Είκοσι χρόνια για την ARCADIA

Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος γιόρτασαν την παρουσία της στην παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία...

Είναι η μόνη ναυτιλιακή εταιρεία, παγκοσμίως, η οποία διαχειρίζεται στόλο που αποτελείται αποκλειστικά από νεότευκτα πλοία. Στον ιστό των δεξαμενόπλοιών της κυματίζει η ελληνική σημαία ενώ οι αξιωματικοί είναι Έλληνες. Μία αμιγώς «γαλανόλευκη» εταιρεία, η ARCADIA, συμφερόντων Κωνσταντίνου, Παναγιώτη και Γιώργου Αγγελόπουλου, «γιόρτασε» τα 20 της χρόνια παρουσίας στην παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία. «Το 1998 βάλαμε τα θεμέλια στο οικοδόμημα της ARCADIA τοποθετώντας παραγγελίες για τη ναυπήγηση των δύο πρώτων δεξαμενοπλοίων. Με σεβασμό στις αξίες μας, έχοντας εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας. Πήραμε τολμηρές αποφάσεις, ξεπεράσαμε δυσκολίες, και δημιουργήσαμε μία εταιρεία για την οποία σήμερα είμαστε υπερήφανοι» δήλωσε ο Γιώργος Αγγελόπουλος.

«Με διαδοχικές παραγγελίες όλες σε ναυπηγεία της Νοτίου Κορέας που έφθασαν τα 36 πλοία συνολικά, δημιουργήσαμε δύο σύγχρονους στόλους. Έναν για μεταφορά πετρελαίου και έναν για μεταφορά ξηρού φορτίου. Και οι δύο στόλοι απαρτίζονται αποκλειστικά από νεότευκτα πλοία ενώ και στους δύο κυματίζει η ελληνική σημαία. Όλα τα πλοία μας διαθέτουν τη βέλτιστη διαθέσιμη τεχνολογία, έτσι είμαστε σε θέση να παρέχουμε ποιοτικές και ανταγωνιστικές υπηρεσίες πάντα με απόλυτο σεβασμό στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και στην ασφάλεια των πληρωμάτων μας και των πλοίων μας» και προσέθεσε: «Τίποτα από τα παραπάνω δεν θα είχε επιτευχθεί χωρίς την υποστήριξη και την αφοσίωση των ανθρώπων μας, των συνεργατών μας και κυρίως των άξιων ναυτικών μας».

Αύξηση στόλου

Η ARCADIA διαχειρίζεται έναν από τους μεγαλύτερους στόλους δεξαμενοπλοίων τύπου aframax και suezmax παγκοσμίως. Αποτελεί την μοναδική εταιρεία που έχει αυξήσει τον στόλο της μόνο με νεότευκτα πλοία, που ναυπηγήθηκαν από την HYUNDAI και την SAMSUNG στην Κορέα. Το 2007 είχε βραβευθεί με το Lloyd’s Award ως η καλύτερη εταιρεία δεξαμενόπλοιων. Ο λόγος ήταν η ολοκλήρωση τότε, του επενδυτικού της προγράμματος που αφορούσε την ναυπήγηση επτά σύγχρονων δεξαμενόπλοιων, πέντε aframax ναυπηγεία Samsung και δύο suezmax στη Ηyundai. Ήταν το μεγαλύτερο ναυπηγικό πρόγραμμα στον κόσμο για δεξαμενόπλοια άνω των 100.000 τόνων. Το πρώτο της μεγάλο ρεκόρ. Παράλληλα, στηρίζει εμπράκτως την ελληνική σημαία στον σκληρό διεθνή ανταγωνισμό, παρά το γεγονός ότι το κόστος είναι υψηλότερο σε σύγκριση με τα ξένα νηολόγια. Με φιλοσοφία που έχει στο επίκεντρο έννοιες όπως πατρίδα, οικολογική ευαισθησία και συνείδηση και πάνω από όλα την προστασία της ανθρώπινης ζωής η ARCADIA ακολουθεί τη δική της ρότα στην παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία. Ως πρωτοπόρος στις θαλάσσιες μεταφορές, αναγνωρίζοντας τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τη θαλάσσια μεταφορά πετρελαιοειδών έχει δεσμευθεί για την προστασία του περιβάλλοντος, την ασφάλεια των εργαζομένων της και την πρόληψη της θαλάσσιας ρύπανσης. Και όλα αυτά με έργα. Παράλληλα έχει προηγμένες απόψεις πάνω στη διαχείριση των πλοίων και αυτό την καθιστά ως μία από τις κορυφαίες ναυτιλιακές εταιρείες στον κόσμο. Τα πλοία της ARCADIA έχουν πιστοποιηθεί από ειδικούς επιθεωρητές για την υψηλή ποιότητα εταιρείας/πλοίου και τη συμμόρφωσή τους με πολύ υψηλές τεχνικά και περιβαλλοντικές απαιτήσεις. Είναι αξιοσημείωτο ότι τα πλοία της που επισκέπτονται τις ΗΠΑ έχουν επιβραβευθεί με Qual Ship 21 για την ποιότητά τους και την ασφάλεια, ενώ είναι μέλος της Helmepa.

Το risk assessment

Επιπλέον, έχει εγκαταστήσει σύστημα αξιολόγησης κινδύνων (risk assessment) με σκοπό την αξιολόγηση των κινδύνων kai τη λήψη προληπτικών μέτρων. Λαμβάνει προληπτικά μέτρα για την προφύλαξη από τραυματισμό και ασθένειες των εργαζομένων της τόσο επάνω στα πλοία όσο και στα γραφεία (σύμφωνα με τις απαιτήσεις του OHSAS 18001 Occupational Health and Safety Assessment με το οποίο είναι πιστοποιημένες και οι δύο εταιρείες από τον νορβηγικό νηογνώμονα). Προστατεύει το περιβάλλον και συμμορφώνεται με τους διεθνείς και εθνικούς κανονισμούς προστασίας του περιβάλλοντος, με τις οΟδηγίες και τις απαιτήσεις που προτείνονται από τον ΙΜΟ, από τους νηογνώμονες και τους οργανισμούς της ναυτιλιακής βιομηχανίας και σύμφωνα με τις απαιτήσεις του ΙSO 14001 για το περιβάλλον με το οποίο είναι πιστοποιημένος. Μεγάλη βαρύτητα δίνεται στην επιμόρφωση των πληρωμάτων του. Για τον λόγο αυτό από τον Μάρτιο του 2005 είναι εγκατεστημένο στα γραφεία της ειδικό ναυτιλιακό εκπαιδευτικό κέντρο (Maritime Training Center) πιστοποιημένο από τον νορβηγικό νηογνώμονα (DNV) σύμφωνα με το πρότυπο «DNV Standards for certification of maritime training centers». Το εκπαιδευτικό κέντρο είναι εξοπλισμένο με πέντε εξομοιωτές για διάφορες εφαρμογές επί των πλοίων της (BRM, ERM, Cargo Handling, GMDSS, ECDIS) και εκτός αυτών στο κέντρο παρέχονται πολλά σεμινάρια σε σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος (ISO 14001, Green Award, Ship Efficiency Energy Management, etc).