Απόβαση Γερμανών επιχειρηματιών και παραγόντων στην Αθήνα

02/07/2018, 08:00
01_2h kardia

«Απόβαση» επιχειρηματιών και κορυφαίων αξιωματούχων της γερμανικής κυβέρνησης σημειώθηκε το περασμένο σαββατοκύριακο στην Αθήνα. Μερικά από τα πιο μεγάλα ονόματα της γερμανικής βιομηχανίας, αλλά και της διοίκησης του πανίσχυρου γερμανικού κράτους, στρατοπέδευσαν για δύο μέρες στο πολυτελές ξενοδοχείο Cape Sounio, για να τιμήσουν με την παρουσία τους έναν καλό τους φίλο και επί χρόνια στενό συνεργάτη τους, που γιόρταζε τα γενέθλιά του, αλλά και την επέτειο των 25 χρόνων γάμου, παραθέτοντας στους προσκεκλημένους του ένα εντυπωσιακό δείπνο με θέα τον φωτισμένο ναό του Ποσειδώνα. Και με την ευκαιρία της παρουσίας τους στην Αθήνα, το Σούνιο μετατράπηκε για δύο μέρες το σημείο συνάντησης Ελλήνων και Γερμανών επιχειρηματιών, όπου ξανασυζητήθηκαν όλες οι πιθανές γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα, τις οποίες διεκδικούν και επιδιώκουν όλες ανεξαιρέτως οι τελευταίες ελληνικές κυβερνήσεις, χωρίς ωστόσο να κατορθώσουν να διαμορφώσουν και το κατάλληλο περιβάλλον για να τις προσελκύσουν.

Οικοδεσπότης ο Πατεράκης

Οικοδεσπότης αυτής της μοναδικής ελληνογερμανικής συντροφιάς ήταν ο επιχειρηματίας Γιώργος Πατεράκης, ο οποίος επί δεκαετίες εκπροσωπεί την Ελλάδα στους μεγαλύτερους γερμανικούς επιχειρηματικούς ομίλους, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί σταθερό δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ των ελληνικών κυβερνήσεων και της γερμανικής καγκελαρίας. Μαζί με τη σύζυγό του, Κατερίνα, υπενθύμισαν στους προσκεκλημένους τους τι σημαίνει η ελληνική φιλοξενία σε μια μοναδική βραδιά, που δεν κατόρθωσε να διαταράξει η ξαφνική σαββατιάτικη καταιγίδα. Από την άλλη πλευρά, τα ηχηρά ονόματα της γερμανικής βιομηχανίας που έδωσαν το «παρών» μίλησαν με τα θερμότερα λόγια για τους οικοδεσπότες, αλλά και την Ελλάδα, τις ομορφιές της, αλλά και τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που ανοίγονται, μετά την έξοδό της από τα μνημόνια.

Ισχυρές ξένες παρουσίες

Θερμότερος όλων στον σύντομο χαιρετισμό του ήταν ο πρόεδρος της DAIMLER-BENZ Manfred Bischoff, έχοντας δίπλα του τον διευθύνοντα σύμβουλο της AIRBUS Tom Enders, τον διευθύνοντα σύμβουλο της Thales Christoph Hoppe και τον μεγαλομέτοχο της Carlyle Group Stephan Weingartner. Παρόντες, επίσης, στο λαμπερό δείπνο του περασμένου Σαββάτου ο υπεύθυνος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών Clemens Semtner, o εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης στη γερμανική βιομηχανία Βerhart Gerwert, ο πρόεδρος του οικονομικού συμβουλίου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος στη γερμανική Βουλή δρ C. Lauk, εκπρόσωποι του γερμανικού κοινοβουλίου από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, εκπρόσωποι των μεγαλύτερων γερμανικών τραπεζών, αλλά και Γερμανοί δημοσιογράφοι.

Το ελληνικό «παρών»

Εξίσου ισχυρή ήταν η παρουσία στο δείπνο και Ελλήνων επιχειρηματιών και τραπεζιτών, που είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και εκτιμήσεις με τους Γερμανούς ομολόγους τους. Ανάμεσά τους ο επικεφαλής της AEGEAN AIRLINES Ευτύχιος Βασιλάκης, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος των ΕΛ.ΠΕ. Ανδρέας Σιάμισιης, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας, ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου, αλλά και ο πρόεδρος της τράπεζας Γιώργος Χατζηνικολάου, ο πρόεδρος της GRECOTEL Νίκος Δασκαλαντωνάκης, ο πρόεδρος της MERCEDES HELLAS Γιάννης Καλλίγερος, ο πρόεδρος της SPACE HELLAS Σπύρος Μανωλόπουλος, ο αντιπρόεδρος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Άγγελος Μπενόπουλος, εκπρόσωποι της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, αλλά και μεγάλων νομικών οίκων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.