Αναλγησία από το ΕΑΠ που καταργεί τις δόσεις για τους φοιτητές του

Ζητούν ως προκαταβολή τα μισά λεφτά για κάθε θεματική ενότητα μέχρι τις 20 Αυγούστου, ακριβώς πάνω στις φορολογικές υποχρεώσεις που θ' αρχίσουν να καταφθάνουν

Ανω κάτω έχει γίνει το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και κυρίως η φοιτητική κοινότητα, μετά την ανακοίνωση των αρμόδιων υπηρεσιών του Ιδρύματος για τον τρόπο καταβολής της οικονομικής συμμετοχής για το ακαδημαϊκό έτος 2018-’19. Συγκεκριμένα, ζητείται από τους φοιτητές η καταβολή του μισού ποσού των 500€ ανά θεματική ενότητα, ήτοι 250€, μέχρι τις 20 Αυγούστου και το υπόλοιπο ποσό μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου. Μάλιστα, το ΕΑΠ απειλεί με… ακύρωση των σπουδών σε περίπτωση που κάποιος φοιτητής δεν καταβάλει εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών τα αντίστοιχα ποσά!

Το θέμα ανέκυψε ξαφνικά, χωρίς καμία προειδοποίηση, και έχει αναστατώσει τους χιλιάδες φοιτητές που στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι μισθοσυντήρητοι και οικογενειάρχες και έχει προκαλέσει αλγεινή εντύπωση, καθώς είναι γνωστό ότι το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο διαθέτει μεγάλο αποθεματικό. Κι όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που προγράμματα σπουδών όπως για παράδειγμα ο Ελληνικός Πολιτισμός, δεν διαθέτουν σαφή και επαρκή επαγγελματικά δικαιώματα και γίνεται αγώνας από την φοιτητική κοινότητα για το θέμα. Στα… φοιτητικά στέκια γίνεται πλέον ανοιχτά λόγος για σκόπιμη απαξίωση του Ιδρύματος προκειμένου να παραδοθεί στα χέρια συγκεκριμένων ιδιωτικών συμφερόντων, τα οποία συνδέονται με υπουργό της Κυβέρνησης.

Υπενθυμίζουμε ότι μέχρι σήμερα ίσχυαν οι δόσεις αποπληρωμής, με τις οποίες κάθε φοιτητής μπορούσε να υπολογίσει τις υποχρεώσεις του, που ξεκινούσαν με προκαταβολή στη δήλωση θεματικών ενοτήτων τον Ιούλιο και εξοφλούνταν μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου. Πλέον, η απαίτηση εφάπαξ του μισού ποσού, συμπίπτει και με τις φορολογικές υποχρεώσεις των νοικοκυριών που καθιστά σχεδόν αφόρητη την επιβάρυνση.

Αυτό που κανείς δεν θα περίμενε από μια κυβέρνηση που επικαλείται δήθεν κοινωνική ευαισθησία, είναι η ανάλγητη ντιρεκτίβα των υπευθύνων προς τους φοιτητές ότι αν δεν καταφέρουν να  πληρώσουν στην ώρα τους, με το νέο σύστημα τις υποχρεώσεις τους, απειλούνται με ακύρωση των σπουδών τους! Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που ο Πρόεδρός του ΕΑΠ Βασίλης Καρδάσης περιοδεύει ανά την Ελλάδα υποσχόμενος στους κατά τόπους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ παραρτήματα του πανεπιστημίου σε διάφορες περιοχές ειδικού ενδιαφέροντος.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η συνεργασία του με την βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Τζάκρη όπου μετά τη συνάντησή τους η κ. Τζάκρη -και όχι το ίδιο το Πανεπιστήμιο όπως θα έπρεπε- ανακοίνωσε παράρτημα του ΕΑΠ στην Έδεσσα, με το Πανεπιστήμιο να αναλαμβάνει και τις αντίστοιχες δαπάνες!

Το θέμα κρίνεται από την Αξιωματική Αντιπολίτευση ως ιδιαίτερα σοβαρό, με τους βουλευτές της να ετοιμάζονται να αναλάβουν συγκεκριμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες προκειμένου να διευκολύνουν τους φοιτητές που δυσκολεύονται να πληρώσουν!