Ρέγκλινγκ: Αν η κυβέρνηση δεν συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις τότε ορισμένα από τα μέτρα μπορεί να ακυρωθούν

04/07/2018, 13:18
reglingi-foto-new

Μήνυμα στην Αθήνα ότι θα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις «διαφορετικά ορισμένα από τα μέτρα που συμφωνήθηκαν πρόσφατα για το χρέος μπορεί να ακυρωθούν» έστειλε ο Κλάους Ρέγκλινγκ σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

Παράλληλα υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα θα βρίσκεται υπό τη συνεχή αξιολόγηση των αγορών και των επενδυτών όπως συνέβη και με όλες τις χώρες που κάποτε ήταν σε πρόγραμμα. «Θέλουν να γνωρίζουν ότι τα χρήματά τους είναι ασφαλή μακροπρόθεσμα» δηλώνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Ο κ. Ρέγκλινγκ καλεί την Αθήνα να παρακολουθήσει το παράδειγμα του Δουβλίνου και της Μαδρίτης καθώς, όπως λέει, «αυτές οι χώρες έχουν εφαρμόσει τη μεταρρυθμιστική ατζέντα με αποφασιστικό τρόπο και έχουν επιδείξει ιδιοκτησία. Με αυτόν τον τρόπο έδωσαν ένα ξεκάθαρο σήμα ότι οι οικονομικές πολιτικές τους μετά το τέλος του προγράμματος υπηρετούν τους στόχους της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας».

Ο επικεφαλής του ESM ρωτήθηκε επίσης για ποιους λόγους καθυστέρησε η ολοκλήρωση των προγραμμάτων προσαρμογής στην Ελλάδα και απάντησε ότι «σε καμια άλλη χώρα τα προβλήματα δεν ήταν τόσο μεγάλ και η διοίκηση τόσο αδύναμη όπως στην Ελλάδα». «Επιπλέον στην εποχή Βαρουφάκη η χώρα είχε λάθος κατεύθυνση για έξι μήνες το 2015 και αυτό κόστισε δισεκατομμύρια στους Έλληνες. Γι' αυτούς τους λόγους η διαδικασία προσαρμογής πήρε 8 χρόνια και όχι 3 όπως συνέβη στις άλλες χώρες» προσθέτει ο κ. Ρέγκλινγκ.


Ο ίδιος αποδίδει τα οικονομικά αποτελέσματα μετά το 2016 στην εφαρμογή «μακρόπνοων και συχνά επώδυνων δομικών μεταρρυθμίσεων. Για παράδειγμα οι μισθοί μειώθηκαν σημαντικά σε πραγματικούς όρους. Αυτό ήταν απαραίτητο γιατί αυξάνονταν περισσότερο από την παραγωγικότητα και η χώρα είχε χάσει την αποτελεσματικότητά της».