«Αυτή η κυβέρνηση κρατάει καθηλωμένη την Ελλάδα»

16/07/2018, 10:50
koumoutsakos

Συνέντευξη στη Δωριλένια Λιαγουροπούλου

Καθημερινά ανακύπτουν ζητήματα που δυσχεραίνουν διαρκώς τη γεωπολιτική θέση της Ελλάδας σε διεθνές επίπεδο, αλλά και εσωτερικές κρίσεις εντός των πολιτικών συνόρων της χώρας. Στα ζητήματα αυτά ο βουλευτής Β’ Αθηνών και τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος καταθέτει τις θέσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πιστεύετε ότι πρόσκληση εισόδου στο ΝΑΤΟ της γείτονος χώρας αποτελεί απόρροια της μη ικανοποιητικήςδιαπραγματευτικής ικανότητας της κυβέρνησης δεδομένου ότι χάνεται από την ελληνική πλευρά το δικαίωμα του βέτο;

Στη Σύνοδο του Βουκουρεστίου η Ελλάδα το 2008 είχε κερδίσει την ομόφωνη απόφαση ότι «χωρίς λύση δεν υπάρχει πρόσκληση» για τα Σκόπια. Η κυβέρνηση είχε εκείνην την απόφαση ως πολύ ισχυρό διπλωματικό εφόδιο και μοχλό πίεσης προκειμένου να πετύχει τους εθνικούς στόχους. Σήμερα, στις Βρυξέλλες, εγκαταλείφθηκε εκείνο το όπλο χωρίς λύση. Σήμερα υπάρχει μια συμφωνία που έχει πολύ δρόμο προς την υλοποίησή της, αλλά υπάρχει πλέον πρόσκληση. Εγκαταλείφθηκε η πολιτική του Βουκουρεστίου «μη λύση-μη πρόσκληση», μια πραγματικά εθνική γραμμή, την ώρα που ο συνδυασμός του ονόματος «Βόρεια Μακεδονία» με την εκχωρημένη πλέον δήθεν «μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα» είναι ένα θερμοκήπιο αλυτρωτισμού. Επιπλέον, όλοι βλέπουν ότι η διαδικασία που ξεκίνησε στις Πρέσπες δεν θα έχει εύκολη επιστροφή. Προσπαθήσαμε με κάθε θεσμικό τρόπο να αποτρέψουμε την εξέλιξη αυτή. Οι ΑΝ.ΕΛΛ. όμως, την ώρα που δήθεν την κατήγγειλαν, της έδιναν τη στήριξή τους.

Με βάση την επιστολή του πρόεδρουτης Κοινοβουλευτικής Επιτροπής της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ Αχμέτ Μπεράτ Τζανκάρ και σε συνδυασμό με τις δηλώσεις του κ. Τσαβούσογλου ποια είναι η θέση σας για την πρόταση συμψηφισμού των υποθέσεων των 8 Τούρκων αξιωματικών και των 2 Ελλήνων στρατιωτικών; Πιστεύετε ότι υπάρχει ένα είδος μυστικοπάθειας από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης ως προς τον τρόπο χειρισμού της υπόθεσης;

Θα σας έλεγα ότι η κυβέρνηση έχει μια γενικότερη τάση απολύτως αδιαφανών χειρισμών στα εξωτερικά θεμάτων. Ενημέρωσε τις πολιτικές δυνάμεις κυριολεκτικά τη «δωδεκάτη ώρα» για τις διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια. Άφησε στο απόλυτο σκοτάδι τους πολίτες για όσα πολύ σοβαρά διαπραγματεύεται με την Αλβανία. Και συνεχίζει να το κάνει παρά τη θεσμική - κοινοβουλευτική πίεση που έχουμε ασκήσει ως αντιπολίτευση.Στην περίπτωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών αποδείχθηκε περίτρανα ότι οι περιβόητοι δίαυλοι επικοινωνίας που θα φτιάχνονταν με τη θριαμβευτική επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα κατέρρευσαν εντελώς. Τα δραματικά αποτελέσματα είναι γνωστά και πολύ στενάχωρα για όλους τους Έλληνες που συμπάσχουμε με τους δύο στρατιωτικούς, τον Άγγελο Μητρετώδη και τον Δημήτρη Κούκλατζη, και τις οικογένειές τους.

