Στοχευμένες κινήσεις με το βλέμμα στη ΔΕΘ

09/07/2018, 12:30
18-19f1

Μικρές και σταδιακές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, κοστολογημένες και συμφωνημένες με την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα ανακοινώσει, σύμφωνα με πληροφορίες από εξαιρετικά υψηλά ιστάμενες κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός, το μεσημέρι της 9ης Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της επίσκεψης του στη ΔΕΘ.

Γράφει ο Γιάννης Βασιλακόπουλος

Είναι, δε, χαρακτηριστικό ότι στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, στις αρχές της εβδομάδας, έδωσε με απόλυτη σαφήνεια κατευθύνσεις, λέγοντας επί λέξει «Αλλάζουμε σελίδα, αφήνουμε πίσω μας το χθες, πιάστε τα στυλό, σηκώστε τα μανίκια, με στόχο να καταλάβουν άμεσα οι πολίτες την ανατολή της μεταμνημονιακής εποχής». Σύμφωνα με καλά γνωρίζοντες, αυτή η εντολή δεν είναι του συρμού αλλά ειδικά σήμερα έχει πολιτικό περιεχόμενο και στρατηγική στόχευση.

Τα σενάρια της κάλπης

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, αυτή η κίνηση και τα αποτελέσματά της θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό και το χρονοδιάγραμμα των πολιτικών εξελίξεων. Πιο συγκεκριμένα, ενώ το εκλογικό ορόσημο είναι ο Μάιος του 2019, καθώς τότε έχει ήδη αποφασίσει ο πρωθυπουργός τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών, ένας παράγοντας είναι αυτός που μπορεί να φέρει πιο κοντά τις εθνικές κάλπες. Στην παρούσα φάση οι κυλιόμενες δημοσκοπήσεις καταγράφουν μια διαφορά 6,5 μονάδων υπέρ του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αν οι πρώτες μεταμνημονιακές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης μειώσουν αποφασιστικά αυτήν την ψαλίδα, τότε –και μόνον τότε– το στήσιμο της κάλπης είναι πιθανό τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο …

Τρία δεδομένα

Και τούτο διότι ενώ στην αρχή της εβδομάδας ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, άναψε φωτιές με μια πρωινή συνέντευξη τύπου, στην οποία είπε ξεκάθαρα ότι θα αποσυρθεί από την κυβέρνηση όταν έρθει στην Ελληνική Βουλή προς κύρωση η συμφωνία των Πρεσπών, ωστόσο το ρεπορτάζ από τους ΑΝ.ΕΛΛ. λέει πως η θέση του προέδρου αποτυπώθηκε ξεκάθαρα και είναι ότι θα βαδίσουμε σε αυτήν την έντιμη συνεργασία ως το τέλος». Υπάρχουν τρία χειροπιαστά δεδομένα: Η συμφωνία των Πρεσπών θα έρθει σίγουρα προς κύρωση στην Ελληνική Βουλή το αργότερο ως τις αρχές του επόμενου έτους. Η 16η Σεπτεμβρίου, εφόσον όλα προχωρήσουν με βάση τον σχεδιασμό, είναι η ημερομηνία για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στη FYROM, στο οποίο οι πολίτες του κράτους αυτού θα κληθούν να αποφασίσουν εάν είναι υπέρ της αλλαγής του συνταγματικού ονόματος της χώρας τους, με στόχο την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Η σχετική απόφαση προγραμματίζεται να ληφθεί από το κοινοβούλιο της γειτονικής μας χώρας στις 17 Ιουλίου. Ο Ζόραν Ζάεφ θεωρεί σχεδόν βέβαιο ότι το κοινοβούλιο θα εγκρίνει το δημοψήφισμα, στόχος του όμως είναι η πρόταση να συνυπογραφεί και από την κοινοβουλευτική ομάδα του VMRO-DPMNE, το «κόμμα Γκρουέφσκι», το οποίο, αν και είναι αντίθετο με τη συμφωνία, έχει ταχθεί υπέρ της θέσης η όποια συμφωνία να τεθεί στην κρίση των πολιτών με δημοψήφισμα.

 

«Η συμφωνία θα περάσει»

Έγκυρες πηγές σημειώνουν ότι η εν λόγω συμφωνία θα περάσει με άνεση και από το ελληνικό κοινοβούλιο, καθώς πέρα από τις ήδη διαμορφωμένες ισορροπίες στα ελληνικά κόμματα, ευρωπαϊκοί διπλωματικοί κύκλοι λένε πως ο Κ. Μητσοτάκης έχει ήδη δεσμευτεί να κυρώσει τη συμφωνία, την οποία ο βασικός κορμός της Ν.Δ. βρίσκει «καλή». Γιαυτό, άλλωστε, και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε σε παρέμβασή του ότι «Από τη συμφωνία των Πρεσπών προκύπτει με απόλυτη σαφήνεια ότι οι βόρειοι γείτονές μας αποδέχονται τη σλαβική προέλευση των ιδίων και της γλώσσας τους». Αλλά, ο κ. Μητσοτάκης «δεν θέλει να το πει από τώρα γιατί έτσι κρίνει ότι θα κάψει ένα από τα όπλα του»… Προς τούτο και το ότι κυβερνητικοί κύκλοι σήμερα δεν αποκλείουν διευρυμένη πλειοψηφία για τη συμφωνία, όταν έρθει εκείνη η ώρα. Όλα αυτά θα πρέπει να έχουν «κλειδώσει» ως τις 21 Ιουνίου του 2019, οπότε ξεκινούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της «Βόρειας Μακεδονίας» στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως αποφασίστηκε στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής. Οπότε η συμφωνία θα κυρωθεί, υποχρεωτικά, ακόμη και στο –μακρινό αυτήν τη στιγμή– σενάριο που ο κ. Μητσοτάκης, τότε, είναι ο πρωθυπουργός μιας αυτοδύναμης κυβέρνησης.