Τα τρία μηνύματα "θεσμών", επενδυτών και ΕΚΤ προς την Αθήνα

16/07/2018, 10:14
xrimatistirio61413379173_0_0

Τα πράγματα δείχνουν ότι το επόμενο χρονικό διάστημα δεν θα είναι εύκολο. Μάλιστα, υπάρχουν μηνύματα που δείχνουν ξεκάθαρα αυτή την εκτίμηση. Και θέλει ιδιαίτερη προσοχή, καθώς ο στόχος της χώρας αυτή την ώρα είναι η επιστροφή στις αγορές, αλλά και στην κανονικότητα. Οι «θεσμοί», οι επενδυτές, ακόμα και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στέλνουν τα δικά τους, ξεχωριστά, μηνύματα στην Αθήνα.

«Μπλόκο» στη δόση για 28 εκατ.

Το πρώτο μήνυμα ήρθε από το Βερολίνο. Η υπερδόση των 15 δισ. ευρώ «παγώνει» γιατί η Ελλάδα θα πρέπει να βρει ισοδύναμα 28 εκατ. ευρώ για τη μη αύξηση του ΦΠΑ στα πέντε νησιά που πλήττονται από τις προσφυγικές ροές. Το ποσό είναι πολύ μικρό για να μπορεί να δημιουργηθεί «εμπλοκή», από τη στιγμή που έχεις το «ταμείο» από τα πλεονάσματα, και φέτος κάνουν νέα υπέρβαση πάνω από 2 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η Γερμανία έβαλε το θέμα στο τραπέζι για να στείλει ένα μήνυμα. Ότι η μεταμνημονιακή εποχή δεν θα είναι εύκολη και ότι η Ελλάδα δεν θα μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Τα μέτρα που έχουν ψηφιστεί θα πρέπει να έχουν ισοδύναμα σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν θέλει να τα εφαρμόσει. Και τα 28 εκατ. μπορεί να είναι η «πρόβα» για άλλα μεγαλύτερα μέτρα που κοστίζουν περισσότερο στον προϋπολογισμό.

Η απαξίωση του χρηματιστηρίου

Το τελευταίο χρονικό διάστημα δεν πατάει το πόδι του επενδυτής στο χρηματιστήριο. Οι τζίροι είναι στα… τάρταρα και ο δείκτης έχει κολλήσει στα ίδια επίπεδα εδώ και καιρό. Οι εταιρείες είναι απαξιωμένες χρηματιστηριακά καθώς η συναλλακτική δραστηριότητα έχει πιάσει πάτο. Οι ξένοι απουσιάζουν. Όλα αυτά δείχνουν ότι περιμένουν. Και εδώ το μήνυμα είναι σαφές από τους επενδυτές, που τόσο χρειάζεται η χώρα. Θέλουν να δουν αν θα τηρηθούν τα συμφωνηθέντα και φυσικά αν δεν θα εκτροχιαστεί τίποτα μετά το τέλος του μνημονίου.

Πάγος και στο QE

Το τρίτο μήνυμα ήρθε από τον Μπ. Κερέ της ΕΚΤ, ο οποίος δήλωσε: Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή στο QE υπάρχουν όροι που είναι γνωστοί: το waiver και μετά η αξιολόγηση του χρέους ως βιώσιμου. Τέλος, πιο σημαντικό είναι ότι οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν επίσημα. Όπως μάθαμε (με αφορμή το θέμα του ΦΠΑ) πρέπει να υπολογίσουμε και αυτά στο χρονοδιάγραμμα. Σε ό,τι αφορά το waiver η απόφαση είναι καθαρή: χρειάζεται πρόγραμμα για να υπάρξει το όφελος. Η αυξημένη επιτήρηση δεν είναι πρόγραμμα.