Αναφερθήκατε στις διαπραγματεύσεις με την Αλβανία. Η δήλωση Χαν έβαλε φωτιά προ ημερών για την αλλαγή συνόρων.

Η αναφορά περί αλλαγής συνόρων δεν ήταν απλά πολύ ατυχής. Θα σας έλεγα ότι ήταν και εν δυνάμει επικίνδυνη, ειδικά καθώς σχετίζεται με σύνορα στα Βαλκάνια. Η Νέα Δημοκρατία έλαβε μια ξεκάθαρη θέση. Κάλεσε την κυβέρνηση Τσίπρα, Καμμένου, Κοτζιά να σταματήσει εδώ και τώρα τη μυστική διαπραγμάτευση που, ως φαίνεται, κάνει και με την Αλβανία. Αρκετά ζημιώθηκε η Ελλάδα με τα τετελεσμένα που ήδη προκαλούν στο Σκοπιανό. Όσο για τον επίτροπο Χαν, θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ποιος είναι ο ρόλος του και να περιοριστεί στις αρμοδιότητές του.

Τις τελευταίες ημέρες προέκυψε κι ένα κατασκοπικό θρίλερ με τη Ρωσία. Πώς το σχολιάζετε αυτό;

Μέχρι την ώρα που σας μιλάω δεν έχουμε καμμία ενημέρωση, καμμία επίσημη ενημέρωση από την κυβέρνηση για ένα σοβαρό θέμα που απασχολεί αυτή τη στιγμή την επικαιρότητα και την κοινή γνώμη. Είναι αδιανόητο σε τόσο σημαντικά ζητήματα να υπάρχει διαχείριση μέσω διαρροών και ανεπίσημης ενημέρωσης. Σε άλλες χώρες που προέκυψαν αντίστοιχα ζητήματα οι κυβερνήσεις δεν κρύβονταν, αλλά με παρρησία ανακοίνωναν τις θέσεις και τις αποφάσεις τους. Εδώ η κυβέρνηση κάτι θέλει να πει αλλά δεν το λέει ευθέως και δεσμευτικά και ήδη έχουν περάσει πολλές ώρες σιωπής. Γενικότερα όμως πρέπει να πούμε ότι εάν υπάρχει παράνομη δράση και προσπάθεια παρέμβασης τρίτων χωρών στις εσωτερικές μας υποθέσεις αυτή πρέπει να αντιμετωπίζεται αποφασιστικά και με την πρέπουσα μεγάλη αυστηρότητα.

Θεωρείτε πως η ισχύς της Ελλάδας λόγω των οικονομικών, πολιτικών και διεθνών εξελίξεων έχει μεταβληθεί ιδίως στον χώρο των Βαλκανίων;

Είναι φυσικό ότι η μακρά και βαθιά οικονομική κρίση δεν άφησε ανεπηρέαστη τη βαρύτητα και τη σημασία της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή μας. Αλλά δεν την συρρίκνωσε. Η Ελλάδα παραμένει ένας βασικός γεωπολιτικός παίκτης στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο. Όμως οι δυνατότητές της είναι μακράν πολύ μεγαλύτερες από αυτό που βλέπουμε σήμερα. Αυτή η κυβέρνηση κρατάει καθηλωμένη την Ελλάδα. Εμείς και θέλουμε και ξέρουμε και μπορούμε να την κάνουμε πραγματικά ισχυρή. Μια πραγματική περιφερειακή δύναμη σταθερότητας και ειρήνης.

Τα ελληνοτουρκικά, η ενέργεια και οι διεθνείς σχέσεις