Γιώργος Μαυρωτάς: «Στο Κίνημα Αλλαγής μας είδαν ως αντίπαλο και όχι ως συμπαίκτη»

19/07/2018, 13:54
giorgos-mavrotas

Στόχος μας είναι να μπούμε στην επόμενη Βουλή επισημαίνει ο βουλευτής Περλφέρειας Αττικής του Ποταμιού και Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Γιώργος Μαυρωτάς, και σημειώνει ότι η προσπάθεια έγκειται στο να δημιουργηθεί στον μεσαίο χώρο ένας πραγματικά προοδευτικός πόλος για τους πολίτες που έχουν απογοητευθεί από τη συντηρητική στροφή της Ν.Δ., τις ιδεοληψίες του ΣΥΡΙΖΑ και τη στροφή προς το ένδοξο παρελθόν του ΠΑΣΟΚ. Αναφερόμενος στην αποχώρηση από το ΚΙΝ.ΑΛΛ. δηλώνει ότι το Ποτάμι δεν ήταν διατεθειμένο να παίξει διακοσμητικό ρόλο αφού κάποιοι το έβλεπαν ως αντίπαλο και όχι ως συμπαίκτη και προσθέτει πως το κόμμα του έγινε ο ανεπιθύμητος μουσαφίρης που νοθεύει το μήνυμα του Κινήματος Αλλαγής και όχι ο συνιδρυτής που το διαμορφώνει.

Συνέντευξη στη Σοφία Λιάκου

- Ποια είναι τα επόμενα βήματα του Ποταμιού μετά την αποχώρησή σας από το ΚΙΝ.ΑΛΛ.;

- Γίνονται ήδη προεργασίες για το ανοιχτό συνέδριο του Οκτωβρίου –ανοικτό με την έννοια ότι θα προσκληθούν όλες οι δυνάμεις του προοδευτικού χώρου– και εκεί θα τεθούν όλα τα ζητήματα: της αυτόνομης πορείας, των συμμαχιών, της πολιτικής στόχευσης, της οργανωτικής ανασυγκρότησης ακόμα και θέμα ηγεσίας, όπως είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης.

 

- Τι θα εισηγηθείτε εσείς στο συνέδριό σας τον Σεπτέμβριο;

- Νομίζω ότι η προσπάθειά μας πρέπει να εστιαστεί στο να δημιουργήσουμε στον μεσαίο χώρο έναν πραγματικά προοδευτικό πόλο, ο οποίος θα συσπειρώσει τους πολίτες που έχουν απογοητευθεί από τη συντηρητική στροφή της Ν.Δ., την ανικανότητα και τις ιδεοληψίες του ΣΥΡΙΖΑ και τη στροφή προς το ένδοξο παρελθόν του ΠΑΣΟΚ. Να προτείνουμε 5-10 θέσεις - προτάσεις που θα είναι οι θεμελιώδεις αρχές μας, η σημαία μας ώστε να δώσουμε το στίγμα μας στην κοινωνία και να αποτελέσουν το ξεκάθαρο πλαίσιο των όποιων συνεργασιών.

 

- Γιατί δεν προχώρησε αυτό το σχήμα;

- Το Κίνημα Αλλαγής το είδαμε ως μια προσπάθεια μετεξέλιξης του μεσαίου χώρου, ενός χώρου όπου δέσποζε το ΠΑΣΟΚ. Χωρίς το ΠΑΣΟΚ δεν μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο, αλλά και μόνο με το ΠΑΣΟΚ δεν θα έφτανε. Η γνώμη μας ήταν ότι έπρεπε να προσφέρουμε μια ελκυστική επιλογή στον απαιτητικό ψηφοφόρο του μεσαίου χώρου που πολλές φορές απογοητευμένος ή δεν ψηφίζει, ή ψηφίζει με κριτήριο το «μη χείρον βέλτιστον». Η μεγάλη πλειοψηφία όμως από το ΠΑΣΟΚ θεώρησε ότι έπρεπε να απευθυνθούμε μόνο στους παλαιούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που «μεταφέρθηκαν» στον ΣΥΡΙΖΑ, με κριτήριο ότι εκεί είχαν προσβάσεις. Έτσι, κάποιοι που ήταν πολύ κοντά στα αυτιά της προέδρου θεώρησαν ότι η ένωση των δυνάμεων του χώρου δεν πρέπει να γίνει με συνθήκες σύνθεσης, αλλά με συνθήκες απορρόφησης στον ισχυρότερο, δηλαδή στο ΠΑΣΟΚ. Και εφόσον το Ποτάμι δεν ήταν διατεθειμένο να παίξει διακοσμητικό ρόλο άρχισαν να το βλέπουν ως αντίπαλο και όχι ως συμπαίκτη. Γιαυτό από ένα σημείο και μετά οι διαδικασίες λήψης απόφασης κατέληξαν να είναι μονοπρόσωπες και να μπαίνουν τελεσίγραφα. Για κάποιους (όχι για όλους) το Ποτάμι έγινε ο ανεπιθύμητος μουσαφίρης που νοθεύει το μήνυμα του Κινήματος Αλλαγής και όχι ο συνιδρυτής που το συνδιαμορφώνει.

