Το αφήγημα της κυβέρνησης (τουλάχιστον) μέχρι τη ΔΕΘ

18/07/2018, 14:13
f486a1b5c65de2533047399ea5d9db26_XL

Στην… αντεπίθεση προσπαθεί να περάσει ο ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα από τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και από τα σκληρά μέτρα της… εξόδου από το Μνημόνιο που μόνο καθαρή δεν θα είναι όπως διατεινόταν επίσημα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη φιέστα της (κόκκινης) γραβάτας.

Η χθεσινή συζήτηση στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ ήταν απολύτως ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στο κυβερνών κόμμα τις τελευταίες ημέρες. Ο κ. Τσίπρας επιχείρησε να δώσει ένα περίγραμμα των βημάτων που θα ακολουθηθούν, αφήνοντας στον αρμόδιο υπουργό Ευκλείδη Τσακαλώτο και τους συνεργάτες του την ευθύνη να «παραμετροποιήσουν» πλήρως την τελική εκδοχή των μέτρων.

Κατ’ αρχάς, όλα δείχνουν ότι θα δοκιμαστεί σχετικά σύντομα μια «έξοδος στις αγορές», κατά προτίμηση πριν την τυπική ολοκλήρωση του προγράμματος. Η εκταμίευση της τελευταίας δόσης, που θα λειτουργήσει με βάση όσα συμφωνήθηκαν στο Eurogroup και ως «χρηματοδοτικό μαξιλάρι», προσφέρει εγγυήσεις σε αρκετούς επενδυτές, τουλάχιστον για ένα σχετικά βραχυπρόθεσμο –μάλλον πενταετές- ομόλογο. Η πρόσφατη περιοδεία των κυρίων Τσακαλώτου, και Γιώργου Χουλιαράκη και του επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, Δ. Τσάκωνα σε Νέα Υόρκη και Βοστόνη έδειξε ότι υπάρχουν περιθώρια να υπάρξει ανταπόκριση για μια τέτοια έκδοση.

Ελεγχόμενα

Με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση θα μιλάει για «έξοδο στις αγορές», έστω και εάν στην πραγματικότητα θα πρόκειται για μια έκδοση ομολόγου μέσα σε συνθήκες ελεγχόμενες και απολύτως «προστατευμένες». Άλλωστε, η τελευταία δόση είναι σχεδιασμένη για να καλύπτει τις ανάγκες χρηματοδότησης για μια διετία σχεδόν, οπότε αυτού του είδους οι «έξοδοι στις αγορές» κυρίως θα γίνονται προκειμένου να συντηρείται από την κυβέρνηση ένα αφήγημα «οικονομικής ανάκαμψης». Ετσι θα καταστεί εφικτό για τον κ. Τσίπρα στην ομιλία του στην Πνύκα να μπορεί να συμπεριλάβει στα επιτεύγματα των κυβερνήσεών του και το «βγήκαμε ξανά στις αγορές».

Ούτως ή άλλως, έχει γίνει ήδη σαφές εδώ και πολύ καιρό ότι η κυβέρνηση θα επενδύσει τα… ρέστα της στο να περάσει επικοινωνιακά το μήνυμα «μνημόνια τέλος». Στην προσπάθειά της αυτή θα έχει και την αρωγή των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών που για εσωτερικούς λόγους θέλουν και αυτές να διακηρύξουν το ίδιο ακριβώς πράγμα, ώστε να καθησυχάσουν τα εσωτερικά τους ακροατήρια που επηρεάζονται ολοένα και περισσότερο από μια λαϊκιστική ρητορική και με ανακούφιση θα ακούσουν ότι οι χώρες τους σταματούν να δίνουν χρήματα στους «τεμπέληδες» έλληνες.

Όμως, η κυβέρνηση γνωρίζει ότι αυτά από μόνα τους δεν αρκούν για να γυρίσει το κλίμα. Μεγάλο μέρος της κοινωνίας έχει καταλάβει ότι το τυπικό τέλος των μνημονίων δεν συνιστά έξοδο από τη λιτότητα και την επιτήρηση. Η αναφορά του πρωθυπουργού και άλλων κυβερνητικών στελεχών ότι πλέον απλώς θα έχουμε την υποχρέωση να τηρούμε τους δημοσιονομικούς στόχους και τα πλεονάσματα, αλλά θα διαλέγουμε εμείς το μείγμα πολιτικής, δεν ακυρώνει το γεγονός ότι εν τέλει μέτρα λιτότητας θα επιλέγονται σε κάθε περίπτωση.

Έρχονται παροχές