Το κόλπο µε τις αυξήσεις κεφαλαίου στον ALPHA

Καταπέλτης για τον Δ. Κοντομηνά η απόφαση της δικαιοσύνης – Η πανηγυρική δικαίωση Τσοτσορού, η «σιωπή» του ΕΣΡ και η μήνυση Νικολόπουλου

Ο ιδιοκτήτης του τηλεοπτικού σταθμού Alpha Δημήτρης Κοντομηνάς

Για πολλά χρόνια ήταν γνωστό στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ ότι ο ALPHA εξασφάλισε τη λειτουργία του μέσα από διαρκείς αυξήσεις κεφαλαίου. Οι αρµόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες ποτέ δεν µπήκαν στον κόπο να ελέγξουν τη νοµιµότητα των τεράστιων ποσών τα οποία χρησιµοποιήθηκαν για την αύξηση κεφαλαίου, ούτε τη σκοπιµότητα αυτών των κινήσεων. Μέσα από τις παράνοµες αυτές διαδικασίες ο ιδιοκτήτης του ALPHA συνέχισε να είναι κυρίαρχος στο κανάλι και να απαλλαγεί από ανεπιθύµητους µετόχους.

Απόφαση καταπέλτης

Το όργιο παρανοµιών του Δηµήτρη Κοντοµηνά αποκαλύφθηκε πριν από καιρό, µετά από µήνυση που κατέθεσε ο καθηγητής Στάθης Τσοτσορός που ήταν µέτοχος στο αρχικό σήµα του ALPHA. Η υπόθεση έφτασε στη Δικαιοσύνη και ο Στάθης Τσοτσορός δικαιώθηκε πανηγυρικά. Μάλιστα, το δικαστήριο επιδίκασε ως αποζηµίωση ένα τεράστιο ποσό δεκάδων εκατοµµυρίων. Μετά την απόφαση της Δικαιοσύνης θα περίµενε κανείς την ακαριαία αντίδραση των αρµοδίων ελεγκτικών υπηρεσιών αλλά και του Εθνικού Συµβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Προφανώς, λόγω του φόρτου εργασίας η αρµόδια αρχή για το ξέπλυµα βρόµικου χρήµατος δεν θεώρησε σκόπιµο να ελέγξει τις αυξήσεις κεφαλαίου στον ALPHA παρά το γεγονός ότι ο ιδιοκτήτης του καναλιού έχει παραπεµφθεί για ξέπλυµα από άλλη υπόθεση. Το ίδιο συνέβη και µε τα µέλη του ΕΣΡ.

Καυτός φάκελος στην Ζαΐρη

Η υπόθεση επανέρχεται στο προσκήνιο µετά από πρωτοβουλία του βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου, ο οποίος επισκέφθηκε χθες την αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και προϊσταµένη της Αρχής για το ξέπλυµα μαύρου χρήµατος, Άννα Ζαΐρη.

Συγκεκριµένα, ο κ. Νικολόπουλος παρέδωσε στη δικαστική λειτουργό στοιχεία που δείχνουν ότι η εταιρεία ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε., µέσα από ένα σύµπλεγµα εξωχώριων εταιρειών, προέβαινε ανελέγκτως σε αυξήσεις µετοχικού κεφαλαίου για να καλύψει τις συνεχείς και εκτεταµένες ζηµίες που παρουσίαζε κατά τη χρήση της αλλά και προέβη σε αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος από τον Δ. Κοντοµηνά στην Μ. Κοντοµηνά, χωρίς να πληρώνονται οι τυχόν φόροι δωρεάς και µεταβίβασης και κατά παράβαση της διάταξης του οικονοµικού εισαγγελέα 269/2015 και της διάταξης του 14ου τακτικού ανακριτή 60/2016, περί απαγόρευσης µεταβίβασης όλων των περιουσιακών στοιχείων του Δ. Κοντοµηνά λόγω χρεών προς το Δηµόσιο.

Παράνοµη µεταβίβαση

«Παρ’ όλα αυτά το ΕΣΡ, κατά µία δέουσα να ελεγχθεί – κατ’ εµ – απόφασή του, δεν εφάρµοσε προσηκόντως τον νόµο και το δίκαιο της προκήρυξης, ανακηρύσσοντας την ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε. υποψήφια για την απόκτηση τηλεοπτικής συχνότητας» τόνισε ο κ. Νικολόπουλος, προσθέτοντας ότι «Το ΕΣΡ, µε… µεγάλη ευκολία ξεπέρασε το γεγονός ότι από το 2012 έως το 2016 διενεργήθηκαν αφενός τεράστιες αυξήσεις µετοχικού κεφαλαίου και από 177.000.000 ευρώ ανήλθε το µετοχικό κεφάλαιο στα 289.543.000 ευρώ, αφετέρου διενεργήθηκαν µεταβιβάσεις και αλλαγές στους beneficial owners και αυτή η τεράστια περιουσία των 289.000.000 ευρώ πέρασε εν μιά νυκτί στις 29/6/2016 από τον Δ. Κοντοµηνά στην Μαρία Κοντοµηνά, παραµένοντας άγνωστο εάν πληρώθηκε ο αναλογούν φόρος και παρότι εισαγγελικές και ανακριτικές διατάξεις που ερευνούν τον Δηµήτριο Κοντοµηνά για νοµιµοποίηση εσόδων από εγκληµατική δραστηριότητα είχαν απαγορεύσει ρητώς τη µεταβίβαση των περιουσιακών του στοιχείων, ενώ εύλογα ερωτήµατα τίθενται για το αν η Μαρία Κοντοµηνά διέθετε το κατά τον νόµο απαιτούµενο «πόθεν έσχες» ώστε να καταστεί πραγµατική µέτοχος της ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε. και αν το ΕΣΡ προέβη στον κατά νόµο έλεγχο».