 

- Πότε πιστεύετε ότι θα ξεκαθαρίσει το τοπίο για τις συντάξεις και ποια είναι η θέση σας για να αντιμετωπισθεί η αγωνία των συνταξιούχων;

- Νομίζω ότι στο θέμα των συντάξεων τα κόμματα δεν λένε στον κόσμο την αλήθεια και προσπαθούν ακόμα και τώρα να κρύψουν την ασθένεια με ασπιρίνες, αναβολές και επιδόματα. Ο εξορθολογισμός των συντάξεων θεωρείται ένα διαρθρωτικό μέτρο για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού μας συστήματος και κατ’ επέκταση τη βιωσιμότητα της οικονομίας μας. Το θέμα είναι αυτό το επώδυνο μέτρο να γίνει με δίκαιο τρόπο. Δεν μπορεί να κόβονται οριζόντια οι συντάξεις, το ίδιο και αυτών που πλήρωναν εισφορές 40 χρόνια και αυτών που δεν έχουν συμβάλει αρκετά. Για να υπάρξουν αξιοπρεπείς συντάξεις θα πρέπει να αλλάξουν οι οικονομικές συνθήκες στη χώρα μας με επενδύσεις, παραγωγή, θέσεις εργασίας γιατί αλλιώς με 1,3 εργαζόμενους ανά συνταξιούχο κανένα ασφαλιστικό σύστημα δεν είναι βιώσιμο. Ήδη οι σημερινοί εργαζόμενοι στην ηλικία μου ξέρουν ότι πληρώνουν υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές (και αυτό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα) για να πάρουν (αν πάρουν) αναιμικές συντάξεις όταν θα βγουν στη σύνταξη.

 

- Πότε βλέπετε εκλογές;

-Θεωρώ αρκετά πιθανό να έχουμε εκλογές στην αρχή του χρόνου με αφορμή την απώλεια στήριξης της κυβέρνησης από τον κ. Καμμένο εξαιτίας της συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά ως πιο πιθανή περίοδο θεωρώ τον Μάιο του 2019 μαζί με τις αυτοδιοικητικές και τις ευρωεκλογές. Έτσι ώστε να υπάρξει μια εκλογική αναμπουμπούλα και να θολώσει το μήνυμα, κάτι που συμφέρει την υπάρχουσα κυβέρνηση.

 

- Πώς θα βλέπατε τη μετεκλογική πορεία του Ποταμιού;

-Η βασική μας προσπάθεια θα είναι να μπούμε στην επόμενη Βουλή και πιστεύω ότι υπάρχει κόσμος που εκτιμάει τον λόγο του Ποταμιού στη Βουλή, διότι συμβάλει στο να ανέβει το επίπεδο της πολιτικής αντιπαράθεσης με κριτική, προτάσεις, ψύχραιμες φωνές χωρίς πολωτικές υστερίες. Αυτός ο κόσμος λοιπόν θα το θέλει και στην επόμενη Βουλή και για τον λόγο αυτό θα το ψηφίσει. Από εκεί και πέρα οι όποιες συμμαχίες θα γίνουν με βάση την εγγύτητα στις αρχές και τις θέσεις μας τις 5-10 προτάσεις που σας ανέφερα προηγουμένως μέσω μιας προγραμματικής σύγκλισης. Οι συμμαχίες δηλαδή θα πρέπει να γίνουν μόνο μέσω προγραμματικών συγκλίσεων και όχι ευκαιριακών προτιμήσεων, λαμβάνοντας υπόψη το πολιτικό πλαίσιο που θα έχει διαμορφωθεί.