Η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς φέρνει ψαλίδι 18% στις κύριες συντάξεις

Νέες περικοπές στις συντάξεις ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Ακόμα μια μαύρη χρονιά και μάλιστα την πρώτη μετά την… καθαρή έξοδο από το Μνημόνιο, έρχεται για χιλιάδες συνταξιούχους καθώς η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς φέρνει περικοπές έως και 18% στις κύριες συντάξεις. Τα πράγματα είναι απολύτως ξεκάθαρα: στον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2019 που θα έρθει σε λίγους μήνες στη Βουλή, το κονδύλι για τις συντάξεις είναι πετσοκομμένο κατά 12,1 σε σχέση με φέτος

Η νέα εγκύκλιος με τις οδηγίες του υπουργείου Οικονομικών προς τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης (ΟΚΑ) για το πώς θα καταρτίσουν τους δικούς τους προϋπολογισμούς, ποιο θα είναι το ανώτατο όριο δαπανών στο οποίο θα κινηθούν το 2019 και τι επιχορηγήσεις θα ζητήσουν, λέει τα πράγματα με τ’ όνομά τους:

– το κονδύλι για τις κύριες συντάξεις του 2019 θα μειωθεί στα 22,252 δισ. ευρώ, ενώ για φέτος ανέρχεται στα 25,315 δισ. ευρώ  -περικοπή κατά 3,063 δισ. ευρώ σε σχέση με φέτος. Η περικοπή ανέρχεται σε 12,1% σε όλο το κονδύλι. Και αυτό παρά το ότι η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι μετά τον επανυπολογισμό των συντάξεων, κάποιες συντάξεις θα αυξηθούν -οριακά έστω- ή δεν θα μειωθούν καθόλου. Αυτό σημαίνει για όλες τις άλλες ότι θα κοπούν και παραπάνω και από 12%. Καταρρίπτεται έτσι και ο «μύθος» (αφού ο νόμος Αχτσιόγλου είναι απολύτως ξεκάθαρος) πως δήθεν η περικοπή «έως 18%» θα υπολογίζεται μόνον σε ένα κομμάτι της σύνταξης (δηλαδή στην «προσωπική διαφορά») και όχι στο σύνολο της σύνταξης.

– το κονδύλι για τις επικουρικές συντάξεις μειώνεται στα 3,228 δισεκατομμύρια ευρώ το 2019, από τα 3,387 δισ. που ανέρχεται σήμερα. «Κόβεται» δηλαδή κατά 159 εκατ. ευρώ ή 4,7%.

– για το σύνολο των συντάξεων (κύριες-επικουρικές) το 2019 θα διατεθούν 25,48 δισ. ευρώ, αντί των 28,702 δισ. που προβλέπει για φέτος ο Κοινωνικός Προϋπολογισμός (ή 28,973 δισ. ως Γενική Κυβέρνηση συνολικά). Η περικοπή αυτή κατά περίπου 3,3 δισ. ευρώ, ισοδυναμεί με όλο το πλεόνασμα των Ασφαλιστικών Ταμείων του 2019 (3,278 δισ. ευρώ) και σε αυτό στηρίζεται ο στόχος της κυβέρνησης για πρωτογενές πλεόνασμα Γενικής Κυβέρνησης ύψους 6,6 δισ. το 2019.

Η περικοπή είναι όμως σχεδόν διπλάσια και από τα 1,8 δισ. ευρώ που θα αποφέρει στο Κράτος η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς. Δηλαδή είτε εφαρμοστεί είτε όχι, οι συντάξεις θα κοπούν κατά 1,5 δισ. ευρώ επιπλέον το 2019, ακόμα και εάν εύρισκε (ή δεν χρειαζόταν να βρει) ισοδύναμα άλλα μέτρα 1,8 δισ. για να καλύψει την «τρύπα» στον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2019 από την μη εφαρμογή του επίμαχου μέτρου.

​Με βάση τα νέα όρια δαπανών που θέτει το νέο Μεσοπρόθεσμο και η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών στους ασφαλιστικούς και λοιπούς κρατικούς φορείς, θα συνταχθεί ο νέος Κρατικός Προϋπολογισμός που θα υποβληθεί σε δύο μήνες (15 Σεπτεμβρίου) για έγκριση στην Κομισιόν, πριν κατατεθεί την 1η Οκτωβρίου στην Βουλή.