Κώστας Κατσίκης: «Υπάρχει σχέδιο Αποσταθεροποίησης»

02/07/2018, 09:30
20F01

Καμία ονομασία που να περιέχει τον όρο «Μακεδονία», τονίζει ο βουλευτής Περιφέρειας Αττικής των ΑΝ.ΕΛΛ. Κώστας Κατσίκης, ο οποίος εκτιμά ότι το Μακεδονικό θα γίνει καταλύτης πολιτικών εξελίξεων σε περίπτωση που η προσυμφωνία έλθει για κύρωση στη Βουλή. Ωστόσο δηλώνει ότι «ο ρόλος που μας επιφύλαξε η Ιστορία δεν είναι σίγουρα αυτός του εντεταλμένου Εφιάλτη». Σημειώνει ότι υπάρχουν σχέδια αποσταθεροποίησης που απεργάζονται διάφορα κέντρα, διάφοροι κύκλοι, όμως, όπως λέει, «το αποτέλεσμα δεν θα τους ικανοποιήσει».

Συνέντευξη στη Σοφία Λιάκου

- Πώς κρίνετε την ανεξαρτητοποίηση ενός δικού σας βουλευτή των ΑΝ.ΕΛΛ., του Γιώργου Λαζαρίδη;

- Με τρεις μόνο λέξεις: «Μέχρι εκεί μπόρεσε». Οι αντοχές κάθε ανθρώπου είναι συγκεκριμένες και του κ. Λαζαρίδη ήταν και πεπερασμένες. Ήταν όμως και άκαιρα εκδηλωμένες. Μετά από μια παρουσία στη Βουλή και μια εμφάνιση στο Ζάππειο που επιβεβαίωναν την κυβερνητική του συμπόρευση αποφάσισε τη «ρίψη της ασπίδας».

 

- Υπάρχουν σχέδια αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης;

- Επ’ αυτού έχουν τοποθετηθεί και οι δύο κυβερνητικοί εταίροι. Και οι απόψεις τους είναι ταυτόσημες. Ναι, υπάρχει σχέδιο που απεργάζονται σε διάφορα κέντρα διάφοροι κύκλοι. Το αποτέλεσμά του όμως δεν θα τους ικανοποιήσει. Δεν θα αποδομηθούμε, δεν θα αποσταθεροποιηθούμε.

 

- Εσείς γίνατε στόχος του Ρουβίκωνα. Ανησυχείτε ότι θα υπάρξει και συνέχεια;

- Η υλοποίηση των απειλών που είχα δεχθεί το προηγούμενο διάστημα, είτε μέσω τηλεφωνημάτων, είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (τα οποία έχουν τεθεί στη διάθεση της Ασφάλειας), επιχειρήθηκε με την προσπάθεια εισβολής των ατόμων –που ισχυρίζονται πως ανήκουν στον Ρουβίκωνα– στο γραφείο μου. Άνθρωποι που αγωνίζονται και υπερασπίζονται δίκαια αιτήματα το κάνουν χωρίς κουκούλες. Γιατί είναι υπερήφανοι για τον αγώνα τους αυτό. Η κουκούλα καλύπτει το παράνομο, ίσως και την ντροπή τους. Δεν τους φοβάμαι. Κεντρίζω την τελούσα εν υπνώσει δημοκρατικότητά τους προσκαλώντας τους στο γραφείο μου, ώστε να συζητήσουν μαζί μου όλα όσα μου καταλογίζουν στην ανακοίνωσή τους. Χωρίς κουκούλες και μεταμφιέσεις.

 

- Πιστεύετε ότι θα συνεχίσουν να φυλλορροούν οι βουλευτές των ΑΝ.ΕΛΛ.;

- Θεωρώ πως η ενσυναίσθηση της ευθύνης στην πατρίδα και στις γενιές που έπονται είναι εδραιωμένη στη συνείδηση όλων μας και δεν θα επιτρέψει την επανάληψη παρόμοιων καθ’ υπαγόρευση φαινομένων.

 

- Το Μακεδονικό είναι καταλύτης πολιτικών εξελίξεων;

- To Μακεδονικό θα γίνει καταλύτης πολιτικών εξελίξεων σε περίπτωση που η προσυμφωνία έλθει για κύρωση στη Βουλή. Η θέση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων ήταν και παραμένει μία και καθορισμένη: καμμία ονομασία που να περιέχει τον όρο «Μακεδονία».

 

- Εσείς τι θα κάνετε όταν θα έρθει προς κύρωση στο Κοινοβούλιο η συμφωνία των Πρεσπών;

- Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα προσπαθήσουν να αποτρέψουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο να φτάσει η εν λόγω προσυμφωνία, με τη συγκεκριμένη ονοματοδοσία, για κύρωση στη Βουλή. Το σημείο στο οποίο θα ήθελα να σταθώ και το οποίο θα ήθελα να αποσαφηνίσω και που ο περισσότερος κόσμος δεν το έχει αντιληφθεί είναι το εξής: Ακόμα και αν υποθέσουμε πως γινόταν δεκτή η πρόταση δυσπιστίας, δεν θα ήταν ικανή να αποτρέψει την υπογραφή της προσυμφωνίας των Πρεσπών. Κι αυτό γιατί ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών δεν θα είχαν απολέσει την ιδιότητά τους και την πολιτική τους νομιμοποίηση το ίδιο πρωί. Θα μπορούσαν να συνεχίσουν τη διαδικασία υπογραφής. Απλώς η χώρα θα έμπαινε σε δίνη πολιτικών κλυδωνισμών με διερευνητικές εντολές και πιθανή προκήρυξη πρόωρων εκλογών σε μια χρονική στιγμή που θα διαταρασσόταν ό,τι έχει μέχρι σήμερα επιτευχθεί με αγώνες και θυσίες στο πεδίο της οικονομίας. Ο ρόλος που μας επιφύλαξε η Ιστορία να ξέρετε πως δεν είναι σίγουρα αυτός του «εντεταλμένου Εφιάλτη». Δεν θα ετεροπροσδιοριστούμε. Είμαστε αυθύπαρκτοι και είμαστε ανεξάρτητοι.

 

- Πώς σχολιάζετε τις τελευταίες δημοσκοπήσεις;

- Οι δημοσκοπήσεις μπορεί μεν να αποτυπώνουν στιγμιαία την παρούσα στάση των πολιτών, αλλά σίγουρα δεν προεξοφλούν τα εκλογικά αποτελέσματα. Επιπλέον η αξιοπιστία των δημοσκοπήσεων έχει ουκ ολίγες φορές τεθεί υπό αμφισβήτηση. Έχουμε γίνει μάρτυρες λανθασμένων προβλέψεων ακόμη και εκτός των ορίων απόκλισης στατιστικού σφάλματος, ενώ ταυτόχρονα τα δημοσκοπικά αποτελέσματα έχουν γίνει εργαλεία εσκεμμένου αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης. Επιπλέον, ενώ στο παρελθόν η ψήφος, ήταν περισσότερο ψήφος ταυτότητας και επομένως ήταν σχετικά σταθερή ως τάση και πεποίθηση, τώρα τα πράγματα φαίνεται να έχουν αλλάξει. Πλέον διαπιστώνουμε μία ολοένα αυξανόμενη τάση εκδήλωσης ψήφου συγκυρίας, με αποτέλεσμα τα εκάστοτε προβαλλόμενα μεγέθη που αποτυπώνονται –από καιρού εις καιρόν– να έχουν μεγάλες αποκλίσεις.