Μήνυση κατά ΕΣΡ

Ο πρόεδρος του Χριστιανοδηµοκρατικού Κόµµατος ζήτησε από την κ. Ζαΐρη να ελέγξει πλήρως τη συγκεκριµένη υπόθεση και να διακριβώσει εάν ο Δηµήτριος και η Μαρία Κοντοµηνά διέπραξαν και τα τιµωρούµενα σε βαθµό κακουργήµατος εγκλήµατα της νοµιµοποίησης εσόδων από εγκληµατική δραστηριότητα, της καταδολίευσης δανειστών και της παραβίασης εισαγγελικής και ανακριτικής διάταξης. Σηµείωσε, δε, ότι έχει ήδη καταθέσει μηνυτήρια αναφορά εις βάρος του προέδρου και των μελών του ΕΣΡ, σηµειώνοντας ότι η συµβολή της Αρχής για το ξέπλυµα µαύρου χρήµατος µπορεί να είναι καθοριστική σε κάθε υπόθεση που υπάρχει έντονη οσµή σκανδάλου σε βάρος του κράτους, δηλαδή των χρηµάτων του ελληνικού λαού.

Η επιστολή Νικολόπουλου

Στη συνέχεια ο κ. Νικολόπουλος απέστειλε επιστολή προς τον πρόεδρο της Ανεξάρτητης Αρχής για τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, όπου αναφέρει:

Σε συνέχεια της συνάντησής μας κρίνω σκόπιμο, όπως συνοπτικά και έγγραφα σας θέσω υπόψη τα ζητήματα. Τα εν λόγω ζητήματα αποτελούν αντικείμενο του, σύμφωνα με τη ραδιοτηλεοπτική νομοθεσία και τους όρους της σε εξέλιξη προκήρυξης αδειών τηλεοπτικών σταθμών, διενεργούμενου από τις υπηρεσίες σας ελέγχου προέλευσης των πόρων των φερόμενων ως πραγματικών μετόχων, τόσο για την απόκτηση των μετοχών όσο και για τη λειτουργία των υπό αδειοδότηση τηλεοπτικών σταθμών, και συγκεκριμένα αφορούν:

1) Την εξέταση από την υπηρεσία σας της νομιμότητας της μεταβίβασης την 29.6.2018 του 100% των μετοχών της offshore Alpha Media Group, μοναδικής μετόχου της Alpha Δορυφορικής Τηλεόρασης Α.Ε. (ΑΔΤ), από τον έως τότε πραγματικό μέτοχο Δ.Κ. στην Μ.Κ., φερόμενη έκτοτε ως πραγματικός μέτοχος της ΑΔΤ, όταν σύμφωνα με:

α) την 296/2015 διάταξη του οικονομικού εισαγγελέα και β) την 60/2016 διάταξη του 14ου τακτικού ανακριτή απαγορεύτηκε η μεταβίβαση τίτλων και κάθε περιουσιακού στοιχείου του Δ.Κ., ενώ στο πλαίσιο της δικογραφίας Ω/2016/9 διεξάγεται σχετική προανάκριση, μεταξύ άλλων, για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, που αποτελεί κύριο αντικείμενο ελέγχου της υπηρεσίας σας.

2) Την εξέταση του κατά το πόσο η φερόμενη ως πραγματικός μέτοχος Μ.Κ. διέθετε το πόθεν έσχες για την απόκτηση του 100% των μετοχών της ΑΔΤ, διά της Alpha Media Group, όταν όπως είναι γνωστό για το 66,66% της υπερχρεωμένης έως και το 2008 ΑΔΤ το RTL κατέβαλε το 2018, 125 εκατ. ευρώ.

3) Την εξέταση του αν στο πλαίσιο των σύμφωνα με τον νόμο ετήσιων ελέγχων προέλευσης των πόρων από το ΕΣΡ για τα έτη 2016, 2017, αλλά και στο πλαίσιο της υπό εξέλιξη προκήρυξης, ελέγχθηκαν τα ανωτέρω από το αρμόδιο Τμήμα Διαφάνειας του ΕΣΡ.

Τα ανωτέρω, κυρία πρόεδρε, έχω την εκτίμηση ότι θα συμφωνείτε κι εσείς ότι έχουν ιδιαίτερη αξία, λαμβάνοντας υπόψη ότι στο πλαίσιο της δικογραφίας Ω/2016/9 ερευνάται μεταξύ άλλων και το ζήτημα της φοροδιαφυγής εις βάρος των μετόχων της ΑΔΤ έως και το 2008 (που ήταν εταιρείες αφενός μεν συμφερόντων του Δ.Κ., αφετέρου δε της Μ.Κ), ποσού 77 εκατ. ευρώ, που καταλόγισε η Δ’ ΔΟΥ το 2017 και ήδη οριστικοποιήθηκε από την Επιτροπή Επίλυσης Διαφορών της ΑΔΑΕ.