«Ξεφωνητό» στο Twitter από τον Ρώσο πρέσβη

20/07/2018, 14:41
MASLOB

Το Twitter επέλεξε ο Ρώσος πρέσβης Αντρέι Μάσλοφ για να κάνει την κριτική του στην κυβέρνηση αναφορικά με την πρόσφατη κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Παράλληλα, δε, ο κ. Μάσλοφ έστειλε το μήνυμά του προς την Αθήνα, προφανώς για λογαριασμό των πολιτικών του προϊσταμένων, του Βλαντιμίρ Πούτιν και του Σεργκέι Λαβρόφ.

Πιο συγκεκριμένα σε αναρτήσεις της ρωσικής πρεσβείας στο Twitter, γίνεται λόγος για υπερβολική αντίδραση από την πλευρά του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, ενώ επισημαίνεται ότι οι τελευταίες κινήσεις της Ελλάδας έχουν προκαλέσει απογοήτευση στην Ρωσία.

«Τα τελευταία χρόνια ήταν περίοδος πρωτοφανούς ακμής στις ρωσο-ελληνικές σχέσεις», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Ρώσος πρέσβης Αντρέι Μάσλοφ και προσθέτει ότι: «Ο πλούσιος πολιτικός διάλογος στο υψηλότατο επίπεδο, το Αφιερωματικό έτος Ρωσία - Ελλάδα 2016, το κοινό Έτος Τουρισμού 2017/2018, στενές επαφές αρμόδιων υπουργείων, επιχειρηματιών και κοινωνίας των πολιτών».

Ωστόσο, «οι κινήσεις της ελληνικής πλευράς, κατά την φετινή χρονιά των 190 χρόνων από την ίδρυση των διπλωματικών μας σχέσεων και της 25ης επετείου του θεμελιώδους Συμφώνου Φιλίας και Συνεργασίας, έχουν γίνει απογοήτευση για μας».

Τέλος, ο Ρώσος πρέσβης διευκρινίζει ότι η δήλωση της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρίας Ζαχάροβα «ήταν σωστή και ισορροπημένη», σε αντίθεση με την «αντίδραση του ελληνικού ΥΠΕΞ (σ.σ. που ήταν) υπερβολική».

«Δείγμα ασέβειας»

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας απαντώντας στις δηλώσεις της κ. Ζαχάροβα ότι θα υπάρξουν συνέπειες μετά την απέλαση των Ρώσων διπλωματών, είχε χαρακτηρίσει τις δηλώσεις της ως «δείγμα ασέβειας προς τρίτη χώρα, καθώς και έλλειψης κατανόησης του σύγχρονου κόσμου, στον οποίο τα κράτη, ανεξαρτήτως μεγέθους, έχουν αυτοτέλεια και μπορούν να ασκήσουν ανεξάρτητη, πολυδιάστατη και δημοκρατική εξωτερική πολιτική».

Πάντως, η Αθήνα εμφανίστηκε χθες με διάθεση να χαμηλώσει τους τόνους διαμηνύοντας, ωστόσο, ότι δεν θα αφήσει αναπάντητες τις όποιες προκλήσεις και αμφισβητήσεις. «Δεν σκοπεύουμε να δώσουμε συνέχεια», ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε το επιτελείο του Μαξίμου, αμέσως μετά τη συνάντηση το πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά

Οι συνεργάτες του κ. Τσίπρα ανέφεραν ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να απαντά αποφασιστικά κάθε φορά που θίγεται ζήτημα εθνικής κυριαρχίας, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση ακολουθεί και θα συνεχίσει να ακολουθεί την πάγια πολιτική της για προώθηση των σχέσεων με τη Ρωσία σε διμερές και πολυμερές επίπεδο. Βεβαίως, έπειτα από την αιφνίδια κλιμάκωση το απόγευμα της Τετάρτης, ουδείς μπορεί να αποκλείσει και νέα ένταση προσεχώς, ιδιαίτερα καθώς δεν έχει ακόμη επισήμως ανακοινωθεί η αντίδραση της Μόσχας, που έχει προϊδεάσει με απάντηση ίσης έντασης στην απόφαση της Αθήνας για απέλαση των δύο Ρώσων διπλωματών και για απαγόρευση εισόδου στη χώρα σε άλλους δύο.

Τα μηνύματα της ρωσικής πλευράς, πάντως, δεν προϊδεάζουν για ταχεία εκτόνωση της κατάστασης. Χθες μεταδόθηκε από το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS η ματαίωση της προγραμματισμένης για το φθινόπωρο επίσκεψης του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στη χώρα μας.