“Τσίπρας και Κοτζιάς μας είπαν ότι θα μας δώσουν τους οκτώ”

Ο Τσαβούσογλου επικαλείται τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών για τους οκτώ τούρκους στρατιωτικούς -Νέα πρόκληση από την Άγκυρα η οποία ζητεί ανταλλαγή με τους δύο έλληνες που κρατούνται στην Αδριανούπολη

Οι υπουργοί Εξωτερικών Τουρκίας και Ελλάδα, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Νίκος Κοτζιάς.

“Περίεργη απόφαση” χαρακτήρισε τη χορήγηση ασύλου σε ακόμη έναν από τους οκτώ τούρκους στρατιωτικούς που βρίσκονται στη χώρα ο υπουργός Εξωτερικων της γείτονος Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας στο πρακτορείο “Anadolu”.

Ο κ. Τσαβούσογλου ανέφερε χαρακτηριστικά πως η απόφαση της Ελληνικής Δικαιοσύνης είναι πραγματικά περίεργη και, προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα υποστήριξε πως η ελληνική κυβέρνηση ήθελε να τους επιστρέψει στην Τουρκία. «Η Ελλάδα αρχικά είχε προσπαθήσει πολύ για να μας τους επιστρέψει αλλά υπήρξαν πιέσεις από τη Δύση. Η Δικαιοσύνη το μπλόκαρε. Ήταν υπό μεγάλη πίεση», ήταν τα ακριβή λόγια του τούρκου υπουργού Εξωτερικών.
Στη συνέχεια μάλιστα έκανε ονομαστικές αναφορές τόσο στον Αλέξη Τσίπρα όσο και στον Νίκο Κοτζιά. Όπως ανέφερε ο κ. Τσαβούσογλου ο κ. Τσίπρας, το είχε υποσχεθεί στον ίδιο τον κ. Ταγίπ Ερντογάν και ο κ. Κοτζιάς του είχε πει ότι “πως πραξικοπηματίες δεν γίνονται δεκτοί στην Ελλάδα” . «Η ελληνική δικαιοσύνη που λένε πως είναι ανεξάρτητη δέχτηκε πιέσεις και δίνει άσυλο στους πραξικοπηματίες», συμπλήρωσε.

Ζητούν και επίσημα ανταλλαγή

Κάθε όριο προκλητικότητας φαίνεται να ξεπερνά πλέον η Τουρκία, αφού με επίσημη επιστολή προς τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι όχι μόνο συνδέει την υπόθεση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών με τους δύο έλληνες στρατιωτικούς, τον ανθυπολοχαγό Άγγελο Μητρετώδη και τον επιλοχία Δημήτρη Κούκλατζη, αλλά ζητεί από την Ελλάδα πρώτα να εκδώσει τους τούρκους αξιωματικούς και τότε, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, δεν θα προχωρήσει στην απελευθέρωση των Ελλήνων αλλά… διαβεβαιώνει «πως θα έχουν μία δίκαιη δίκη».

Η νέα προκλητική ενέργεια, σύμφωνα με δημοσίευμα των «Νέων», δείχνει ότι η Τουρκία επιμένει στην αδιάλλακτη στάση της για τους Έλληνες στρατιωτικούς, οι οποίοι κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης, καθώς και σε συμπεριφορές που δεν συνάδουν με το σύγχρονο κράτος δικαίου.

Αποστολέας της επιστολής είναι ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, Αχμέτ Μπεράτ Τζονκάρ, με ημερομηνία 31 Μαϊου. Σε αυτήν, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο τούρκος αξιωματικός κατηγορεί ευθέως τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ότι συμπεριφέρονται με δύο μέτρα και δύο σταθμά στις υποθέσεις των δύο Ελλήνων και των οκτώ Τούρκων αξιωματικών, τους οποίους μάλιστα αποκαλεί «δολοφόνους» και «εγκληματίες» και στηλιτεύει το γεγονός ότι το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο εξέδωσε ψήφισμα υπέρ της επιστροφής των Ελλήνων αλλά όχι υπέρ της έκδοσης των Τούρκων.

Καταγγέλλει δε, την ελληνική δικαιοσύνη για υποκρισία και επειδή δεν επιστρέφει τους τούρκους «εγκληματίες» και τους αφήνει χωρίς τιμωρία.

Αποκορύφωμα της τουρκικής προκλητικότητας αποτελεί η τελευταία παράγραφος της επιστολής, όπου μέσα σε μια γραμμή ο τούρκος αξωματούχος με ωμό τρόπο και κατά παράβαση κάθε έννοιας Δικαίου αναφέρει: «Οι Αρχές της Τουρκίας και η τουρκική κοινωνία περιμένουν την έκδοση των οκτώ δολοφόνων άμεσα και σας διαβεβαιώνουμε ότι οι δύο κρατούμενοι έλληνες στρατιώτες θα έχουν μια δίκαιη δίκη στη Τουρκία». Στο τέλος απευθύνει συστάσεις και στο Ευρωκοινοβούλιο, σημειώνοντας πως «περιμένει ότι θα προσεγγίσει την υπόθεση των οκτώ Τούρκων αμερόληπτα και χωρίς καμία στήριξη σε κράτος – μέλος της ΕΕ».