Η ανακρίτρια κατά της διαφθοράς καλεί ξανά τον Γιάννο

13/07/2018, 20:21
papasimi

Για πολλοστή φορά καλείται σε απολογία ο πρώην υπουργός Άμυνας Γιάννος Παπαντωνίου, ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει μπλέξει για τα καλά με τους συνεχείς δικαστικούς ελέγχους. Ο κ. Παπαντωνίου καλείται να δώσει πειστικές εξηγήσεις, στο πλαίσιο των δικαστικών ερευνών για τα εξοπλιστικά προγράμματα, και συγκεκριμένα για μια σειρά υπογραφών που έβαλε ο ίδιος κάτω ορισμένες συμβάσεις που αφορούν το (πολύπαθο) υπουργείο Άμυνας. Επιπλέον, ο κ. Παπαντωνίου θα πρέπει να εξηγήσει το πώς η σύζυγός του Άντα Κουράκου, μέσω αυτών των συμβάσεων, εντοπίστηκε σε ύποπτο λογαριασμό της λίστας Λαγκάρντ η οποία, ωστόσο, βρέθηκε στα… αρχεία της Βουλής!

Σύμφωνα με πληροφορίες η ανακρίτρια κατά της Διαφθοράς Ηλιάνα Ζαμανίκα, η οποία μαζί με τον επίκουρο ανακριτή Γιώργο Ευαγγέλου που διενεργούν την έρευνα για το σύνολο των εκκρεμών δικογραφιών με κεντρικό πρόσωπο τον πρώην υπουργό, έστειλαν ήδη κλήση προς απολογία για τις 25 Ιουλίου 2018, οπότε ο Γιάννος Παπαντωνίου αναμένεται να εμφανιστεί ενώπιόν τους ως κατηγορούμενος.

Τα αδικήματα που βρίσκονται στο μικροσκόπιο των ανακριτών αφορούν σε νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (ξέπλυμα μαύρου χρήματος ) ενώ του είχε ασκηθεί από την Εισαγγελία Διαφθοράς και δίωξη για δωροδοκία.

Η δίωξη για τη δωροδοκία είχε ασκηθεί τον Απρίλιο του 2017 από την επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη μετά από σχετικό αίτημα της αρμόδιας ανακρίτριας. Το αίτημα εκείνο στηριζόταν στην αξιολόγηση στοιχείων αλλά και σε νεώτερα που είχαν φτάσει στις αρχές Μαρτίου του ίδιου έτους στην Εισαγγελία Διαφθοράς από την Ομοσπονδιακή Εισαγγελία της Ελβετίας για την ύπαρξη δύο λογαριασμών που συνδέονται με τον πρώην υπουργό και ενός ασφαλιστηρίου συμβολαίου.

Επίσης, η ανακρίτρια είχε αξιολογήσει ως σημαντικά όσα έχουν προκύψει από τις πολυετείς έρευνες των εισαγγελικών αρχών για τους λογαριασμούς που διέθετε η σύζυγος του πρώην υπουργού, Σταυρούλα Κουράκου, στην Ελβετία και οι οποίοι ερευνήθηκαν, όταν τυχαία αποκαλύφθηκαν στο πλαίσιο των ερευνών για τη λίστα Λαγκάρντ.

Από την πλευρά του πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γιάννος Παπαντωνίου έχει δώσει τη συναίνεσή του προκειμένου να ελεγχθούν όλοι οι τραπεζικοί του λογαριασμοί και στην Ελβετία, καθώς ο ίδιος αρνείται ότι έχει οποιαδήποτε σχέση με οποιαδήποτε αξιόποινη πράξη . Ο πρώην υπουργός αναμένεται να ζητήσει προθεσμία προκειμένου ο ίδιος και οι συνήγοροί του να ενημερωθούν για τα στοιχεία της δικογραφίας και να προετοιμάσει την υπεράσπισή του.