Επεισόδιο Κοτζιά-Ζουράρι για τη Συμφωνία των Πρεσπών

"Εμάς τους Μακεδόνες μας ακρωτηριάσατε στο καθ’ ολοκληρίαν… Ακρωτηριάσατε το όνομα μας που είναι τμήμα της ταυτότητας μας" είπε στον υπουργό Εξωτερικών ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ.

Σοβαρό επεισόδιο με προεκτάσεις και στη συνοχή της κυβέρνησης σημειώθηκε χθες Πέμπτη, μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων Κώστα Ζουράρι.

Πιο συγκεκριμένα, κατά τις εργασίες επιστημονικής ημερίδας για τις νομικές πτυχές της Συμφωνίας των Πρεσπών και λίγο πριν ανέβει στο πόντιουμ ο υπουργός Εξωτερικών για το κλείσιμο της συζήτησης, ο κ. Ζουράρις φώναξε: «Έχουμε πάθει σμίκρυνση κεφαλής. Εμάς τους Μακεδόνες μας ακρωτηριάσατε στο καθ’ ολοκληρίαν… Ακρωτηριάσατε το όνομα μας που είναι τμήμα της ταυτότητας μας», ενώ προειδοποίησε ότι «το στραβό όνομα προκαλεί δυστυχίες». Ο κ. Κοτζιάς αντέδρασε λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «δεν είναι Βουλή εδώ» -γεγονός που δείχνει και την εκτίμηση που έχει για τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες- και τόνισε ότι η συζήτηση ολοκληρώθηκε. «Το πρόγραμμα έλεγε ότι μετά θα γίνουν ερωτήσεις και εισηγήσεις κι αυτό κάνω» απάντησε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, με τον υπουργό Εξωτερικών να υπαναχωρεί για να μην δοθεί περαιτέρω έκταση στην αντιπαράθεση.

Η ομιλία Κοτζιά

«Είμαστε μια κυβέρνηση και είμαι ένας υπουργός Εξωτερικών που θέλουμε λύσεις. Δεν είμαι οπαδός της διαιώνισης και αναπαραγωγής προβλημάτων», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς κλείνοντας τις εργασίες της επιστημονικής ημερίδας για τις νομικές πτυχές της Συμφωνίας των Πρεσπών. «Η συμφωνία είναι ένας ειρηνικός συμβιβασμός αποτέλεσμα μιας κουλτούρας συμβιβασμού και συναίνεσης» ανέφερε.

Παράλληλα, όμως, άσκησε κριτική τονίζοντας ότι δεν θεωρεί «επιστημονικά έντιμο το να εμφανίζεται ότι υπάρχει μία ασυνέχεια στην ελληνική πολιτική και την συμφωνία που έκανε η σημερινή κυβέρνηση» αντιμέτωπη μάλιστα με τα τετελεσμένα με τα οποία βρέθηκε. Ο κ. Κοτζιάς εξέφρασε την άποψη ότι «καταβάλλεται συστηματική προσπάθεια να μειωθεί το εύρος και το βάθος των κερδών σε αυτή την προσπάθεια», υπεραμύνθηκε της συμφωνίας και ανέπτυξε τα βασικά οφέλη αυτής για τη χώρα μας επισημαίνοντας ότι «κάναμε μία συμφωνία που να έχουν κέρδη και οι δύο πλευρές μέσα από ένα συμβιβασμό». «Χωρίς συμβιβασμό δεν υπάρχουν διεθνείς συμφωνίες» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.