς καμία παραίτηση. Η παραίτηση είναι και μία πράξη προσωπικής ευθύνης. Αναρωτιέμαι πως κάποιοι άνθρωποι κοιμούνται και συνεχίζουν μακάριοι να ασκούν τα καθήκοντά τους. Ο κ. Τόσκας, ο κ. Σκουρλέτης, η κ. Δούρου και άλλοι έχουν τεράστια ευθύνη. Δεν θα έπρεπε να βρίσκονται στη θέση τους. Ποιος έλληνας πολίτης έχει εμπιστοσύνη σε αυτούς τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν άλλη μία φυσική καταστροφή».

Το σόου Τσίπρα

Από τα συντονισμένα πυρά του προέδρου της ΝΔ δεν ξέφυγε και το επικοινωνιακό σόου του κ. Τσίπρα, το βράδυ της μαύρης για τον τόπο Δευτέρας: «Όλοι γνώριζαν σε αυτή τη θλιβερή σύσκεψη ότι υπήρχαν θύματα και ότι ήμασταν αντιμέτωποι με μία τεράστια καταστροφή» σημείωσε χαρακτηριστικά.  Κάποτε ο κ. Τσίπρας ήταν νέος και ανεύθυνος, είπε ο κ. Μητσοτάκης για να προσθέσει χωρίς να μασήσει τα λόγια του: «σήμερα είναι καταστροφικός και κυνικός».

Ο πρόεδρος της ΝΔ μιλώντας για την επίσκεψη του κ. Τσίπρα στην ανατολική Αττική είπε τα εξής: «Ας βγάλουν οι πολίτες τα συμπεράσματά τους για την απουσία του πρωθυπουργού όλη την εβδομάδα αλλά και την εν κρυπτώ επίσκεψή του στην ανατολική Αττική. Ίσως αντιλήφθηκε ότι δεν μπορούσε να πάει διαφορετικά παρά μόνο σε ένα προστατευμένο περιβάλλον» και πρόσθεσε «Μπορώ να δεχθώ την ανικανότητα. Δεν είδα όμως σε κανένα εμπλεκόμενο πρόσωπο τη συντριβή.»

Αναφερόμενος στο θέμα των αυθαιρέτων, ο κ. Μητσοτάκης επιτέθηκε στον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη λέγοντας ότι έδινε εντολές σε όσους είχαν αυθαίρετα για το πώς να τα τακτοποιήσουν. «Έχει και η σημερινή κυβέρνηση μεγάλες ευθύνες για το θέμα των αυθαιρέτων» είπε. Ανέφερε μάλιστα αυθαίρετα υπάρχουν εδώ και 40 χρόνια αλλά -όπως είπε- είναι η πρώτη φορά που κάηκαν άνθρωποι και έκανε λόγο για άθλια διαχείριση της κρίσης από την κυβέρνηση. «Το Μάτι χρειάζεται μία νέα πολεοδόμηση για να μπορέσουμε να οργανώσουμε την περιοχή σε μία νέα βάση και θα στηρίξω με τέτοια πρωτοβουλία προσθέτοντας όμως ότι δεν έχω καμία εμπιστοσύνη σε αυτή την κυβέρνηση», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ αναφορικά με το τι μέλλει γεννέσθαι στην περιοχή της τραγωδίας.

«Οι Ελληνες απαιτούν σχέδιο»

Ο κ. Μητσοτάκης επίσης δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όλους όσοι βρέθηκαν στο σημείο των καταστροφικών πυρκαγιών και βοήθησαν ώστε να μην θρηνήσουμε και άλλα θύματα.
Κλείνοντας τη συνέντευξη Τύπου, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Οι Έλληνες ζητούν ασφάλεια. Απαιτούν σχέδιο, σοβαρότητα, ευθύνη και κυρίως τους πιο κατάλληλους ανθρώπους στις πιο κρίσιμες θέσεις. Γι’ αυτό στέκομαι εδώ απέναντί σας, για να αναλάβω από σήμερα την ευθύνη μου».