Νέο ξεκίνημα για την Οικονομία η απόφαση του Eurogroup

Οι τοποθετήσεις τριών τραπεζιτών στις Γενικές Συνελεύσεις της Alpha Bank και της Πειραιώς

Ευκαιρία για ένα νέο ξεκίνημα και κατ’ επέκταση για την οριστική έξοδο από την κρίση, χαρακτήρισαν την απόφαση του Eurogroup για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και τη βελτίωση των μακροοικονομικών προοπτικών της χώρας οι διοικήσεις της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς, στις τοποθετήσεις τους στις τακτικές γενικές συνελεύσεις των μετόχων τους που πραγματοποιούνται αυτή την ώρα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank κ. Δημήτρης Μαντζούνης υπογράμμισε ότι η ελληνική οικονομία μετά τις τελευταίες εξελίξεις μπορεί να αναπτυχθεί με γρήγορους ρυθμούς και να ξεφύγει από την μακρόχρονη κρίση. «Η νέα μεγάλη πρόκληση είναι να επανέλθει η χώρα στις διεθνείς αγορές μετά τον Αύγουστο και να καταστεί επενδυτικός προορισμός» τόνισε χαρακτηριστικά.  Και πρόσθεσε ότι για να καταστεί αυτό δυνατό θα πρέπει να υπάρξει ένα φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον, αλλά και αλλαγή του μίγματος δημοσιονομικής πολιτικής με χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές.  Σε σχέση με τον τραπεζικό κλάδο, ο κ. Μαντζούνης δήλωσε την αισιοδοξία του για την αποτελεσματική διαχείριση των κόκκινων δανείων και καυτηρίασε πάντως τις ποινικές διώξεις εναντίον των τραπεζικών στελεχών, που εμποδίζουν, όπως εξήγησε, την εύρυθμη λειτουργία του κλάδου. Συγκεκριμένα, τόνισε ότι «η τραπεζική είναι ανάληψη ρίσκου και εφόσον οι αναλαμβανόμενες κινήσεις είναι σύννομες με τις πρακτικές και τους κανονισμούς της Τραπέζης της Ελλάδας, και βασίζονται σε λογικές αποφάσεις, δεν μπορούν να είναι αντικείμενο ποινικών διώξεων». Ο κ. Μαντζούνης, αναφερόμενος στα διοικητικά της Alpha Bank, προανήγγειλε την αλλαγή του μάνατζμεντ, σημειώνοντας πως δρομολογείται η διαδικασία. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «θέλουμε έναν άνθρωπο που να γνωρίζει την Alpha Bank, να προέρχεται από αυτήν. Δεν επιτρέπονται λάθη».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Γιώργος Χαντζηνικολάου ανέφερε, απευθυνόμενος στο σώμα των μετόχων, ότι οι συνθήκες στην οικονομία και το τραπεζικό σύστημα συνιστούν ευκαιρία για ένα νέο ξεκίνημα.  Όπως είπε, μετά τις αποφάσεις του τελευταίου Eurogroup για το χρέος, τίθενται οι βάσεις για την επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα. Εκτίμησε δε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης το 2018 θα διαμορφωθεί σε επίπεδα κοντά στο 2%, ενώ έκανε λόγο για την ανάγκη αξιοποίησης του οικονομικού κλίματος ώστε να προχωρήσουν οι προγραμματισμένες ιδιωτικοποιήσεις και να υλοποιηθούν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

Τέλος, ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Χρήστος Μεγάλου αναφέρθηκε στη βελτίωση του οικονομικού κλίματος και των συνθηκών της αγοράς, που βοηθούν τις τράπεζες να υλοποιήσουν τους στόχους τους. Σε σχέση με την τράπεζα, υπογράμμισε ότι με τις κινήσεις αναδιάρθρωσης που έχουν γίνει στο β΄ τρίμηνο του 2018, πωλήσεις κόκκινων δανείων και θυγατρικών, έχει επιτευχθεί ενίσχυση των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας, με τον CET1 να διαμορφώνεται σε 14,4% από 14% στο τέλος του περασμένου Μαρτίου. Πολύ σημαντική εξέλιξη, σύμφωνα με τον κ. Μεγάλου, για τη δυνατότητα του συστημικού ομίλου να χρηματοδοτήσει την οικονομία, αποτελεί η μείωση του δείκτη δανείων προς καταθέσεις κάτω από τα επίπεδα του 100%, αλλά και η απεξάρτηση από τον ELA, που είναι πολύ κοντά. Στο πλαίσιο αυτό, υποστήριξε ότι οι νέες χορηγήσεις προβλέπεται να φτάσουν το 2018 τα 3 δισ. ευρώ και να αυξηθούν στα 5 δισ. ευρώ στο τέλος του 2020, από 2,7 δισ. ευρώ το 2017.