Απομείωση 30 δισ. στο χρέος

30/07/2018, 12:00
Απομείωση 30 δισ. στο χρέος

Οι αποφάσεις που έλαβε το Eurogroup στις 21 Ιουνίου για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους απασχολούν τη γερμανική κοινή γνώμη. Η γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung», επικαλούμενη έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών, μετέδωσε πως η γερμανική κυβέρνηση υπολογίζει ότι τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους θα «κοστίσουν» περίπου 34 δισ. ευρώ τα επόμενα δέκα χρόνια, ανάλογα με το πώς θα κυμανθούν τα επιτόκια. «Ο όγκος της επιπρόσθετης αναστολής πληρωμής τόκων τα επόμενα δέκα χρόνια θα εξαρτηθεί από τις πραγματικές διακυμάνσεις των επιτοκίων και υπολογίζεται αυτή τη στιγμή από το υπουργείο Οικονομικών ότι θα ανέλθει περίπου στα 34 δισ. ευρώ» αναφέρεται στο εν λόγω έγγραφο.

Νέες παρεμβάσεις μετά το 2030

Το έγγραφο ήρθε λίγο πριν την ανακοίνωση της έκθεσης του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος.
Φαίνεται πως το ΔΝΤ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά και οι οίκοι αξιολόγησης, εκτιμούν ότι το ελληνικό χρέος θα χρειαστεί νέες παρεμβάσεις μετά το 2030. Συμφωνούν δηλαδή όλοι ότι για τα επόμενα τουλάχιστον 12 χρόνια το ελληνικό χρέος θα μπορεί να εξυπηρετηθεί. Πάντως, η έκθεση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν πρόκειται να δοθεί στη δημοσιότητα. Είναι η πρώτη έκθεση που καταρτίζει η Φρανκφούρτη, καθώς μέχρι τώρα στηριζόταν πάνω στις αντίστοιχες εκθέσεις του ΔΝΤ. Στη Γερμανία Φιλελεύθεροι (FDP) και Ακροδεξιοί (AfD), πάντως, διατείνονται πως οι αποφάσεις αυτές του Eurogroup ισοδυναμούν με «κούρεμα» χρέους. Μάλιστα, το FDP επικαλείται υπολογισμούς του οικονομολόγου Ντίρκ Μάγερ του Πανεπιστημίου του Αμβούργου, ο οποίος υποστηρίζει πως οι αποφάσεις της Ευρωομάδας θα οδηγήσουν σε ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ύψους 47 δισ. ευρώ.

Ζημώσεις για έξοδο στις αγορές

Αυτοί οι υπολογισμοί, πάντως, έρχονται τη στιγμή που η Ελλάδα προετοιμάζει το έδαφος για νέα έξοδο στις αγορές. Αυτό, άλλωστε, θα είναι το μεγάλο στοίχημα της περιόδου μετά το τέλος του μνημονίου. Οι επενδυτές διεθνώς περιμένουν να δουν αν η απόφαση του Eurogroup διασφαλίζουν όντως την Ελλάδα για τα επόμενα τουλάχιστον 12 χρόνια.
Όπως φαίνεται, τα πράγματα μάλλον δεν είναι αισιόδοξα, καθώς φαίνεται ότι οι «θεσμοί» ήδη έχουν παραδεχθεί ότι θα χρειαστεί κάποια στιγμή και νέα παρέμβαση.