Πότε θα τελειώσει; Τους 85 έφτασαν οι νεκροί…

Μια φωτογραφία από το Μάτι, πολλές χιλιάδες λέξεις...

Στους 85 ανέρχονται πλέον οι νεκροί από την τραγωδία που βίωσε (και εξακολουθεί να βιώνει) η Αττική από τις καταστροφικές πυρκαγιές και κανείς δεν γνωρίζει πότε θα τελειώσει όλο αυτό, καθώς υπάρχουν ακόμα άτομα στις εντατικές και εκατοντάδες αγνοούμενοι.

Την ώρα που η εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Σταυρούλα Μαλλίρη, στην ενημέρωσή της έκανε λόγο για 82 θύματα, λίγα λεπτά αργότερα κατέληγε ακόμη ένας άνδρας 73 ετών, ο οποίος νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΚΑΤ. Μόλις προ ολίγου αναγνωρίστηκαν άλλα δύο πτώματα που βρέθηκαν στο οικόπεδο όπου βρήκαν τραγικό θάνατο 25 άνθρωποι, ανεβάζοντας τον μέχρι στιγμής αριθμό των νεκρών στους 85!

Εν τω μεταξύ σε κρίσιμη κατάσταση, εξακολουθούν να νοσηλεύονται στις ΜΕΘ της Αθήνας  ένδεκα εγκαυματίες-τραυματίες. Άλλοι 46 εγκαυματίες παραμένουν για νοσηλεία στα νοσοκομεία, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, ενώ στα Νοσοκομεία Παίδων εξακολουθούν να παρακολουθούνται από τους θεράποντες γιατρούς τέσσερα παιδιά.

Οι αγνοούμενοι

Την ίδια ώρα έγινε γνωστό ότι ακόμη δεν έχουν γίνει ξεκινήσει οι επιχειρήσεις ανεύρεση των δεκάδων αγνοουμένων στα κλειστά σπίτια των πυρόπληκτων περιοχών. Η κ. Μαλλίρη δήλωσε ότι «συναισθανόμενοι την αγωνία των συγγενών των αγνοούμενων, σας αναφέρουμε ότι οι έρευνες για την αναζήτηση αυτών δεν θα σταματήσουν, προτού ελεγχθούν όλοι οι χώροι και τα σημεία στα οποία εξελίχθηκε η πυρκαγιά».

Παράλληλα η Πυροσβεστική απευθύνει έκκληση προς τους συγγενείς των αγνοούμενων να προσέρχονται στο αμφιθέατρο του εργαστηρίου της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην οδό Μικράς Ασίας 75 στο Γουδί, έως και αύριο (Παρασκευή 27 Ιουλίου), από τις 08:00 το πρωί έως τις 20:00 το βράδυ, προκειμένου να ενημερωθούν για τη διαδικασία που πρόκειται να ακολουθηθεί, για την ταυτοποίηση των θυμάτων.

Στα Γεράνεια Όρη

Οσον αφορά την πυρκαγιά στα Γεράνεια Ορη, η εκπρόσωπος του Σώματος έκανε λόγο για βελτιωμένη κατάσταση, καθώς δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο. Ωστόσο, στο σημείο παραμένουν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, υπό τον φόβο των αναζωπυρώσεων.

Αυτή την ώρα επιχειρούν 228 πυροσβέστες με 114 οχήματα, 56 άτομα πεζοπόρο, 13 οχήματα ΟΤΑ, 10 υδροφόρες, 5 μηχανήματα έργου, 2 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα, ενώ αναμένονται σε λίγη ώρα 2 αεροσκάφη δασοπυρόσβεσης από την Ισπανία, ως βοήθεια μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

Νωρίτερα, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υποδομών, σχεδόν τα μισά από τα κτίρια που έχουν ελεχθεί στις πληγείσες περιοχές, έχουν κριθεί μη κατοικήσιμα.