Ο (νέος) δεκάλογος του ΔΝΤ

23/07/2018, 09:28
Visitors are silhouetted against the logo of the International Monetary Fund (IMF) in Tokyo

Κανένας δεν περίμενε να πει κάτι διαφορετικό το ΔΝΤ, ούτε για την ανάγκη –κατά την άποψή του– περικοπής των συντάξεων και του αφορολογήτου ούτε για τη μακροχρόνια βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Κατά την παρουσίαση των πρώτων συμπερασμάτων της έκθεσης του άρθρου 4 από τον επικεφαλής της αποστολής του Ταμείου στην Ελλάδα, Πίτερ Ντόλμαν, εκπλήξεις δεν υπήρξαν. Μάθαμε, όμως, έναν δεκάλογο «προτάσεων» από το Ταμείο, που μοιάζουν περισσότερο με παροτρύνσεις, εν όψει και της μεταμνημονιακής περιόδου.

 

Συνεχίστε τις μεταρρυθμίσεις: Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες ώστε να επιτύχει διατηρήσιμη υψηλή ανάπτυξη και να εξασφαλίσει ανταγωνιστικότητα εντός της Ευρωζώνης, υποστηρίζοντας παράλληλα αυτούς που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη για προστασία, σημειώνεται στην έκθεση υποδεικνύοντας την ανάγκη περαιτέρω προσπαθειών ώστε να ξεπεραστούν οι παρακαταθήκες της κρίσης και να ενισχυθεί η παραγωγικότητα, η ανταγωνιστικότητα και η κοινωνική ενσωμάτωση. Οι μακροοικονομικές ανισορροπίες έχουν σε μεγάλο βαθμό εξαλειφθεί, αλλά το υψηλό δημόσιο χρέος, οι αδύναμοι ισολογισμοί των τραπεζών και του υπόλοιπου ιδιωτικού τομέα, οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου και το μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού που βρίσκεται σε κίνδυνο βαραίνουν τις προοπτικές ανάπτυξης και η πρόοδος αναφορικά με βασικές μεταρρυθμίσεις στον δημοσιονομικό τομέα και στην αγορά έχει μείνει πίσω.

 


  1. Όχι σε πισωγυρίσματα: Ο Πίτερ Ντόλμαν μετέφερε τις δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης για εφαρμογή των δίδυμων μέτρων της περιόδου 2019-20 για την περικοπή των συντάξεων και του αφορολογήτου. Όπως είπε, η εφαρμογή τους θα στείλει ένα κρίσιμο σήμα στις αγορές. Επιπλέον, στην έκθεση σημειώνεται πως «οποιαδήποτε καθυστέρηση σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις θα υπέσκαπτε σε σημαντικό βαθμό την αξιοπιστία των παραδοχών των μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους που έχουν συμφωνηθεί με τους Ευρωπαίους εταίρους».