Οι 7 + 1 κρίσιμες ημερομηνίες προς την έξοδο στις αγορές

Μια σειρά από ημερομηνίες-ορόσημα θα κληθεί σύντομα να αντιμετωπίσει η Ελλάδα, με φόντο το τέλος του προγράμματος και την αυλαία που θα… ανοίξει η μεταμνημονιακή εποχή.
Στόχος να μπορέσει να «χτιστεί» πλήρως η εμπιστοσύνη με τις διεθνείς αγορές, ώστε η χώρα να επιστρέψει σταδιακά στην κανονικότητα.
Μητέρα όλων των γεγονότων αποτελεί η 20ή Αυγούστου, όταν η Ελλάδα ολοκληρώνει το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης του ESM, με τη χώρα να αλλάζει σελίδα και την κυβέρνηση να προετοιμάζεται να το γιορτάσει δεόντως.
Tα ορόσημα
Η πρώτη καθοριστική ημέρα είναι η 27η Ιουλίου. Τότε το ΔΝΤ θα «περάσει» από το διοικητικό του συμβούλιο την έκθεση του άρθρου 4 για την Ελλάδα, την οποία συνέταξε μετά την πρόσφατη επίσκεψη του κλιμακίου του στην Αθήνα. Λίγες ημέρες αργότερα θα δώσουν στη δημοσιότητα και την έκθεση. Θα έχει ξεχωριστή σημασία, καθώς η έκθεση θα έρθει σχεδόν τρεις εβδομάδες πριν το οριστικό τέλος του μνημονίου, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι το Ταμείο θα συμμετέχει και στην ενισχυμένη εποπτεία.
Αρχές Αυγούστου: Το ΔΝΤ θα δώσει στη δημοσιότητα τη νέα έκθεση βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος, με το πιο πιθανό σενάριο να θέλει το χρέος να είναι βιώσιμο μεσοπρόθεσμα, δηλαδή έως το 2032, από «εξαιρετικά μη βιώσιμο» που το είχε χαρακτηρίσει πριν από έναν χρόνο και με αστερίσκους έως το 2060.
20 Αυγούστου: Ολοκληρώνεται το τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής για την Ελλάδα. Η ελληνική οικονομία από τις 21 Αυγούστου και μετά εισέρχεται στο πρόγραμμα μεταμνημονιακής εποπτείας, το οποίο συνοδεύεται με όρους και δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις.
3 Σεπτεμβρίου: Ανακοινώνονται τα στοιχεία του ΑΕΠ για το δεύτερο τρίμηνο του χρόνου. Αν η οικονομία αναπτυχθεί με ρυθμό μεγαλύτερο από το 2,3 % του ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου θα δοθεί ένα ισχυρό σήμα για τοποθετήσεις από τις αγορές
21 Σεπτεμβρίου: Περιμένει την αξιολόγηση από τη Moody’s. Αν βοηθήσουν τα στοιχεία για την ανάπτυξη τότε πιθανό να δούμε διπλή αναβάθμιση από το μεγαλύτερο οίκο αξιολόγησης ενισχύοντας την εμπιστοσύνη των αγορών.
Τέλος Σεπτέμβριου: Αναμένεται ο πρώτο μεταμνημονιακός έλεγχος από το κουαρτέτο (Ε.Ε., ΕΚΤ, ΔΝΤ, ESM). Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, στην αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου θα εξετασθούν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ προς τη Eurostat για τα δημοσιονομικά και το χρέος του 2018 και το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2019.
1 Οκτωβρίου: Κατατίθεται στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2019 στο οποίο αναμένεται να αποκαλυφθούν οι φοροελαφρύνσεις, ύψους 750 εκατ. ευρώ, ενώ θα ξεκαθαρίσει το τοπίο με τις περικοπές στις συντάξεις.
Τέλος Δεκεμβρίου: Δεύτερος μεταμνημονιακός έλεγχος από τους «θεσμούς» και ανάλογα με την πρόοδο που θα έχει σημειωθεί στις μεταρρυθμίσεις θα εκταμιευθούν τα πρώτα 600 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που απέκτησαν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες και ΕΚΤ, που συνολικά ανέρχονται σε 4,8 δις, ή 1,2 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.
«Ποντάρουν» στη ΔΕΘ
Ήδη στην κυβέρνηση έχουν ρίξει ιδιαίτερο επικοινωνιακό βάρος στο τέλος των μνημονίων, ενώ δεν αποκλείεται να επαναληφθεί κάποιου τύπου πανηγυρική εκδήλωση στα πρότυπα του Ζαππείου. Αναλόγως, μάλιστα, των μέχρι τότε εξελίξεων θα σχεδιαστεί και η επόμενη σημαντική ημερομηνία που είναι η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ.
Στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός θέλει να πάει με «άσους» στο μανίκι. Το ιδανικό θα ήταν να μπορούσε να εξαγγείλει πάγωμα των μειώσεων των συντάξεων και του αφορολόγητου, κάτι που φαίνεται να «σιγοντάρει» εδώ και μέρες και ο Ευρωπαίος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί. Ο ίδιος, πάντως, έχει τονίσει ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν «στην ώρα τους», δηλαδή όταν η κυβέρνηση θα καταρτίσει το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2019, το οποίο θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή την 1η Οκτωβρίου.
Σε κάθε περίπτωση, η φετινή ΔΕΘ θα έχει προεκλογικό χαρακτήρα και ο Αλ. Τσίπρας αναμένεται να προβεί σε εξαγγελίες συγκεκριμένων μέτρων που θα δείχνουν ότι η ελληνική κυβέρνηση κρατάει πλέον το τιμόνι της οικονομίας στα χέρια της.